VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

KOMET del 1 – en investering i ditt föräldraskap!

idag slank jag in som på ett bananskal på föräldrautbildningen KOMET. jag kom i kontakt med den formen av föräldrautbildning när jag gjorde min praktik som socionom-studerande och tänkte redan då att en sådan utbildning skulle ALLA och jag menar ALLA föräldrar gå! i vilket fall så fick jag veta att det började en ny omgång idag så kastade jag mig på telefonen för att chansa på att det kanske fanns en ynka plats kvar! OCH det fanns det 🙂 i fredags hade dem tydligen fått ett återbud – TUR för mig – SYND för den som varit tvungen att ställa in!

det här är verkligen en investering i ditt föräldraskap, jag har redan med mig mycket efter bara första gången och det är sammanlagt tio träffar under hösten! mycket av det vi pratade om är SÅ självklara MEN det är sådant man glömmer bort i vardagsstressen, en överhopad diskho och borttappade strumpor! en annan sak var att det var SÅ underbart att träffa andra föräldrar som upplever samma frustration som en själv, vanliga människor med vanliga barn med vanliga problem!

vi pratade framförallt om fem olika saker idag och här följer en kort sammanfattning:

  1. FÖRTROENDEKONTOT – och vad är då det?  jo det handlar om att barnet behöver 5 gånger mer POSITIV uppmärksamhet om du ska kunna säga EN negativ sak! alltså det behövs 5 ggr mer positiva kommentarer för att uppväga EN enda ynka negativ kommentar… det fick ju mig att tänka till iallafall…
  2. UPPMÄRKSAMHETSPRINCIPEN  – som är oerhört självklar egentligen men tänker man på det? nej… ett beteende som barnet får uppmärksamhet för kommer att öka och dem kommer fortsätta med det. om barnet får uppmärksamhet när det ex. skriker så kommer det att fortsätta skrika trots att det är negativ uppmärksamhet. man måste vända på steken och ge positiv respons till positivt beteende och försöka ignorera ett negativt beteende. (nu finns det NATURLIGTVIS gränser, man kan ju naturligtvis inte ignorera allt!)
  3. HÄRMNINGSPRINCIPEN -barn gör som vi gör och härmar. PUNKT.
  4. ORSAKSMODELLEN – det finns flera olika orsaker till ett beteende MEN det man jobbar med i KOMET är vårt beteende som föräldrar och HUR vi kan göra för att MÖTA vårt barn på bästa sätt!
  5. GEMENSAM TID – detta är den viktigaste delen och det innebär att avsätta ex. 15 minuter då barnet ”äger” dig som förälder. ingen telefon, inget tv-spel, inget bloggande, inget facebookande m.m. DU är barnets under den avsatta tiden. och man ska göra något som barnet vill inom rimliga gränser! det är bättre att ge lite tid ofta än att lägga krut på en heldag på mariebergsskogen exempelvis. ju oftare man har den här tiden desto bättre är det och desto mer fyller man på förtroendekontot!

tänk på att det här är en mycket kort sammanfattning och att vi pratade i 2 ½ timme om det här och att det är MIN tolkning! jag tycker att man ska ta chansen att gå den här utbildningen om den erbjuds där du bor! i karlstad är den kostnadsfri och jag antar att den är det i övriga sverige också!

vi avslutade kvällen med att sätta upp vilka mål vi vill nå med kursen, några av mina mål är att sluta stressa, ge mer positiv feedback, få bättre rutiner, minska på tv-tittande och att jag ska vara mer närvarande som förälder (det sista innebär mindre telefon och dator när barnen är vakna!).

BTW – det bjöds på smörgås men jag käkade ostrullar med bregott och gurka 🙂

ser redan framemot nästa måndag! det kan bara bli bättre!

 

 

 


Kommentarer


  1. Lina 17 september, 2012 on 22:56 Svara

    Åh vad intressant det lät å bra! O är ju bara 2 men man kanske får gå ändå?! Blogga ner efter bästa g! Intressant ju!!!

    • dentvetydigamamman 17 september, 2012 on 23:06 Svara

      ja det är jätteintressant 🙂 vet inte hur det är där bor, bara att söka på komet och din hemstad så kommer kontakt uppgifter upp OM det finns där du bor! näst sista meningen hängde inte jag med på ”blogga ner efter bästa g”… menar du att jag ska blogga mer efter nästa gång? för i så fall – I WILL 😉

  2. lillal 17 september, 2012 on 23:20 Svara

    Ha ha! Ja jag mena blogga mer efter nästa g! Hatar å skruva m iphonen, men läser mest m den!!! Dålig å kommentera bara!

    • dentvetydigamamman 17 september, 2012 on 23:27 Svara

      haha, tur att jag kan tolka iphone-språket då 😉

  3. Erica 18 september, 2012 on 08:59 Svara

    Vad spännande! Det skulle jag också vilja gå! Jag har också tänkt att jag ska ha dataförbud när jag är med barna. Man hör ju på dem att de blir irriterade när man inte svarar när de ropar för man är helt inne i nåt. Där måste jag bättra mig. Ska bli kul att få läsa mer om detta!

    • dentvetydigamamman 18 september, 2012 on 17:34 Svara

      jag ska försöka ge en sådan rättvis bild som möjligt av utbildningen 🙂 och ja, nu sitter jag ju här vid datorn igen – och sonen har ”paus” och kollar å agent ozo 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna