Kom ihåg mig

Dating på nätet är i de allra flesta avseenden likt dating i verkliga livet. Vilket såväl är på gott och ont. En sak jag noterat är att könsrollerna är densamma. Nästan alla dejtingsajter jag varit medlem på följer mönstret där killarna jag och är aktiva ”raggare”, medan tjejerna väntar passivt på att Mr Right ska höra av sig. Och jag måste säga att jag tycker detta slags roller är så dvla trista och förutsägbara, och jag tycker det är synd och skam att vi inte kommit längre 2012.

Frågan är ju såklart vad det är för fel på att killarna jagar och tjejerna väntar, mer än att det är samma gamla trötts visa som spelats sedan tidernas begynnelse. Från mitt perspektiv så handlar det om att få ta kontroll över sitt öde. Och att som tjej vara tvungen att bara sitta och vänta och ”hoppas” på att den rätte ska höra av sig är raka motsatsen till att ta kontroll; snarare är det att snällt sitta och vänta på att ödets gudinnor ska vara nådiga. Det är inte min stil. Jag har aldrig varit en sådan tjej, och jag kommer aldrig att bli det.

Nej, oavsett om det gäller dating på nätet eller att träffa någon på krogen så att jag inte rädd för att ta egna initiativ, och om killen ifråga inte är cool med det – ja, då är han definitivt inte den rätte för mig. Och svårare än så är det inte. Så – är du tjej och står i startgroparna för att prova på dating på nätet tycker jag inte att du ska vara rädd för att ta kontrollen själv och våga ta kontakt med de killar som intresserar dig. Det är ju inte så komplicerat egentligen. Bara att skriva några rader, säga något snällt, ställa en fråga, flirta lite och sedan se vart vägen leder. Vad är det värsta som kan hända? Att killen tycker du är för påflugen? Ja, då är det ju bara att stryka honom och leta upp nästa potentiella drömman.

Min mamma sa att det aldrig är någon mening att gråta över spilld mjölk, och ungefär detsamma tänker jag om killar som jag går vidare från på dejtingsajterna.

Jag har också noterat att många killar tycker det är sexigt med tjejer som tar initiativ och att många av mina fördomar om mäns uppfattning och ”krav” på kvinnligt beteende har kommit på skam. Sätt igång med dating på nätet du också, så kommer du snart att göra samma erfarenhet.

Grottdejting

Jag har lite svårt att se hur vi verkligen ska komma någonstans i genusträsket när vi fortfarande emotionellt är kvar på grottstadiet. Kvinna = docka, lite småkaxig går bra, men superfemo. Man = badboy, kaxig, farliga a la Persbrandt och Rapace.
När jag tar del av en sån här undersökning funderar jag allvarligt talat på vad det är för fel på hela det mänkliga släktet. Och hycklandet. Hur vi intellektuellt vill en sak (”jämlikhet”, ”könsneutralitet!”), men känslomässigt en annan. Och säga vad du vill om förnuftsmässiga argument och ”logik” – de kommer aldrig att vinna över ditt hjärta.

Det är ingen överdrift att påstå att dating på nätet är en växande företeelse och definitivt ”här för att stanna”. Jag har, som du säkert förstått av innehållet på den här bloggen, personligen testat på dating på nätet vid ett flertal tillfällen i mitt liv, och jag tycker rent generellt att det är ett utmärkt komplement till dejting och socialisering på ”det vanliga sättet”. Dock vill jag påpeka att det är viktigt att få en balans i livet när det gäller att använda datorn kontra att möta människor i det verkliga livet.

Här är jag inne på ett i mitt tycke viktigt spår när det gäller relationer och dejting. Vilket grundar sig i min erfarenhet att många av mina vänner har blivit helt besatta av dating på nätet när det väl börjat. Det har liksom blivit något annat än tanken på att inleda en relation, och möta en annan människa i sitt liv. Istället har det handlar om att ”få så många förfrågningar” som möjligt, att ”öka sitt konktaktnät”, men också bara att sitta framför datorn och kommunicera om olika saker. Inget fel i det. Men, som du säkert har förstått av mitt resonemang, kan det också bli för mycket.

Se upp när dating på nätet blir ett självändamål!

Och det blir för mycket när dating på nätet bli ett självändamål, istället för ett medel till ett mål.
Alltså att man hellre ägnar energi och kraft på att få så många konktater på sin nätdejtingsajt, istället för att verkligen lägga möda att träffa någon man tycker om.

Mitt tips är därför att du balanserar upp nätdejtingen med att leva som vanligt i övrigt, och att träffa människor i andra sociala sammanhang. Bli inte en internetnörd som förlorar förmågan att kommunicera med människor i verkliga livet, och som bara känner dig trygg när du får gömma dig bakom anonymiteten bakom
skärmen.

Som med allt annat blir dating på nätet ett problem enbart om du blir fanatiskt med ditt användande. När det blir ett självändamål att bli en fena på nätdetjting. Det är ditt liv det handlar om, och hur kul det än kan tyckas, hur masserade för dig ego det än må vara att få sväva i centrum av massor av intresserade nätdejtare, så gör det inte, i slutändan, att ha en relation med en hårddisk.

Online dejting går fel…

Är du tjej och tänker börja med dating på nätet – bered dig på att få massor, och då menar jag bokstavligen flera om dagen, märkliga förslag från män över hela landet. Väldigt konkreta bevis på vad jag åsyftar kan du läsa om i den här artikeln på aftonbladet som bygger på bloggen ”Worst of dejting”. Den sajts fundament är följande idé. Att publicera försök till kontakt, så kallade ”dejtingmejl” som är mindre begåvade. Kul, men också skrämmande. Inte bara för att det onekligen rör sig om tafatta och tämligen usla försök till kontakt. Jag tycker det är minst lika fascinerande att konstatera hur viktigt det skriva språket blir för att komma någonstans med nätdejting. Jag slår vad om att massor av dessa killar skulle lyckas mycket bättre i sina kontaktförsök på krogen istället.

Min favorit bland alla meddelande är denna:

”hej på dig gillar din stil vad är det oss speciellt din ålders spec
vad sysslar du med skälv är jag bonne” -Man, 37

Helt underbart. En bonde som uppenbarligen var ute på åkern och skördade raps när det var rättstavning i skolan.

Eller vad sägs om:

”… Lite fakta kan du få från mig, svårt att beskriva sig själva =) Jag är en seriös o ärlig kille till 100%, ärlighet o tillit är nummer ETT för mig, jag är trevlig, romatisk, charmig, social, positiv, gó och glad, öppen, söt, lite små ”galen” kille, men på ett positivt sätt… =) Jag har MYCKET humor.. Haha.. Jag har ett stort HJÄRTA av GULD som jag kan dela med dig, låter det som kille du leter efter sötis? *hoppas* 😉 /Man 37″

Yep. Dröm-mannen. Notera att han inte bara är ärlig, seriös, godhjärtat och rolig, utan också sådär lite spännande pojkaktigt ”galen”. Gud, jag blir nästan till mig i trosorna av det här, vilken MAN!

Slutligen, ett exempel på en av de meddelandetyper som jag själv haft min beskärda del av:

”Hej hej.. vad händer annars? lugn helt ok kille här tyvärr a-lös som det ser ut nu men det blir nog bättre. ;-)”

Ja. Kommentarer överflödiga.

Rent alltmänt tycker jag det är ganska så dåligt med bra svenska videos med dejtingtips, så om man vill få råd på det sättet får man nöja sig med amerikanska . Inte det bästa, lite anglovulgärt som vanligt, men tipsen är ändå helt ok. För dig som inte orkar kolla på videon är sammanfattningen av tipsen ungefär:

  • Skriv ner vad du letar efter innan du börjar med dating på nätet
  • Gör en dejtingprofil som är äkta; som visar upp ditt sanna, autentiska jag.
  • Inga husdjur på profilbilderna, inga skumma foton eller ”datorfoton” från konstiga vinklar
  • Låt en vän läsa din profil och komma med råd på förbättringar
  • Leta efter kärleken i din geografiska närhet
  • Lägg inte ner för mycket tid på nätdejting (alltså nätkommunikation) med personer som du inte har träffat.
  • Alltså: se till att få en dejt i verkliga livet tillstånd som fort som möjligt om du är intresserad av en person!

Older Posts »