En till Allt för föräldrar webbplats

Är det heltäckningsmatta?

Okey, detta är inte menat för att provocera eller för att jag försöker se negativt och hitta fel. Detta är ett inlägg från en mor som om några år kommer att ha ett barn på högstadiet. Här i stan har det byggts en ny högstadieskola. Jag va inte positiv till detta bygge. Visst, Centralskolan kanske är gammal och utnött. Det kanske inte går att göra nåt åt dess lokaler. Jag har inte varit där sen….-93 (?). Jag trivdes iaf superbra där. Vackra gamla trappor och man höll sig tränad genom att springa från matten på nedre plan till hemkunskapen högst upp. Bra tider!
På den tiden gick hälften av ungarna i Arvika på Central och andra hälften på Esplanadskolan.

Nu ska alla högskolebarn gå på samma skola. Covid och andra smittsamma sjukdomar gnuggar… vad nu de där ”taggarna” kallas. Det är redan två fall av covid på nya skolan. De är på dag två av terminen.
Nu visste man såklart inte att det skulle bli en långvarig pandemi när ritningarna godkändes men detta är nog inte den sista pandemin om allätande länder får….fortsätta att äta allt som har/har haft puls. Smittspårningen gav oss först en orm som huvudmisstänkt. Sen kom andra djur upp på listan över misstänkta. Nu verkar det va osäkert om det ens är ett djur som orsakat smittans utbrott. Eller ja… Vi kan ju knappast skylla på ett djur att en människa åt det. Man får ja anta att djuret inte visste att det bar på en bacill som skulle komma att bli en pandemi. Jag skulle iof kunna förstå om djuren ville ge tillbaka för hur människor behandlar djur. Kanske den där ormen tog på sig att ta den där bacillen och lägga upp sig lite delikat på en stig i väntan på hungrig människa. We will never know.
Man ska ju ha hittat nåt labb i Kina där det finns en jäkla massa labbrör med suspekt innehåll. Kommer inte ihåg källan till den nyheten så ta det med en nypa salt. Låt oss hoppas att detta virus inte är ”manmade”.

Anyway…
Idag va det dax för AN att visa upp när nya skolan fylldes med elever. Det va en bild på ett klassrum och lite snack med elever.
Jag la märke till att kidsen satt i strumplästen OCH att det va heltäckningsmatta på golvet. Såg jag rätt!!
Som rutinerad och egenutnämnd bacillexpert tänkte jag direkt på vår ärkefiende ”covid”. Nys-och hostpartiklar landar på golvet, annat barn kliar sig under foten och inom snar framtid hamnar nån av de där fingrarna i näsa, mun eller ögon. Med strumpornas hjälp kan vi även få med en å annan bacill hem. Strumporna stannar ju liksom inte i hallen som skor gör.
Men nu drar du det väl ändå lite långt, tänker du på andra sidan skärmen.
Ja det kanske jag gör men ett nytt scenario med heltäckningsmatta:
Jag säger bara magsjuka! Pax för att inte försöka få bort den lukten och fläcken på mattan som sitter fast i golvet.
(Uppdatering: De ska tydligen ha tofflor på sig)
Gillar färgen på golvet.

Barnen ska nu ha sitt eget klassrum och slippa gå runt. Det är ju bra. Men hur såg klassrummet ut?
På bilden i AN va det några bänkar längsmed fönstren, några i mitten och den vinkeln som fotografen valt fick det att se ut som om de längst bak inte ens skulle kunna se tavlan. Jag kliade mig i huvudet mer än en gång. Vilka kommer sitta tillsammans längst ner i rummet och inte se tavlan, vilka kommer sitta i mitten, vilka två kommer sitta vid fönstret med ryggen mot tavlan. Ska det lottas plaster? HUR är detta bra för eleverna? Ursäkta mig om jag föredrar att alla sitter i varsin bänk med ansiktet mot tavlan. Kalla mig gammeldags men varför krångla till det? Platserna kanske ska delas ut efter vilka behov en elev har?
Två elever som uttalade sig i AN sa att det va trångt i klassrummet och i hemvisten och att det kändes lite instängt. Men alla som uttalade sig va väl försiktigt positiva och tyckte att det va fräscht.

För min del kan mitt barn undervisas på en sten i skogen (björnfri skog) bara lärare och rektorer ser till att INGEN är utanför. Jag tycker att det är viktigare att lärarna är bra personer med mycket tålamod och bra personkännedom, än att de har fina diplom på väggen.  Att ha humor tror jag oxå är en viktig ingrediens. En bra lärare kan fånga in alla elever.
Vi hade en biologivikarie i åttan. Han va ung, söt och körde en frän sportbil. Har vår klass nånsin haft så bra närvaro. Nu kan man ju inte ha såna lärare men om han fortsatte

Jag avslutar detta inlägg med att hylla insändaren ”Frustrerad Förälder” som skrev om renoveringen på en skola. Jag tycker oxå att en skola ska vara färdig när skolstarten börjar. Du är INTE en ”jobbig förälder” för att du har som krav att en skola står färdig till skolstart. En skola ska inte vara en byggarbetsplats. Inget ont mot de som bygger, det här får skolfolket ta på sig!
Tidigare i veckan pratade jag med en annan förälder som kallade sig själv för ”en sån där jobbig mamma”.
Hupp hupp hupp! VI är våra barns BÄSTA försvarare och vi ska inte känna oss jobbiga för att vi ifrågasätter nåt som har med våra barns liv att göra. Jag törs påstå att det är vår plikt.

Nä, nu får det räcka med åsikter om nya skolan. Jag anser att jag har rätt att tycka det jag tycker, precis som jag accepterar att du tycker nåt annat. Hoppas ni förstår att jag försöker skoja till det lite ibland även om det kanske faller platt i just ditt öra.

Kom gärna med motargument men kom ihåg att man får tycka olika. Om du jobbar på skolan och känner för att räta ut några av mina frågetecken vore jag mycket tacksam. Utbilda mig.
Ha en fin helg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *