En till Allt för föräldrar webbplats

En smak på livet

Jag hade kanske bytt ut ”på” mot från eller av men jag är inte så bra på svenskaspråkets ”do´s and don´t”. Jag kan skylla på att vi hade en svensklärare från juratiden. Hon va väääääldigt gammaldags och styrdes mer av bibeln än det då moderna samhället. Exempel: Vi skulle skriva en uppsats. Jag skrev om en tjej och en kille. De orden, tjej och kille, blev redigt understrukna med rödpenna. I kanten stod: Det heter flicka och pojke.
WHAT!
Jag skrev inte hora och shuno. Hon skrev å andra sidan inte gosse och tôs så kanske möttes vi på den berömda ”halva vägen”.
Men hur ska jag kunna skylla på henne när andra i min klass lyckades lära sig om prepositioner, superlativ, interjektion och andra ordklasser. Seriöst så va jag tvungen att googla för att hitta samlingsnamnet men jag kan ha lärt mig lite av den googlingen. Nu vet jag vad interjektioner är. Antagligen har jag glömt det om…5…4…3…2…1.. Inter…vad? Aldrig hört. Har det med fotboll att göra?
Nä, jag skyller på mitt ointresse för ordklasser. Men nu när jag tänker efter så blev nog ingen i klassen författare eller skribent så kanske den där läraren är liiiiite skyldig ändå.

”En smak av livet” (jo men det kanske passar med ”av” ändå) är iaf ett underhållningsprogram på 4:an. Lotta och Erik (ni vet, julvärdarna som förinspelade sitt ljuständande) träffar kända människor och med maträtters hjälp väcker de gamla minnen till liv.
”Va, har du för matminnen” frågade jag Daniel.
Han frågade inte mig tillbaka men jag berättade ändå. Det va ju för att jag ville berätta mina som jag frågade honom liksom.

¤ Morfars stekta makrill. Färsk fisk som bröades och stektes. Jag kan känna lukten av stekoset än idag. Då va det en av mina favoriträtter. Nu undrar jag om jag skulle tycka lika mycket om det… Det va nog just för att det va morfar som lagade som det va så gott.

¤ Morfar va även en hejjare på våfflor. Han hade ett våffeljärn med fyra rutor och det va perfekt för att göra våffelburgare. Man delade våfflan på mitten och la en klick glass på en ruta, sen vek man över den andra och så fick man en våffelburgare. Hos morfar fanns ett litet kylskåp som alltid va fyllt av dricka, 33cl glasflaskor. Jag och brorsan tog varsin av olika sort och sen blandade vi hälften hälften.

¤ Olas fiskgryta. Torskfilé, krossade tomater och kryddor. Gôtt gôtt gôtt. Han fick alltid till fisken så jäkla bra. Den föll isär p e r f e k t !
Vill oxå nämna hans  varmasmörgåsar med champinjonstuvning som vi gör titt som tätt här hemma.

¤ Ingalill Evenssons gudomliga nyårsmiddag. Minns inte vilket år det va men lyssna (läs): rådjurssadel, hasselbackspotatis och hemgjord rödvinssås. Men sluta! Det är DET godaste jag ätit i hela mitt liv. Jag kan inte skriva mer om det för jag dreglar snart.

¤ Morsans revbensspjäll på jul. De är höjdpunkten på julbordet.

¤ Daniel tar sig oxå in på listan. Han steker fina bitar av fläskfilé som sen kokas ihop med lite annat så det blir en supergod sås.
(Det va svårt att skriva den här rätten eftersom jag känner er… Fläskfilé och sås… Ni fick en oskyldig barnmikrofon till att bli en dildo på instagram.)

Det blir knivigt att få till en meny av dessa rätter, det är ju typ bara huvudrätter MEN jag är ju ingen kändis så det kommer aldrig bli nån assistents huvudvärk att göra det. Tyckte bara att det va kul att få ner det i skrift. Nån dag i framtiden, i en gungstol på en stor veranda ( om jag får bestämma) ber jag Alexa/Siri att läsa upp gamla blogginlägg och DÅ kommer jag att nicka nöjt åt de gamla matminnena.
Sen kommer jag be Daniel att tina upp fläskfilén och styra upp såsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *