Annons

Att vara kriminell var min identitet, Ramon Sefedini.

Förändring, kan alla göra en förändring av sin livssituation?

Mitt namn är Ramon Sefedini och jag tror att alla människor kan förändra sin livssituation. En del människor behöver mycket stöd och en stor mängd kärlek, andra lyckas göra det på egen hand med en jävla massa envishet. Jag tillhör de sistnämnda.

Jag har varit yrkeskriminell och avtjänat fängelsestraff. Idag lever jag svenssonlivet med jobb, villa, volvo och vovve.

Jag är uppväxt i Stockholms södra förort Norsborg i utanförskap, mina föräldrar skiljde sig när jag var sju år och jag sökte bekräftelse. Jag fann bekräftelsen och tillhörigheten jag saknat hemma genom att utföra brottsliga handlingar i form av snatteri och stölder. Brotten eskalerar med tiden och blir allt grövre, det gick från utpressning till narkotikahandel och att vara kriminell blev min identitet.

Jag tillhörde ett samhälle i samhället, där utanförskap blir en gemenskap. Vi som hittade vår gemenskap i vårt utanförskap hade vår egna kultur och vår egna moral som skilde sig från hur det såg ut i samhället i stort. Jag såg ner på folk som jobbade, de var idioter. De förebilder jag hade under min uppväxt fanns i ”orten” och där finns de kvar än idag, det var kriminella förebilder. Helt fel förebilder för en ung kille med andra ord. Ordet respekt har i denna värld en helt annan innebörd, respekt bygger på ditt våldskapital. Jag fick snabbt lära mig att om folk är rädda för dig så har dem respekt för dig och jag sökte respekt från min omgivning.

År 2004 blev jag dömd till 8 års fängelse i ett uppmärksammat mål där infiltrationsverksamheten inom polisen kom upp till ytan, i det så kallade kommissarie målet eller Infiltratör målet, som bland annat legat till grund för Johan Falk filmerna.

Det var under min häktestid jag påbörjade min förändring, jag satt häktad 18 månader varav 11 med restriktioner.  Häktestiden blir en viktig vändpunkt, inte beroende på att jag får vård eller hjälp utan för att det ger mig en distans och tid till bearbetning av mina livserfarenheter. Vid tidpunkten som jag blev häktad var min dotter ett och ett halvt år och mitt straff orsakade inte bara fängelsetid för mig utan också för mina nära och kära, de var och förblir oskyldiga offer för mina handlingar.

Förr i tiden så skyllde jag alltid på någon annan, det var alltid någon annans fel antingen polisen eller någon golare (tjallare). Jag vet dock idag att jag själv är ansvarig för konsekvenserna av mina handlingar.

Förändring tar olika lång tid och är en process, jobbet får man göra själv, förhoppningsvis med olika redskap till hjälp. Samhället måste bli bättre på att satsa på ungdomen i ett tidigt skede och inte vänta till skadan redan är skedd.

Alla människor kan förändras bara någon tror på dem.

Jag hade förmågan till förändring och är idag utbildad behandlingspedagog, MI-utbildad (motiverande samtal), utbildad i beroendelära och har arbetat inom SIS (Statens Institutionsstyrelse) Jag är även grundare av KNAS där jag föreläser om min life story. Min nuvarande arbetsplats är inom Växjö kommun som behandlingspedagog.

Du hittar knas.nu HÄR! och HÄR! hittar du till KNAS facebooksida.

IMG_3716

På återseende / Ramon Sefedini.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Jag är en färgsprakande, glad, högljudd envis kvinna som alltid har något galet upptåg på gång. Jag lever med min man som arbetar som egenföretagare och tillsammans har vi två härliga barn som är sju och nio år. Jag lever även med ulcerös kolit som är en del av vår familjs vardag. Min viktigaste uppgift i livet är att vara en bra förälder till våra barn. Jag har en stor passion för skönhet, mode och politik. Här välkomnar jag er att följa mitt liv som shoppinggalen, översocial, kärleksfull vän, fru och mamma. For translation please scroll down to the end of the page and select the language of your choice.