VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

värmländska – in my heart :)

när jag rör mig utanför värmlands gränser så känner jag mig väldigt ”bonnig”… och på ett sätt så stämmer ju det på riktigt – jag är ju en bonnunge, uppvuxen på gård långt ute på landet och jag har ALLTID vetat hur en ko ser ut och vart mjölken kommer ifrån 😉

förra helgen var ju jag i stockholm och jädrar vad jag skärper till mig… jag vet ju att varenda kotte i stockholm hör att jag är från värmland… men jag inbillar mig att det nog inte är så himla farligt!

och nu på fejjan såg jag en bild på en värmländsk ordlista som var lite kul :) HÄR hittar ni den!

nu får ni inte tro att jag säger ” ha´lu nån ölöppnörö?” men ”härta” av ”orda” kan jag nästan skriva under på att jag säger. och ”jämt” det säger jag jämt! ”jag ska jämt hämta väskan!”. jag springer ju inte fram och tillbaka och hämtar väskan utan ”jämt” = bara 😉

nä nu räknade jag orden på riktigt dem jag säger och every day säger jag verkligen minst hälften… så jag är säkert mer värmländska än vad jag tror… men jag säger INTE kääri – I PROMISE! och det uttalas INTE som kär utan med ett ”hårt” K – eller hur man nu säger!

några ord tycker jag saknas – TÖLIGT – som betyder tråkigt! eller – ”va lett!” – betyder typ vad töligt men mer åt det pinsamma hållet…

när jag läser andras bloggar så läser jag dem ganska neutralt, dem enda som jag vet hur dem låter är Lofsan och Åse… och jag blev jätteförvånad när Åse pratade skånska! Lofsan hade jag ju hört via hennes video-inlägg så det var ju ingen surprise!

men nu när jag tänker efter så kan ske jag använder en del av mitt talspråk på bloggen… när ni läser – märks det då att jag är från värmland?

vad har du för dialekt?

 

 

 

 


Kommentarer


 1. Jolie 18 november, 2012 on 13:39 Svara

  du pratar värmländska och det hörs. men du pratar ju som de gör i karlstad och Kil. Inte som de gör i norra värmland som oxå är en värmländsk dialekt, som tex hassärremäääre?
  Listan var skoj men den har sina brister. Värmländskan är egentligen flera dialekter, om jag får säga mitt.
  Men härta det säger du väl aldrig?
  Inte till mig iaf 😉

  • dentvetydigamamman 20 november, 2012 on 00:11 Svara

   visst har den brister 😉 ocj o ja! det skiljer sig ju jättemycket om man jämför karlstamål och torsbymål exempelvis! äh, det säger jag kansek när jag pratar med far min 😉

 2. citymom 18 november, 2012 on 15:43 Svara

  Hihi ja vi i stlhm märker jäte tydligt men inte att vi bryr oss eller tycker det är konstigt utan nästan tvärom att det är gulligt =)
  Jag har inte tänkt ”hon är från norrland” eller något sånt jag läser allt neutralt faxtist =)

  • dentvetydigamamman 20 november, 2012 on 00:12 Svara

   haha, vilken tur :) då är det ok att jag tar en tripp dit då och då 😉

 3. Kamilla 18 november, 2012 on 19:03 Svara

  ÅÅÅÅÅ det saknas ju ”trödde ner mej” Det viktigaste uttryck och mest använda! Och trö över lag. Massa fail i ordlistan 😉

  • dentvetydigamamman 20 november, 2012 on 00:13 Svara

   JAAA TRÖDDE! HAHA!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna