Jag heter Desirée. Kallas för Dez på nätet. Gift med min man Henrik och vi har 2 småbarn. Vår dotter är 3 år och vår son är 1 år. Mycket av bloggen kommer handla om att försöka balansera vardagen med 2 barn istället för 1… Hur ska detta gå? Det blir nya utmaningar och nya rutiner.

Annons

Perioral dermatit. Hudsjukdom

Har inte hunnit att skriva om detta men….

ÄNTLIGEN!!! Har jag fått reda på vad för slags hudproblem som jag har på min haka. Har haft detta problem i minst 12 år. Är så glad att jag äntligen vet vad det är jag har efter 1000 år, känns det som…

I maj tog jag verkligen tag i mitt problem och ringde min vårdcentral. Jag förklarade min situation till personen på telefonen om att jag behövde prata med en hudläkare. Hon svarade att hon inte tyckte min hud var ”tillräcklig svår/skadad” för att få en tid hos en hudläkare men däremot fick jag givetvis en tid hos en vanlig läkare den 31 maj. Ok, tänkte jag. 😐  Kan de verkligen sånt här? För jag har gått till många hudterapeter och ingen har kunnat ge mig något svar. En hudterapeterna på Sannegården Spa (Tack för tipset till henne 😀 ) sa faktiskt att jag skulle uppsöka en hudläkare så jag slapp gå och köpa massa nya krämer hela tiden, eftersom inget av de funkar och få ett riktigt svar direkt ifrån de.

Jag fick iallafall träffa Marisol på Backa Vårdcentral. Hon var trevlig och lyssnade på mina hudproblem och tittade på min haka. Sen gav hon mig diagnosen, Perioral dermatit. Allt hon berättade och visade mig på bilder stämde exakt med mina problem! Det var verkligen som en uppenbarelse. 😮  Jag fick hämta ut ett receptbelagd kräm som heter Finacea 15% gel. Jag skulle behandla min haka 1ml gel på morgonen och 1 ml på kvällen.

Här kommer lite fakta om Perioral dermatit via 1177:

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnad hud, små knottror och utslag som liknar finnar. Hudbesvären kommer kring munnen och ibland under näsan. Sjukdomen kan uppstå efter längre tids användning av starka kortisonkrämer, överdriven tvätt och sminkning av huden. Men oftast finns det ingen direkt orsak. Sjukdomen läker ut men det kan ta tid.

En orsak till att sjukdomen uppstår är en längre tids användning av starka kortisonkrämer i ansiktet. Ibland kan hudbesvären komma efter användning av mycket smink eller starka hudvårdsprodukter. Även peeling och överdriven rengöring av ansiktet kan orsaka perioral dermatit. Oftast kommer sjukdomen utan någon tydlig anledning.

Perioral dermatit börjar med röda utslag kring munnen, en bit ned på hakan och under näsan. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Utslagen utvecklas till små knottror. Utslagen kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt. Typiskt för perioral dermatit är att ett område närmast läpparna inte är påverkat.

Nu är det så att jag endast har lagt på denna kräm på kvällen eftersom jag ville vara försiktig i början och sen så har vi varit borta i 2 månader i Kramfors så det har inte blivit av så mycket mer. Men nu när sommarlovet är slut och vardags rutinerna ska rulla på som vanligt igen så ska jag verkligen satsa stenhårt på detta! Jag ska ta ett innan kort och ett efter kort ca efter 1 månad tänkte jag. För läkaren Marisol sa att man borde se en förändring efter 1-2 månader. Annars så kanske jag måste ta tabletter av något starkare slag för att få det att försvinna.

Så jag återkommer om resultat. Och är det någon som känner igen sig med detta hudproblem så hoppas jag att jag hjälpt er lite med denna information.

Annons