VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

att vara eller att ha…

jag har läst lite bloggar nu där man pratat om ex. autistiska barn. och just den formen irriterar mig. skriver man autistiska barn så ser man autistiska först och barn sedan. man identifierar barnet direkt med funktionshindret.

jag försöker att säga och skriva barn med autism eller barn som har autism.

jag tycker det låter lika illa att säga att ”jag jobbar med dementa” (vilket jag kommer på mig själv att jag gör titt som tätt). för jag jobbar väl med människor eller hur? alltså jag jobbar med äldre som har demens.

samma sak med ordet utvecklingsstörd. för mig låter det fult eftersom när jag var liten så användes det som ett skällsord. jag säger intellektuella funktionsnedsättningar. långt och krångligt men hellre det!

att se människan och individen är viktigt! för ingen av oss vill väl vara den där blindtarmen på sal 5 säng 2?

vill du läsa mer om exempelvis intellektuella funktionsnedsättningar eller autism så rekommenderar jag de här sidorna:

http://www.autism.se/

http://www.fub.se/

(fub säger utvecklingsstörning fortfarande men det gör inte jag.)

http://ollesmamma.fub.se/

här hittar du en jättefin blogg om en mammas kamp med ett barn med downs syndrom! hon skriver på ett så himla bra och nyanserat sätt, både positiva och negativa upplevelser. en fin blogg helt enkelt, ärlig!


Kommentarer


 1. Kaffemorsan 9 november, 2012 on 07:48 Svara

  Åh vilket bra inlägg, håller helt med dig.

  Ha nu så kul på er resa till Sthlm!

  kram

  • dentvetydigamamman 11 november, 2012 on 00:26 Svara

   TACK :) Kram!

 2. Hanna 9 november, 2012 on 15:21 Svara

  Jag har faktiskt inte tänkt på att jag använder det uttrycket ibland. Min äldsta son har autism och jag kommer ofta på mig själv med att använda just orden ”autistiska barn” när jag t ex beskriver ett för honom typiskt beteende. ”T gör si och så, och det är typiskt för autistiska barn.” osv.
  Men självklart har du så rätt i det du skriver. Det är klart att man skall se barnet i första hand, och inte diagnosen.
  Tack för att du gav denna mamma något att tänka på. :)

  Kram
  Hanna (från Lofsans fb-grupp)

  • dentvetydigamamman 11 november, 2012 on 23:40 Svara

   tack för din fina kommentar! vad roligt att du har hittat hit :) jag har ju haft över 12 år på mig att fundera över vilka ord man använder och hur man uttrycker sig så det har liksom växt fram under åren. har jobbat både som personlig assistent, inom särskolan och inom äldrevården och överallt är det ”samma problem” med hur man pratar om och med människor. har även nära/personlig erfarenhet inom autism-området! kram!

 3. Eva 9 november, 2012 on 18:54 Svara

  Superbra och viktigt inlägg.

  Jag gillar den norska termen, psykisk utvecklingshemming. Inte utvecklingsstörd som i Sverige utan att det är något som hämmar en på ett eller annat sätt. Jag tycker det blir mer nyanserat på något sätt, men visst är det väldigt lätt att säga fel.

  • dentvetydigamamman 11 november, 2012 on 23:41 Svara

   tack eva :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna