Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Annons

Det är något så jääävla tradigt med kvinnors erfarenheter

Jag läser den här krönikan av Clara Lidström om hur män ser på kvinnligt entreprenörskap och det kvinnor kan och gör.
IMG_5067
Och något liksom klickar i mig för jag vet inte hur många fester och middagar jag varit på där mitt yrke som doula och min podd kommer upp och mäns ointresse, leenden och total avsaknad av respekt förvånar mig.

När jag startade podden sa några i min närhet ”Och det ska bara handla om förlossningar? Och det tror du folk kommer vilja lyssna på?”

Föd era jävla ungar men elevera inte era spruckna psyken och underliv och era livsviktiga erfarenheter till något viktigt. För det är och förblir ändå något privat och vem skulle vilja lyssna på sånt kärringprat?

Några i min bekantskap har fortfarande svårt att referera till mitt jobb som doula utan att skämta om vad det heter och hur ”flummigt” det är. Det är nämligen något så jääääävla tradigt och löjeväckande med kvinnligt kodade erfarenheter och intressen.

Och det som skaver mest i mig är just det som Clara konstaterar – kvinnliga erfarenheter är just det kvinnliga. Aldrig allmänmänskliga. Att det inte intresserar alla är en helt annan fråga.
Men trots att ALLA blivit födda av någon och väldigt många blir eller är föräldrar så är födande inte allmänmänskligt. Att säg aktiesparande endast är relevant för ett fåtal människor med kapital och intresse gör det till exempel inte mindre relevant eller viktigt. Det är ”på riktigt”.
En podcast med samtal om födande och föräldraskap är och förblir en, för att citera en man i min närhet en ”extremt nischad podcast”.

(Jag bloggar förövrigt från baksätet i vår bil och smågråter till den här låten. Oklart varför men det är rätt skönt och får därför bli dagens tips!)
IMG_5071

4 reaktioner på ”Det är något så jääävla tradigt med kvinnors erfarenheter

  1. Ja det är intressant att hur man än vrider och vänder på det så blir det så. Födandet och en förlossningspodd är något nischat och kvinnligt kodat, inte allmänmänskligt. (Kvinnors) erfarenheter av förlossningar är perfekta kryddor, stämningshöjare eller sänken – men får aldrig ta plats och bli en del av huvudrätten, själva måltiden. Jag kan knappast komma på ett ämne som är mer angeläget och allmänmänskligt – med en sådan spännvidd av genuint mänskliga erfarenheter. /Märta

  2. ja å de sjuka är att det även är så många kvinnor som förminskar kvinnliga erfarenheter och kunskaper. Wtf liksom?!

  3. Jag blir oerhört arg och ledsen när saker som anses kvinnliga degraderas och ses som mindre värda. Jag märker också allt mer hur den synen även gör stor skada för männen med en trångsynt mansroll. Födande är i högsta grad allmängiltligt och samhället i stort skulle tjäna enormt på att lägga extra resurser och status här för det är långt ifrån en kvinnogrej. Det finns mängder av män som har förmåga att se sina kvinnor och vad de går igenom under en graviditet och förlossning och som själva insett komplexiteten i den samma. När vi väntade vårt barn bubblade det upp otaliga förlossningsberättelser på min mans oerhört mansdominerade jobb. Männen har också behov av att processera en så stor omtumlande och omvälvande händelse. Det är som sagt något som rör oss alla och inte enbart den lilla exklusiva klicka kvinnor som föder barn.. Att inse det hade alla tjänat på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons