VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Cerebral pares

Ett ord som skapar så otroligt mycket känslor i mig är just ordet CP, det går som en stöt genom hela min kropp när någon använder ordet CP som skällsord eller i negativ benämning.  Jag slutar andas i några sekunder och blir alltid otroligt illa berörd. Min underbara Prinsessa har en Cp skada, det är en av många ”diagnoser” Della fått. Jag vill betona HAR, Della har en Cp skada.. hon är INTE cp-skadad.. förstår ni skillnaden? Ingen är sin sjukdom/sin diagnos. Della är helt underbar och vi tycker att hon är det finaste på jorden, när någon då använder ordet cp som skällsord gör det så ont.. det är en otroligt jobbig ”sjukdom” hon har ofta ont pga utav den, det spänner i muskler och kroppen gör inte alltid som hon själv vill utan nerverna till hjärnan är felkopplade och bestämmer istället över sig själva. ( Cerebral pares, förkortat CP, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares betyder förlamning genom hjärnskada. Detta är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar. ) Vi masserar och stretchar flera timmar per dag för att hon inte ska bli stel och få sendrag och få ont. Det finns olika grader precis som det finns utav de flesta sjukdomar, vissa har mer syntom och andra mindre. Kommer ni ihåg inlägget jag skrev för ganska längesen? Om när jag skulle natta Jouline och hon fullkomligt bröt ihop i sängen för att det gjorde så ont i henne när barnen i skolan sa saker som ” ditt jävla cp ” ” åh ditt äckel cp ” osv.. Hon sa det så otroligt fint då, ” Mamma det gör mig så ledsen, för Della har ju en cp skada, men hon är ju inte dålig. Och när de säger så, så låter det som att det är något jätte hemskt och väldigt dåligt. Det är ju inte della, hon är ju världens bästa.. ” Får fortfarande tårar i ögonen nu när jag tänker på det, Precis därför gör det så ont.. när någon använder det på fel sätt. Jag försöker tänka när vuxna människor använder sig utav det i negativ betoning eller som skällsord att det är brist på förståelse och ordförråd.. Men det gör ont och det ska jag inte sticka under stolen med och ondast gör det när man får trösta sin andra dotter för att andra barn använder det tillsammans med så många fula ord. Barn gör och säger som oss vuxna.. tänk på det.

Förstår ni mig? <3

Processed with VSCO with a5 preset Processed with VSCO with a5 preset Processed with VSCO with a5 preset Processed with VSCO with a5 preset


Kommentarer


  1. us00 14 juni, 2016 on 23:16 Svara

    Ja visst förstår vi dig. Dina fina ord går rakt in i hjärtat och jag får tårar i ögonen. Tack för att du delar med dig! Kramar till er

  2. Karolina 3 juli, 2016 on 22:41 Svara

    Så starkt, går rätt in i hjärtat! Är själv drabbad av detta helvete ( ursäkta ordvalet) då jag är född med en sådan skada. Känner igen allt du skriver om den dagliga kampen mot kramper & annat med sjukdomen följande elände. Försöker leva ett så normalt liv som möjligt trots sjukdomen, men blir ständigt påmind om min ”abnormalitet” då människor skäller på varann på detta sätt.

  3. Lena 7 juli, 2016 on 19:51 Svara

    Så fint och klokt skrivet! Och så sant! Jag blir också så ledsen när folk använder den här typen av ord som skällsord. Därför är din text och det du kan förmedla genom sin blogg så viktig! Hittade nyligen din blogg och på kort tid har det blivit en av mina favoriter! ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

@dittesvanfeldt