Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula. I mars 2015 startade jag Förlossningspodden för att jag tyckte att det saknades ett samtal om födande och om oss som blir föräldrar. Jag spelar in podden i min jobbstuga (utanför vårt hopplösa hus som aldrig blir färdigrenoverat) i Haninges skogar. I det hopplösa huset bor jag tillsammans med min fru och våra två barn.

Annons

Lite bruksskador och inkontinens får ni faktiskt räkna med

”Man kan inte förvänta sig att se precis likadan ut som man gjorde innan man födde barn.”

Citatet kommer från Masoumeh Rezapours, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset men vi har hört det hundra gånger förr.
Läs det igen – ”Man kan inte förvänta sig att se precis likadan ut som man gjorde innan man födde barn.”

Jag undrar alltid över det där.
Var är det vi kvinnor önskar att vi såg likadana ut efter en förlossning?
Brösten har jag möjligtvis hört, men det har ju mer med amning att göra än förlossning.
För är det inte så att det kvinnor önskar och uttrycker ett behov av är att kroppsfunktionerna ska fungera som innan? Snarare än att med en spegel se på sin läckert läkta ringmuskel?

Jag gissar att man inte kan förvänta sig att ens lungor ser likadana ut efter flera års rökning som de gjorde innan man rökte (om vi nu ska jämföra födande och rökning som stora påfrestningar på en kropp). Men det är knappast utseendet på lungorna som är problemet om man får en lungsjukdom utan funktionen.

Detta att använda retoriken att kvinnor inte kan förvänta sig att se likadana ut efter en förlossning syftar på fåfänga och är ett oerhört effektivt sätt att förminska och förringa det kroppsliga lidande många/somliga upplever efter en förlossning. Nyligen pratade jag med en kvinna som ibland, trots att flera år passerat efter hennes förlossningsskada fortfarande har svårt att hålla fisar och avföring.
Att upplysa om att en kropp som fött barn inte kommer att se likadan ut är oerhört märkligt men det går det att komma undan med det i Sverige 2017.
Att däremot säga ”Det kan hända att vi avfärdar kvinnor som söker hjälp för att de tycker det är ett problem att de inte kan hålla tätt efter en förlossning. Lite bruksskador får de allt räkna med!” skulle inte funka.
Alltså säger verksamhetschefen och många med henne att kvinnor inte kan räkna med att se likadana ut.
Och jag undrar stilla – är det bara jag eller går vi bakåt i utvecklingen just nu?

5 reaktioner på ”Lite bruksskador och inkontinens får ni faktiskt räkna med

  1. Är en trogen lyssnare som ganska nyligen hittat till bloggen. Vad jag läst hitentills har varit väldigt välformulerat och smart men just detta var verkligen MITT I PRICK. Heja heja heja dig! Och detta SÅÅÅÅÅÅ viktiga ämne!

  2. Det är ju fruktansvärt förminskade. Jag tror handläggandet av förlossningsskador ser lite olika ut i olika delar av landet. Jag bor i Linköping och upplever verkligen att de tar skador på allvar och informerar om när man ska söka vård och uppmuntrar till att inte vänta för länge. Men det är synd att det inte är så överallt!

  3. Jag bor med i Linköping och fick träffa 10st olika läkare/gynekologer innan dem lät mig träffa den rätta och mest erfarna . Linköping är bra , OM dem låter dig träffa rätt men det ska mycket till för att komma dit ! Kika gärna in hos oss , skriver om småbarnslivet mellan Sverige o Spanien då vi har hus både här o i Marbella . <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons