Kulturnatten

Nu är jag ju inte världens kulturnörd, m,en ändå har jag väl nånstans lite ambitioner kvar att introducera  barnen någorlunda i allmänkulturen. Inte för att jag tro att vi i framtiden regelbunden kommer springer på Operan eller nåt liknande, men jag vill i alla fall ger barnen möjligheten att lära sig skillnad mellan teater/opera/musikal och att de har hunnit sniffa lite i de olika miljöer och till ex se att musiken inte bara kommer ur en ipad eller mobil utan kan spelas av ett livs levande orkester.
Och då är kulturnatten är ett superbra tillfälle att göra det på ett hyfsat smärtfritt sätt.
Med tanke på hur mycket ett museumbesök eller teaterbesök kan kostar är det ju toppen att kunna göra det här gratis, samtidigt som våra barn (eller hela familjen) har en Koncentrationsförmåga på 10 minuter max, så det görs liksom best i små doser.

Så i lördags drog vi iväg, Peter o jag , med stora dottern och Belle och en av hennes kompisar. Nikita följde tyvärr inte med, för att tillbringar tid med oss är fortfarande lika lockande som att dricka syra typ.
Jag hade varit riktigt ambitiös och hämtat programtidningen innan och kryssat för olika förslag som lät någorlunda lockande och låg hyfsat nära varandra för att hinner med så mycket som möjligt och jag kan nog påstår att vi var jävligt nöjda med kvällen allihopa. Vissa punkter hoppade vi över och andra tillkom liksom på vägen.
Extra rolig att vi även hittade några nya favoriter som till ex scenkonstmuseum och Armémuseum och som vi nog kommer åker tillbaka till när vi har lite bättre med tid!

Det här han vi med i alla fall.
Vi började med den enda besvikelsen, som egentligen inte tillhörde kulturnatten,men log bra till på vägen :
Gatufest i gamla stan! Helt värdelös! Jättefå (typ 4- st )utställare med helt ointressanta produkter. Dessutom var det lite för kallt för att ens hänger kvar nån längre stund utomhus, så vi drog snabbt vidare till slottet.
Kvällen till ära öppnades Kungliga slottets nyrestaurerade Norra valv. Och, nja, det visade sig vara ETT VALV, så det var avklarad på 5 sekunder;)
Så vi spanade Slottskyrkan istället.
Därifrån vidare till Medeltidsmuseet, där vi i och för sig har flera gånger innan, men denna gången fick vi en intressant genomgång av hur riddare levde och ”klädde” sig!

Själv ser jag mest ut som ett jävla riksmongo, men jag hade tydligen väldigt roligt:)

IMG_3165 IMG_3169

Därifrån vidare till Kungliga Operan, där vi tittade på en bit ur Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm (som biofilm)
På vägen till kvällens höjdpunkt råkade vi passera Scenkonstmuseet av en slump, men det visade sig som sagt vara en höjdare som vi hittills hade missat!

5 sekunder innan hade jag sagt åt Peter att han kanske inte borde prova barnpianot…Trotsig som en 3 åring var han tvungen att spelar lite på VARJE instrument istället…..

IMG_3183

Sen snubblade vi också in på Armémuseum, till Peter o Celines stora glädje.

IMG_3199

Jag är ju inte så väldigt förtjust i vapen , men det fanns ju massa annat intressant att kolla på. Men som sagt, även dit måste vi nog åker tillbaka och kolla mera i lugn o ro!

Kände mig lite badass faktiskt!        

ESHW1536

Vad är det med unga tjejer? Vill vara med på varje bild, men inte visa ansiktet??????

IMG_3192 IMG_3195 IMG_3188

 

Och sen till det vi alla hade längtat mest efter, Hovstallet. Hästar o hundar och familjen var i extas (Alla förutom jag då;)) Tro här tillbringade vi nog mest tid!

IMG_3218 IMG_3216 IMG_3213

Vid det laget var vi nog rätt tröttar, klockan var runt 23, så vi promenerade tillbaka till gamla stan och gjorde en sista anhalt hos Science Fiction Bokhandeln. Peter glodde mest på folk som spelade olika rollspel och så hängde vi lite i deras medeltida källarvalv där man kunde lyssna på skräckllitteratur. Sen är det ju jävligt roligt att kolla på alla prylar i shoppen, finns verkligen allt för alla sorters nördar;)

Som sagt, en toppenkväll allt dom allt, men fy vad skönt att kliva in i en varm bil efter 6 timmars promenad!

IMG_3177

2 thoughts on “Kulturnatten

    1. Tack! Jo,vi hade superkul, jag älskar verkligen att hitta på saker med tjejerna. Tyvärr delar de inte riktigt längre min förkärlek för familjeevent;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *