Eventtips: Böhmisk medeltidsfest på Kulturnatten

Charles-Bridge_Libor-Svacek

Karl IV var en av medeltidens dugligaste härskare.

Den blivande kungen av Böhmen samt romersk kejsare föddes i Prag 14 maj 1316. Än idag brukar tjeckerna kalla honom ”fosterlandets fader” och hans namn förknippas med några av de vackraste klenoderna av Tjeckiens kulturhistoria.
I år firar vi 700 år sen Karl IVs födelse. Karl IV föddes den 14 maj, men vi börjar lite tidigare med firandet. Kulturnatten på Tjeckiska centret och CzechTourism blir en kväll då vi ska försöka fånga atmosfären av medeltidsfesten. Tjeckiska centret förvandlas till en medeltidssal där vi firar kejsarens årsfödelsedag med medeltidsmusik, konst och doft av mjöd.Karl IV, kung av Böhmen samt romersk kejsare, räknas till dåtidens mest inflytelserika härskare. Han spelade en stor roll i tjeckiska landets kultur, utbildning och historia. Den mest omtyckta bron samt universitet i Prag bär hans namn. Visste du att Karls universitet är det näst äldsta i Europa? Tack vare Karl IV byggdes även Prags Nya Stad och det kungliga slottet Karlštejn.

Till Karl IV’s ära har det bjudits speciella gäster för att åtfölja kvällen. Tjeckiska bandet Elthin kommer att spela historiska instrument och berätta om medeltidens musik. En utställning som sätter fokus på dåtidens gotiska konst kommer också att finnas till beskådning.

Datum: 23. April, 2016

Plats:
Villagatan 21
114 32 Stockholm

Prague_Prague-Castle_CzechTourism

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *