VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

MIJA KINNING

MK1

som jag skrev inatt så var jag på en föreläsning igår kväll på HEMTEX med Mija Kinning som vi bl.a. sett i BYGGLOV. NU medverkar hon inte längre där TYVÄRR  utan hon lämnade det skeppet med flaggan i topp för att bege sig ut på egna äventyr.

hennes nuvarande projekt heter detknackar 0ch där samarbetar hon med bl.a. HEMTEX.

föreläsningen var en inspirationsföreläsning där hon gick igenom alla hem som hon besökt under första säsongen med detknackar och stylat om! otroligt kul och intressant att se hur ett rumt transformeras till något helt annat med enkla medel som former, tyg och färg! i detknackar kommer Mija närmare de familjer som hon stylar om hos och verkligen sitter med dem och går igenom vad de gillar och inte gillar. sedan blir det inte alltid exakt efter personers smak men inspirationen hämtar Mija därifrån!

en sak som ständigt återkommer är att det NÄSTAN alltid är kvinnan som bestämmer hur det ska se ut i hemmet. Mija berättade om en man som valde ett av färgkorten och kvinnan rynkade på näsan och sa ”men det där kan du väl inte välja!”. En annan kvinna beskrev sin man som inte färgblind utan FÄRGDEFEKT. hon myntade därmed ett nytt uttryck som jag tycker borde komma med i svenska akademiens ordlista 😉

Mija tycker att vi är generellt lite rädda för att följa vår instinkt om vad som är SNYGGT. ser vi en helt fantastisk tapet med mönster och färger så vill vi egentligen ha den men väljer istället den mediokert grårandiga tapeten bredvid… tapeter kan alltid tapetseras över eller tas bort. så fram för mer vågad stil i hemmet!

ett exempel på vad som kan bli FÖR mycket i ett rum är BLOMMIGA tapeter. hemma hos den här kvinnan så ville hon ha det romantiskt i sovrummet och valde en vackert blommig tapet som bara blev helt fel när den kom upp på väggarna. istället ramade Mija in tapeten och målade grunden vit. istället för att tro att man kommit ut på en psykedelisk blomsteräng så blev det istället ett romantiskt och harmoniskt sovrum!

BELYSNING är något som är oerhört viktigt framförallt i ett kök där vi befinner oss mycket och som faktiskt är ett arbetsrum. ofta har vi belysningen i taket så att vi har ljussättningen mot nacken istället för rakt över arbetsytan. så det är något att tänka på när man bygger kök! man ska tänka på att ha ljuskällor både högt och lågt och det är viktigt med en bra grundbelysning som man får genom exempelvis  spots som går att vinkla! här nedan är ett exempel där Mija samlat tre olika lampor som hon hängt i taket på olika nivåer och på så sätt undviker en golvlampa! smart – tycker jag som har två småungar!

här nedan ser ni en av mina favoriter från allt hon visade! vilken underbart fin lampa som Mija gjort av loppisfynd. det var dock oerhört svårt och tidskrävande att borra i keramik! den här lampan kan jag tänka mig se i min kusins vackra hus ute på landet!

och här kommer ett projekt för M jag blev HELT såld på det här dockhuset/bokhyllan. mina grabbar ska få ha det att ha sina leksaker i – stora W lär göra det till ett dockhus för sina legogubbar :) Mija´s tanke är att barnen ska kunna flytta runt möbler, måla om och tapetsera om!

här kommer ytterligare TIO tips som jag valt ut från föreläsningen:

1. måla INTE ett rum helt i rosa (alltså inkl. tak!) det blir för mycket – Mija´s personliga erfarenhet 😉

2. låt INTE TV:n styra hur vardagsrummet ska möbleras. ofta möblerar vi bort ex. en oerhört vacker utsikt!

3. att tapetsera möbler är kul och kan förändra mycket för liten peng. MEN byt rakblad för varje skär för de måste vara VASSA!

4. använd textil – det ger en enorm värme i rummet!

5. när du syr gardiner så använd FÅLLFIX – Mija önskar att dessa fanns på kilometerrullar 😉

6. om du ska slå ut en vägg och öppnar upp så tänk på LJUDNIVÅN och installera ljudabsorbenter!

7. man måste INTE ha samma tyg på hela soffan!

8. släpp in maximalt med ljus i rummen (förutom sovrummet som helst ska vara beckmörkt). montera exempelvis en hissgardin i taket så ser det ut som att fönstren är höga och man får maximalt med ljusinsläpp!

9. köp olika kuddar låga, mellantjocka och tjocka till sängen. man ska tänka på hur kroppen mår utifrån val av kudde. Mija förklarade att om hon hade sytt en hel dag och var öm i axlarna så behöver hon en fastare kudde men om hon däremot ville sova på mage behöver hon en platt. SMART!

10. tänk på att man kan sy ihop mattor om man hittar en som man älskar men som är för liten. den metoden har Mija använt mer än en gång!

efter 60 sprängfyllda inspirationsminuter så passade jag på att ställa några frågor till henne och fick tips till mitt och M´s vardagsrum!

här kommer TRE frågor till Mija från dentvetydigamamman:

1. vad är din favoritgardin och favorittips gällande gardin

Mija: favoritgardinen är takmonterad hissgardin och tipset är att KIRSCH har ett hissgardinpaket!

2. vad är det viktigaste att tänka på gällande inredning?

Mija: att följa sin EGEN smak! (Mija nämnde tidigare på föreläsningen att hon inte har någon koll på trender!)

3. vad är ditt tips till småbarnsmammor som har barn runt sig och tidsbrist?

Mija: kom hem till varandra och hjälp varandra att få det snyggt hemma. Hjälps åt med att passa barnen!

tipset till mitt vardagsrum hoppas jag att ni kommer att kunna få se resultat på SNART! jag kan avslöja att det innefattar ljusinsläpp och tak 😉 och jag har varit på IKEA idag!

Mija´s blogg kommer hon att ha en julkalender så håll utkik efter den :)

den här kvällen var fantastiskt rolig så TACK HEMTEX och Mija Kinning!

 

 

 

 

 


Kommentarer


 1. Micke Kinning 22 november, 2012 on 08:26 Svara

  Du har fångat både Mija och det knackar, kul att läsa. Hälsar Micke producent och brorsa

  • dentvetydigamamman 22 november, 2012 on 22:45 Svara

   TACK! det var verkligen roligt att läsa :) det var verkligen en bra föreläsning och min pappa kommer imorrn för att borra upp gardinskena i taket 😉 och det tack vare Mija!

 2. kaffemorsan 22 november, 2012 on 15:58 Svara

  Vilka inspirerade tips, tackar för det!

  • dentvetydigamamman 22 november, 2012 on 22:46 Svara

   eller hur? håll utkik ifall hon föreläser i göteborg för det var kanonbra :)

 3. kaffemorsan 23 november, 2012 on 19:20 Svara

  Det ska jag absolut göra=)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna