Chokladprovningen med Gustaf Mabrouk!

Lite sena bilder från Chokladprovningen med Gustaf Mabrouk jag var på för någon vecka sedan.
Provningen hölls hos Choklad & Lakrits som säljer kvalitetschoklad och lakrits från hela världen i deras butiken på Fridhemsgatan 53.

IMG_3957
Företaget som ägs av Tuija Räsänen är även arrangör för Lakritsfestivalen!

IMG_3955

 

Efter Gustaf Mabrouk hade välkomnad några utvalda bloggare förklarade han på ett roligt spännande sätt hela processen från böna till färdig produkt , dessutom fick vi även och smaka på alla råvaror fram till den färdiga produkten, hans egna egna 72 % choklad ”bean to bar.

IMG_3961

Denna choklad är gjord på kakao från Tumaco, sydvästra Colombia nära gränsen till Ecuador och finns att beställa här 

Men vi tog det som sagt från början, med att bland annat smak på böna, kakaosmöret och även varm, nyconchad kakaomassa som han tillverkade på plats. Dessutom bjöd Gustaf på nybryggda kakao-te, gjort på skalet som blir kvar från bönorna.

TJWS5758

Under tiden vi provade alla nya smaker, så fick vi lära oss massor nytt om choklad. Gustaf är väldigt mån om att köpa sina bönor direkt av kakaobönder som får rimligt betalt och sen tillverkar han den färdiga chokladen på en omtänksam och hantverksmässigt sätt som det nog saknas motstycke till.

IMG_3970
Inte så konstigt att den kanske är lite dyrare än den enkla compound man annars köper i butik och som mest innehåller socker och palmolja och enbart ca 30% kakao.

Eller som Gustaf själv skriver på sin hemsida: ”För mig är choklad mer än en godisbit som man stoppar i munnen. Choklad är även ett material som man kan skapa i, vare sig det gäller att bygga fantastiska skulpturer till tävlingar, göra praliner till speciella evenemang eller desserter till kungliga banketter.”

IMG_3975

Mer om Gustaf:

Gustaf Mabrouk, ä meriterard konditor med en stor PASSION för CHOKLAD i alla dess former. Han är den yngste som någonsin har vunnit det svenska mästerskapet i konditori. Utmärkelsen ÅRETS KONDITOR 1995, blott 19 år gammal.

Sitt första jobb fick han på NK-bageriet i Stockholm och efter 3 år och med nyvunna erfarenheter, tog han sig till
New York där han under 13 år jobbade med allt inom gastronomin,  med en specialinriktning på choklad.
Gustaf  har också haft den stora äran att få representera Sverige i olika stora internationella konditortävlingar som  till ex  i choklad VM, WORLD CHOCOLATE MASTERS 2013, i Paris, där han tog mig till final.

IMG_3968

Tävlingar:

Svensk mästare i konditori, ÅRETS KONDITOR, 1995
Nordiska mästerskapen för juniorer i konditori, Guld medalj i lag, Rosenborg, 1998
Världsmästerskapen för juniorer i konditori, 4e plats, Barcelona, 1998
Paris gourmet pastry chef of the year, Final, New York 2008
World chocolate master, Final, Paris, 2013
Coupe du monde de la patisserie, Europeiska kvalet, 3e plats, Genève, 2014

Gustaf är även känd för att synas i Go’ Kväll där han ge  tips på enkla desserter, som lämpar sig till både vardag och fest.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *