Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk, kristen småbarnsmamma, poddare och doula som svär lite för mycket och tycker att det är skittråkigt att vara gravid. I mars 2015 startade jag Förlossningspodden för att jag tyckte att det saknades ett samtal om födande och om oss som blir föräldrar. I varje podd pratar jag med en inbjuden gäst om ett tema kring födande. Podden spelas in i min jobbstuga (utanför vårt hopplösa hus som aldrig blir färdigrenoverat) i Haninges skogar. I det hopplösa huset bor jag tillsammans med min fru, vår son och vår hund. Nu är jag gravid igen och väntar vårt andra barn i februari. Välkommen till min blogg!

Annons

Vilka ämnen vill ni höra mer av i podden?

Bebisen och poddstudion!
IMG_7360

Ni fina bloggläsare har ju redan fått nys på att podden snart drar igång.
Det första avsnittet är inspelat och det kommer att bli så himla bra.
Det är både ett specialavsnitt och ett helt vanligt avsnitt i ett!
(Inte så mycket för att jag är ett smart geni utan för att det är en väldigt efterfrågad gäst med både erfarenheter och kunskap…)

Men jag tänkte fråga er – Vilka gäster och ämnen saknar ni?
Själv skulle jag gärna få mail från eller förslag på gäster som passar följande beskrivningar;
– Icke svenskfödda gäster (det är en väldigt vit och stundtals väldigt medelklassig podd)
– Någon som velat föda (och fött) utan sin partner närvarande
– En gäst med någon typ av fysisk funktionsnedsättning.

Finns det något ni saknar eller bara vill höra mer av?

25 reaktioner på ”Vilka ämnen vill ni höra mer av i podden?

 1. Förlåt för ingen hjälp, men jag vill höra vad som helst känner jag! Snart! Saknar förlossningspodden JÄTTEMYCKET nu när jag lyssnat klart på alla avsnitt och har två veckor kvar till eget BF.

 2. Fler icke-normativa familjekonstellationer, förlossning hemma, personer som har gjort bebis på alternativa sätt, äggdonation, embryodonation etc etc.

 3. Jag har uppskattat att höra pappans syn på förlossningen! Så gärna fler av den sortens avsnitt där den födande och partnern (behöver ju såklart inte vara en pappa) som kanske har upplevt händelsen på olika sätt får dela sin bild.

  Jag kan bara tala för mig själv men där uppfattade JAG min mans reaktioner på ett sätt och tänkte att ok, han tyckte/tänkte/kände så. Men så har han sagt nu många år efteråt att så var det inte alls. Det kanske v-e-r-k-a-d-e så bara. Man lägger ju så mycket av sina egna känslor och värderingar i hur andra beter sig och vad de säger och så gör man sig en verklighet av det. Så jag tycker det är intressant!

 4. Berättelser från personer som tyckte att graviditeten och förlossningen gick bra/nöjd med vården/fick den upplevelse som de ville/förväntade sig.

  1. De som haft främst bra födslar som de tyckt om är jättesvåra att få med till podden.
   Men, undertecknad kan nästan(!) lova att berätta om en riktig dunderfödsel i ett avsnitt framöver… 🎉

   1. Men jag kanske ska ta och skicka dig det där mailet jag tänkt skicka dig i så fall. Har haft två förlossningar (en kejsarfödsel och en vaginal) som båda varit helt sjukt balla och spännande och ROLIGA. Har varit extremnöjd med bemötande och vård från början till slut typ. Detta trots föregående havandeskapsförgiftning, barn som legat i säte, prematurbaby, överburenhet etc. Ja lite smått och gott bök men med väldigt lyckliga slut. Skulle det kunna vara nått?

 5. Surrogatmamma hade varit spännande. Barn som föds med funktionshinder. Mamma som fött i annat land, och gärna också i Sverige. Mamma som är med på sin dotters förlossning. Och fler pappor.

  1. Jag vet att det finns något sorts juridiskt kryphål men jag minns inte hur det ser ut.
   Men jag misstänker (hoppas att jag har fel!) att det är svårt att få tag på någon sådan gäst till podden.

 6. Kvinnor som fött barn i olika tidsepoker! Inte bara de som är småbarnsföräldrar utan äldre kvinnor, från olika generationer! :) hejja dig att du är tillbaka! Snart föder jag mitt andra barn, sen kommer jag gärna till dig och snickesnackar lite! 😉

  1. Ja det hade varit spännande att få ett lite ”historiskt” perspektiv i något avsnitt! Och gärna då lite om råden som gravid samt första tiden med bebis också då det ju var en hel del som var annorlunda mot nu.

 7. Berättelser från personer med erfarenheter av ätstörningar, deras upplevelser av graviditeten och förlossningen.

 8. Jag skulle vilja höra om någon som haft hyperemesis gravidarum, extremt graviditetsillamående med inneliggande vård och/eller hemsjukvård. Har haft det själv och hör alldeles för lite om det. Omgivningen (och ibland sjukvården) har ofta noll koll på tillståndet.

  1. Det finns iallafall ett avsnitt med hyperemesis (”Barnlängtan, hyperemesis…”) men det behövs fler (har själv haft det) och vi pratar om så många ämnen i det avsnittet att det skulle behövas minst ett eller ett par till!

 9. Åh vad underbart att podden är på väg tillbaka!!! Hittade hit till din blogg nyligen efter att ha lyssnat igenom nästan alla avsnitt…… Jag skulle önska höra någon som har haft svårt med anknytning till sitt barn, antingen den som fött eller partnern, någon som berättar om enbarnschock och/eller tvåbarnschock samt dina förlossningsberättelser!
  Din podd är förresten awesome och du har så många kloka resonemang som jag tar till mig av. Det senaste var att du i ett avsnitt sa något i stil med att en inte ska räkna med att vara lycklig de första 3 månaderna, men att det är fantastiskt om det blir så. Tack för alla dina ord och jobbet du gör!

 10. Jättemånga bra förslag ovan, kopplat till min graviditet/förlossning saknar jag:
  * samtal kring vändning som många verkar ha jobbig bild av. Jag tyckte det värsta var kanyl i armen, ligga stilla en timme med ctg på hård brits höggravid & foglossning samt fastande totalt 8h som det blev till slut. Själva vändningen var inte alls jobbig.
  * klipp – varför & hur. Vad kan hända annars, hur funkar det efteråt.
  Jag tycker själv att jag hade en bra förlossning, när den väl kom igång på bf+13, men har förstått att den i mångas ögon låter jobbig/tuff etc. Det är dags att av-skräckifiera vändning & klipp! Självklart vill man undvika, men ibland ligger bebis ”fel” och har stort huvud som inte vill ut trots 1,5h krystande. För mig personligen var dock alternativet med kejsarsnitt mindre önskvärt.

 11. När jag väntade mitt första barn fick jag helt plötsligt ta del av släktens hemliga förlossningsberättelse-bank. En sommarkväll satt jag med min gamla mormor på bryggan och fick höra hela hennes berättelse. Det var magiskt. Och perspektiv-skapande. Fler personer som fött för länge sedan, önskar jag! Och självvalda hemma-förlossningar, verkar ju intressant men läskigt, skulle vara kul att höra mer om det.

 12. JAAAAAA Nytt avsnitt på gång!!!😍👏🏼🌟
  Skulle gärna höra om ensamstående föräldrar, gärna både före och efter förlossning. Skulle gärna höra mer om fjärde trimestern också.

  Du är bäst, tack för att du finns och för att du gör det du gör💛

 13. Alla historier är spännande tycker jag men utöver de du nämnde vore det spännande att höra om kvinnor som inte fött i Sverige.

 14. Så jag längtar tills podden är tillbaka!! 🙏🏻
  Tycker egentligen alla ämnen är intressanta, men kanske från vårdens perspektiv, bm, usk, läkare. ”En dag på jobbet” typ. :)

 15. Jag är ny poddlyssnare sedan några månader och har inte hunnit igenom alla avsnitt än så vet inte om ämnet redan berörts, men: som förstagångsgravid frisk anorektiker har jag blivit lite chockad av hur detta med graviditet (för mig) var som att öppna en dörr till gamla ätstörningen. Vore intressant att (som nån ovan också önskade) få höra en berättelse från nån med ätstörningsproblematik eller tidigare sådan och hur det påverkade graviditeten.

  Och tusen tack för podden, som är den första och egentligen enda podd jag lyssnat på, jag älskar den <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons