VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Förlossningsberättelse del 2

IMG_0068

Förlossningen pågick totalt i 34 timmar från första dosen vid lördag lunch så det är mycket som ska skrivas ner :) Om ni undrar över nåt är det bara att fråga så ska vi se om jag kan svara på det.. Hoppar tillbaka lite så ni kan läsa hela söndagen :)

Söndag 27/11

Jag behöver alla åtta doser vilket innebär att sista dosen intas 03:26 på söndag morgonen och efter ctg kurva som kopplades bort vid 04 tyckte dem att vi skulle försöka sova lite innan ny personal gick på vid 07. Bra ide tyckte vi och försökte somna in vilket var lättare sagt än gjort. Jag fick mer ont och hade då svårt att slappna av. Fick smärtlindring och efter mycket om och men kunde jag slumra till lite grann men helt plötsligt tänds lampan och in komme nattpersonalen med två läkare. Dr. M tyckte att det var dumt att vänta tills dagpersonalen gick på med att göra nåt vidare så hon ville undersöka mig och se hur det ligger till. Jag har inte öppnat mig tillräckligt för att ta hål på fosterhinnan så de beslutar att sätta in en ballong som skall vidga livmodern. Då börjar jag böla. Jag som inte alls gillar gynundersökningar ska alltså behöva få nåt uppstoppat som de sen ska dra lite i varje halvtimme för att hjälpa livmodern på vägen. Blev lite mycket men läkaren lyckas övertala mig om att de måste göra nånting annars har dessa doser varit förgäves och då kanske allt avstannar. Så jag tar mig samman och går med på det. Kändes knappt kan jag säga men det gjorde sen dragandet varje halvtimme. Fick riktigt intensiva molande mensvärksmärtor varje gång de drog (nu förstår jag mensvärken och hur livmodern jobbar) och mådde nästa lite illa. De bästa är om ballongen kommer ut av sig själv men det kan vara så att de får dra i den under några timmar för att livmodern ska fatta att den ska vidga sig. Tålamod, Caroline, tålamod försöker jag intala mig själv :)

Vid 07 har de skiftbyte och då kommer bm A från gårdagen tillbaka (vilket gör att jag känner mig lugn och trygg) och med henne usk P, som är en underbar och mjuk thailändska som verkligen får mig att slappna av. De kommer in och drar i ballongen titt som tätt men efter några timmar blir det ett uppehåll på två timmar och det visar sig att förlossningsavdelningen blev full och de fick jättemycket att göra samt att vår bm hade en förlossning som hon var tvungen att vara med på. Vid 11 är den klar och hon kommer in till mig varpå jag undrar om det finns möjlighet att få prova lustgas för nu börjar det bli på gränsen att jag kan andas genom värkarna. Får masken och börjar testa mig fram för att hitta en bra rytm. Mitt blt är nu lite väl högt (160/100) och jag får medicin samt att de följer ctg lite längre.

Vid 13 vill jag gå upp och duscha varmt för att se om det kanske lindrar smärtan lite och när jag tar mig upp ur sängen känner jag ballongen komma ner och plopp säger det så är den ute :) Lättade och glada ringer vi på klockan och in kommer usk P. Jag berättar att ballongen har kommit ut av sig själv och hon skiner upp i hela ansiktet och säger att det är ju jättebra! Jag frågar om det fortfarande är ok att jag tar en liten dusch och det var helt ok. Hon skulle gå och hämta bm A för nu skulle de ta hål på fosterhinnan :)

Sjukt skönt med en dusch och under tiden tog de ut extrasängen och nu var det tillbaka till att bara ha den hårda förlossningssängen. (Var så mysigt när vi fick in den andra sängen för den var lite mjukare så jag fick hoppa över till den och killen fick ligga i ”förlossningssängen”. Men han var väldigt tacksam för det, för fåtöljen hade nog varit svår att somna i och jag tyckte det var mysigt att kunna ligga bredvid varandra. ) Bm A undersöker mig och jag var öppen 4-5 cm så det var inget att diskutera utan nu var det bara att ta hål på hinnan och dra igång allt :)

I början var det hanterbara värkar som jag kunde ta mig igenom med lustgas och killens hand. Jag höll killen i handen genom varenda värk under hela förlossningen! Det var så skönt att kunna trycka mot nåt och hans hand kombinerat med lustgasen var perfekt för mig! Han har i efterhand berättat att han aldrig trodde att jag var så stark :) Vissa värkar hade jag tryckt/klämt så hårt att det gjorde ont (och han ville bara släppa :) ) men han kunde ju inte säga nåt så han bet ihop :)

Hittade ingen bra ställning att ta värkarna i och vid 16 bad jag om EDA! Var helt ohanterbart för mig och varje värk som kom var ren pina och jag bara bad om och om igen om att narkosläkaren snart skulle komma. Jag försökte med balansboll, stå på knä mot sängens uppfällda rygg, ligga i sängen på sidan och på rygg men inget fungerade.

När narkosläkaren (NL) väl kom tyckte hon att jag hade haft för högt blt de senaste fyra timmarna. Min bm E (som nu tagit över efter bm A, usk P var kvar) kontrar med att det är blt de senaste två timmarna som räknas (har man för högt blt vill dem inte lägga EDA så det var ganska avgörande om de räknar två eller fyra timmar tillbaka för för fyra timmar sen var det för högt). NL ger sig inte och säger att deras riktlinjer är fyra timmar men min bm tar kommandot och tar med sig NL och går ut för att titta vad som gäller.

Fortsättning följer…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna