Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk, kristen småbarnsmamma, poddare och doula som svär lite för mycket och tycker att det är skittråkigt att vara gravid. I mars 2015 startade jag Förlossningspodden för att jag tyckte att det saknades ett samtal om födande och om oss som blir föräldrar. I varje podd pratar jag med en inbjuden gäst om ett tema kring födande. Podden spelas in i min jobbstuga (utanför vårt hopplösa hus som aldrig blir färdigrenoverat) i Haninges skogar. I det hopplösa huset bor jag tillsammans med min fru, vår son och vår hund. Nu är jag gravid igen och väntar vårt andra barn i februari. Välkommen till min blogg!

Annons

Ett arbetspass på förlossningen

Jag är ju ganska vokal i mitt missnöje med hur svensk förlossningsvård fungerar.
Om det tas väl emot eller inte skiter jag lite i, det är en så viktig fråga att jag måste få orera om den.
Men när gravida uttrycker oro, ofta inför sommaren, inför att föda på svenska sjukhus så sticker det lite i hjärtat.
Min ilska och oro handlar oftast (inte alltid) om villkoren för de som jobbar med födande.
Och visst går det ibland i förlängningen ut över födande, men framför allt är det en yrkesgrupp främst bestående av kvinnor, som verkligen går på knäna.

I Allt för föräldrars podd som leds av barnmorskan Maria Wigbrandt, pratade jag för ett tag sen om hur det är ett systemfel i svensk förlossningsvård. Att vården bygger på att barnmorskor bränner ut sig, annars kollapsar den.
Och sällan har jag läst en mer träffande beskrivning än den av barnmorskan Tove Broheden som skriver i Metro om hur ett arbetspass på förlossningen kan se ut.

Läs. Och försök att behålla fattningen…

En reaktion på ”Ett arbetspass på förlossningen

  1. Sådär har vi det på mitt jobb också. Fast det föds inga barn och jag är inte barnmorska….
    Jobbar natt på äldreomsorgen och det går i ett. Så fort man jobbar med människor, unga eller gamla, så blir det stressigt verkar det som. Alla vill/behöver ha hjälp NU. Och vi är tre som jobbar på natten och cirka 50 boenden….
    Du har en fin podd Emma och en trevlig blogg!
    Hälsningar Eva i Dalarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons