Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Lappen som blev viral…

Jag har alltid och kommer alltid värna kvinnor och livmoderbärares rätt att föda med stöd och utifrån sina förutsättningar.
Och ju mer jag jobbar med berättelser om födande och med faktiska förlossningar desto mindre tycker jag att jag kan och kan generalisera kring det.

Men, jag tänker mig födande lite som döden (trots att somliga ryggar tillbaka vid jämförelsen).
Att föda och att dö kräver stor ömhet, utrymme och anpassning.
Somliga vill vara hemma, andra på sjukhus eller i fallet med döden på hospice. Somliga vill ha smärtlindring andra inte.
Men den typen av vård MÅSTE vara anpassningsbar kanske för att livet och döden är såna till sin natur. Det finns inget formulär 1A som passar alla och det får inte avkrävas att man är en ”bra” och anpassningsbar patient.

Igår och idag har en post jag skrev kring en kompis bild av en post-it lapp blivit viral i någon mening.
Jag tror postens räckvidd är över en halv miljon nu och flera tusen har delat, gillat och kommenterat.
IMG_1385

En post som upprört och berört i alla led. Alla har inte gillat att den publicerats, andra har hjälpt till att sprida och öppna upp för någon form av medvetenhet och kanske förändring.

Det varit svårt att veta hur jag ska förhålla mig till vissa kommentarer.
Ska jag svara på kommentarer om stockholmsfixering och att inte veta något om hur det ser ut i övriga landet?
Ska jag nämna hur mycket jag försökt lyfta olika städer och förlossningsavdelningar genom att försöka dreva i mina plattformar?
Eller är det ändå lönlöst? Och hur mycket plats finns det att besvara åsikter kring budget, siffror om resurser och jämförelser med ”viktigare” ändamål. Vad får det kosta monetärt och hur mycket anspråk får en gravid göra på sin födsel?

Nu har det löst sig naturligt med kommentarerna. Jag har inte hunnit för att jag packat, tvättat och burit bebis. Imorgon åker vi till Gotland. (Min semester fick en minst sagt hektiskt start)
Alla som mailat mig har fått svar men från och med nu hänvisar jag er som är oroliga till Födselvrålets mailjour Jouren@fodelsevralet.org

Men, podden kommer ut som vanligt och jag kommer fortsätta sura, skälla och yvas över livet både på instagram och här (var så säkra!)

TACK alla som delat, skrivit kloka saker
och som peppade mig när det behövdes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *