VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Varför välja vallhund?

Jag hade en gång hade en gårdshund, schäfer/bordercollie, och han såg ut som en schäfer, jättesnäll, och kunde köra ut djuren från foderbordet! Underbar hund! Lufsade på gården. Men inte i NÄRHETEN så tänkande och styrbar som en vallhund avlad för detta ändamål!

Innan honom hade jag mindre gård, och en syster till honom.

Jättebra vakthund, spårade och kunde MASSOR.

MEN! Bara som komplement!

Många rekommenderar, enligt mig felaktigt, den ena trevliga hundrasen efter den andra, som fantastisk gårdshund, och med deras erfarenheter, är det förstås sant. Det råder inga tvivel om det!

Eftersom jag anser att jag har erfarenhet i frågan, vill jag säga att alla kombiverktyg, är sämre än specialverktyg, en all aroundsadel till en häst, ska man kunna rida både dressyr och hoppning i, jag anser att den passar varken till dressyr eller hoppning! Som liknelse.

Som reserv och komplement fungerar många hundraser till gårdshund, och somliga går att lära viss vallning, javisst, men inte som enda alternativ. Att just LÄRA dem vallning, behövs sällan på hund avlad för vallning, de har det i sig. Samt att de naturligtvis är som en vanlig gosig soffhund också.

Border collie
Min tredje Bordercollie, Diesel-Bosse

Inte ens alla vallhundar, blir strålande i vallning, så varför rekommendera en Fiat till någon som egentligen behöver en Ferrari?
SAM_1398
Foto: Ferrarin Diesel-Bosse som flyttar tjurar


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna