Jag är en färgsprakande, glad, högljudd envis kvinna som alltid har något galet upptåg på gång. Jag lever med min man som arbetar som egenföretagare och tillsammans har vi två härliga barn som är sju och nio år. Jag lever även med ulcerös kolit som är en del av vår familjs vardag. Min viktigaste uppgift i livet är att vara en bra förälder till våra barn. Jag har en stor passion för skönhet, mode och politik. Här välkomnar jag er att följa mitt liv som shoppinggalen, översocial, kärleksfull vän, fru och mamma. For translation please scroll down to the end of the page and select the language of your choice.

Annons

Läxornas vara eller icke vara?

Nedräkning till skolstarten och pusslet med att få ihop träning, matlagning, läxor, vänner m.m. närmar sig med stormsteg.

Under förberedelserna inför skolstarten kom jag och barnen in på en diskussion om läxornas vara eller icke vara.

Det kan vara så att någon av barnen kanske har ett läxfritt läsår framför sig och hur känner jag och barnen själva inför detta?

Barnen själva tycker det skulle vara skönt att inte behöva göra fasta läxor varje vecka när man kommit hem och är trött i huvudet efter en skoldag.

Att ge läxor är inget som står skrivit i skollagen och det är därför upp till respektive skola om de ger läxor eller inte.  I avsaknad av reglering runt användningen av läxor är det upp till lärare och rektorer att avgöra om de vill arbeta med läxor som en del av den pedagogiska verksamheten

Jag har varit väldigt velande i frågan kring läxornas vara eller icke vara. Jag har läst en hel del argument både för och emot läxor för att kunna fatta ett beslut kring hur jag ställer mig till denna fråga. Jag har efter mycket om och men kommit fram till att jag är försiktigt positiv till en läxfri skola.

Läxorna kan inte ersätta den lärarledda undervisningen eleverna har rätt till.

Barns hemförhållanden ser idag väldigt olika ut och inte alla har möjlighet att få det stöd de behöver i samband med läxläsningen, föräldrars ointresse, bristande engagemang eller tidsbrist drabbar i slutändan barnen och kan resultera i att de halkar efter i skolarbetet. Vad är egentligen syftet med barnens läxor? Är det inte bättre att barnens skolarbeten stannar inom skolan där de kan få hjälp och stöd av kunnig personal och därmed ge alla barn samma förutsättningar? Skolan måste få vara en plats som ska fungera oavsett hur hemmamiljön ser ut.

Forskning säger att läxor är den största orsaken till konflikter i hemmet, och att det är viktigt att kunna skilja mellan arbete och fritid.

Istället för att lärarna skall förbereda läxförhör eller rätta läxor de redan lämnat ut kan pedagogerna koncentrera sig på att göra lektionerna så spännande och intressanta som möjligt.

De skolor som har använt sig av en läxfri utbildning har fått bra resultat…

Eleverna lär sig mer, tar mer ansvar för sina studier, är mindre sjuka och har mindre korttidsfrånvaro.

Eleverna själva uttrycker att de trivs bättre i skolan och att känner sig tryggare än tidigare.

De har sett en positiv utveckling i  betygsstatistiken.

Självklart behöver skolan och föräldrar göra en del förändringar…

Läxfri skola innebär att vi föräldrar behöver ta ett större eget ansvar, det är tex ingen lärare som skickar hem uppgifter och talar om vad vi ska träna på tillsammans med våra barn. Läs varje dag tillsammans med barnen, involvera dem i matlagningen där matematik är en naturlig del. Håll dig ajour med vad barnen håller på att lära i skolan för tillfället. Hitta på roliga lekar, hur många saker kan vi hitta som börjar på bokstaven S ? Ha en dialog med läraren om vad du kan stötta upp ditt barn med hemma.

Skolan kan avsluta dagen med att göra ”läxor” med hjälp av pedagogerna. De flesta barnen går på fritids efter skolan, ta en timme av fritidstiden till studietid tillsammans med en pedagog.

Hemförhållandena har förändrats genom tiderna och därför behöver även synen på läxor moderniseras. Idag jobbar ofta båda föräldrarna heltid, vi har då bara ett par timmar varje eftermiddag/kväll tillsamman med barnen och på den tiden skall de hinna med träning, mat, läxor. Är det inte bättre att barnen hinner med att leka ( socialträning är något jag tror barnen idag är i stort behov av), få kvalitatstid med föräldrarna och komma i säng i vettig tid. Jag tror vi skulle få mindre stressade barn och föräldrar genom en läxfri skola, vi skulle få en lugnare harmonisk tillvaro och barn som inte behöver lära sig hantera stress vid 7-års ålder.

Om vi ska fortsätta med läxor så kanske vi skall gå tillbaka till att en förälder är hemma eller arbetar 50% i varje familj så att tiden för barnen räcker till.

För idag arbetar vi mer och har mindre tid för det käraste vi har, våra barn.

Bildresultat för läxfri skola

Jag hade med spänning sett att mina barn fick tillfälle att prova ett läxfri läsår.

På återseende / Claudia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons