Kom ihåg mig

En fantastisk förebild

Det var det där med att vara bekväm… (läs lat..)

 

 

Om ni läst boken om ”Den lilla röda hönan”, hon som bad katten, råttan och hunden om hjälp att så frön, skörda, mala osv, så förstår ni. Om ni händelsevis INTE läst den sagan, blir det dagens läxa!

 

 

Det ÄR enkelt att gnälla om hur det ser ut i skogen, hur mycket pinnar det ligger kvar, och hur stora spår det blir efter skogsmaskiner. Hur fult det blir när mogen skog tas ned för slutavverkning.
(Jodå, man får GÄRNA komma hit och plocka pinnar och ved som ligger kvar istället!
Hjälp tas tacksamt emot!)

 

 

Det ÄR inte så kul att föryngra och plantera gran om man tillhör kategorin ovan. Varför skulle man bry sig om att plantera nytt? Man hinner ju själv inte få vara med länge nog för att avverka!

 

 

Om man tillhör kategorin som inte är livrädd för arbete, är det dock rätt kul.
Då ser man ju framåt i livet!
Drygt 2000 plantor satte vi.

 

 

Johan sa det till store sonen:

 

”Detta gör jag inte för mig, det är meningslöst!
Men man bör ha en plan och se framåt!
Det är DET som skiljer vinnaren från förloraren.
Framtidstron!
Det är för dig, dina syskon och Astrid!”

 

skogsplantering Astrid
Astrid, hon som kan dra nytta av planteringen.

 

Vad händer då?

 

Jo…då kommer FARFAR, 82 år, och börjar plantera också!

 

Eloge. Världsklass.

 

Tre generationer planterar gran. Eller fyra…

skogsplantering
Pappa, Anton och farfar Sten, planterar gran i Axtorp

Väx upp!

Fembarnsmamman här…

Fick höra talas om en familj där det ena syskonet (A) har barn, det andra (B) inte.
B vill heller inte ha barn, för B tycker inte om barn.
A har en 2-åring, som väsnas (leker) och är i vägen för B vid släktmiddagar. B vägrar gå undan, trots att B är den enda som störs av en helt vanlig mysig 2-åring, som alla andra släktingar älskar att leka med. B är alltså oerhört barnslig. Man MÅSTE inte ”gilla barn” men…

Jag skulle aldrig påstå att jag gillar:
Selleri
Dryga grabbar i 25-årsåldern
30-åriga brats
Folk som gnäller
Stinkande gubbar
Elaka amkor
Gäss
Barn i allmänhet
Hundar som hoppar

Seriöst förstår jag inte alls varför det ska vara självklart heller.

Jag AVSKYR ofostrat folk över lag, barnen kan inte hjälpa sin situation, det är föräldrars sak att hålla ordning på sina ungar. Jag blir dödstrött på dem då de inte gör det!

Men. Ungar upp till 2-3 år är SMÅ. Det är en annan sak. De ÖVAR fortfarande på att lära sig att passa in i vår värld, och har man inte överseende med det, bör man som ni skriver gå därifrån/fråga om de behöver hjälp.

Ge inte er själva dåligt samvete för att ni ”inte gillar barn”!

Man måste inte det. Alls.

Jag träffade en oerhört smart och rolig 2-åring som hjälpte mig att fatta att de är som alla andra människor! Olika! Och kortare än jag. Det är enda skillnaden!

Jag gillar inte alla människor. Barn är människor. Varför skulle jag gilla alla barn? Nänä, det krävdes att träffa en BRA unge för att jag skulle fatta.

Då jag är kraftigt allergisk mot gnäll, tog det ett tag…
🤣🤣🤣

Jag är kanske en elak mamma…mina barn ska se till att inte stå i vägen för folk och väsnas i onödan. Jag gillar inte heller det. Och FAKTISKT så är det något som många föräldrar inte ens brytt sig om att lära sina barn innan de börjar SKOLAN!
Skandal!

I exemplet ovan, talar vi om väldigt SMÅ barn, och de är inte så lättstyrda precis med om de väsnas lite eller ej, det får man verkligen tåla…men, jag skulle vilja berätta hur jag tycker med lite större.

Exempel:
Jag kan alltså ha haft barn här en stund på dagen, och de måste roas hela tiden,
annars tjafsar, gnäller och beter de sig så jag blir matt i pälsen.
Helt trött när de åkte.

Senare kommer Johanna Bladh med en 4-5 ungar och häver in dem till mig. Pälsen blir glansig och fin igen, jag vet att de sköter sig, och håller sams, inte vare sig väsnas, stör eller förstör. Jag kan till och med gå ut och lämna några av dem åt sitt eget ”öde”, med mina fem, utan att vara det minsta orolig. Inga problem, utan bara kul att ha dem, man behöver liksom inte ens fundera på vad klockan är och när de blir hämtade, för de ungarna bara tillför glädje!

Så det är STOR skillnad på VAD för människor man har omkring sig. Det har inget att göra med ålder, utan det har att göra med om deras föräldrar (om man nu är fem år eller 30) har LÄRT dem hur man beter sig bland folk!

Om du ser ngn utan leende

Tonåringar…

Jag hörde idag på radion, om ett dilemma en kvinna hade.
Hennes son hade kompisar, som alltid hängde hemma hos dem, flera stycken på samma gång. Det kunde stå fem par stora skor i hallen och hon var trött på att vara ungdomsgård. Åt gjorde de också, mycket!

Herregud! Var istället glad för att det är DIG de vill hänga hos, att de inte drar på stan och hittar på skit!

Med tanke på hur billig maten är idag, är det väl inte svårt att ha råd med en halv ost? Man KAN göra dummare saker med pengarna, än att fodra grannarnas ungar…och är det ett enormt bekymmer, får man väl ringa deras föräldrar och be att de bidrar? Köp mindre skit, så räcker pengarna längre! Finns till och med folk som dels äter godis/snacks, dels eldar upp pengar, och ändå anser sig ha rätt att gny om att maten är dyr. Pinsamt.
Jag kan lägga i några extra potatis i grytan…det som inte går åt, steks till kvällen.

Nej, jag är glad är det dånar in ett gäng ungar, jag står inte och snörper på munnen, här är alla välkomna!
Det betyder ju att de gillar oss! Det är ju jättehärligt!
Att kunna ge dessa ungdomar ett extra hem till, en extra trygg plats till där man är sedd och uppskattad!
Det är rikedom för mig.

Man vet dessutom vem man ska ringa, om man behöver hjälp.
Förresten behöver man sällan be om hjälp heller…de kommer och bara fixar!
Halv elva igår kväll, bar några in en säck ved åt mig. Exempelvis.

Sedan när man går där på skolgården väg till något, tillsammans med andra föräldrar, hojtar X antal ungar i olika omgångar, ”HEEEEEJ, Maria! Vad ska du göra idag?” De andra ignoreras fullständigt…

Jag kommer att bli ett minne för många!

*kännermigälskad*
Ett minne blott

Mors Julbrev – ett riktigt skitår!

Året började snöigt och vackert, korna släppte vi ut till påsk, vi ökade på med tio Velingabor med kalv.
Vår vackre Diesel-Bosse, fick lämna jordelivet, och honom har vi alla djupt saknat sedan dess.

Elon, 7 år, satt med leksakskatalogen:
”Jag kunde önska mig massor i katalogen…men jag önskar hellre att Diesel-Bosse lever igen…”
För gammelhusse Sten är det ännu värre.

Vi har kämpat för att behålla kommunens resultatmässigt bästa högstadium, och lagt ner enormt mycket tid och kraft på detta, med folkinitiativ och möte efter möte med kommunpolitikerna. Enda resultatet är väl att man kan konstatera att vi inte lever i en demokrati, utan i en diktatur.
De hade redan köpslagit och bestämt sig för att köra över oss.

Våren var lång och kall, men det fanns obegränsat med sten att plocka i alla fall! 😛 Betena kom igång sent, så det var skönt att vi hade hyfsat gott om ensilage. Oron att spannmålen skulle frysa bort/inte växa vettigt, fanns också.

Vi försökte under sommaren och hösten stjäla oss till stunder då det var bra väder. Dock var det så korta stunder, så för att få ihop vinterfoder och halm, har vi hållit på lite då och då, och aldrig kunnat ta ledigt förutom då vi for till Astrid Lindgrens Värld över natt. Det var å de stora tjurarna på utmarkerna i Axtorp rymde.

Det blev vattenläcka i mormors hus, och jag kände att jag inte kunde FÖRSTÅ hur vi skulle kunna hinna fixa till det, men har man bra vänner, löser allt sig på något vis. Mia Gelin m.fam, målade och fixade till det inte försäkringsbolaget gjorde.
Det betydde enormt mycket för mig! <3

Halmen blev till stor del av sämre kvalitet, vi fick pressa mellan skurarna, både Johan och jag, och det får vi lida av ända till nästa höst. Det tog på så vis evigheter att få ihop halm.

När vi tog upp potatisen, blåste en dörr på Verna, så hon for omkull och knäckte bäckenet och slog huvudet i en traktor. I skrivande stund, klarar hon att gå med rullator ner för backen till oss. Inte illa, men så är hon envis också!

Tips till eventuellt lata krakar, ger inte Verna, 79 år, med bäckenfraktur upp – behöver inte du göra det heller!

Elon och Ida har fått varsin katt, själv köpte jag till några fler Suffolk från Åsa. Vi har också haft en trädgårdstjur jag vallat på hela sommaren. Och hönor i trädgårdslandet…

Oväntat och långväga roliga besök har vi haft också, Harriet Rådahl med familj, kom med husvagn från Sorsele, och Katrin Reinke med familj från Neuglobsow, gästade oss i sommar!
Så har finaste Christin Fogelberg kommit och lyst upp min värld också, finns inget vi inte löser tillsammans! <3

Jag har tränat vidare med min kollega Sally, nästa år SKA hon bli godkänd vallhund.

Till nästa år har jag beställt bättre väder och mer flyt i tillvaron. Det kommer att bli ett KANONBRA år, 2018!

ALLA förutsättningar finns, för att det ska bli bättre än i år. Nu har jag gnällt färdigt. Tog inte 10 minuter ens, men nu ska gnällkepsen av.

Gör er ett bättre år ni också!

God jul och Gott Nytt År från oss i Halsäng!

Vila i frid, kollegan som aldrig backade – Diesel-Bosse

Border collie

Trots att jag skickade mitt mail i mitten av december, hade jag inte fått något svar. Det kändes ohållbart!

24 januari 2017 droppades bomben, ett förslag på att lägga ner Kinnarpsskolans högstadium (och flera andra skolor i kommunen) hade lagts fram. Ett förslag alltså…ett beslut tas i kommunfullmäktige i slutet av mars.

Vi ringde tidningen, och började dra i trådar på alla möjliga ställen. Här är en rörig sammanställning över vad som hittills gjorts i Kinnarpsskolans Föräldraförening:

Jag, och många med mig,  har skrivit en mängd statusar om detta på Facebook, här kommer en liknelse:

Ett exempel.

Om jag har till exempel 15 maskiner, varav en 100% fungerande, är det då klokt av mig att skrota och skruva isär den till reservdelar och byta ut saker på de maskiner som fungerar sämre?

Det verkar vara tanken med att skrota ned högstadiedelen av vår fina f-9-skola Kinnarpsskolan, knycka våra suveräna högstadielärare och bussa eleverna 12-15 timmar i veckan, fram och tillbaka till staden. Kallas närhet till skolan, så som jag hörde det…

Tidningsartiklar runt detta och annat vi skapat sedan dess:

http://www.falkopingstidning.se/article/fyra-skolor-forsvinner/

Jag skapade en namninsamling på nätet, som idag har 936 underskrifter. Namninsamlingar lokalt inom skolans upptagningsområde har också gjorts.

https://www.skrivunder.com/radda_kinnarpsskolans_hogstadium

Min första intervju i FT: http://www.falkopingstidning.se/article/kinnarp-slass-for-sitt-hogstadium/

En Facebooksida: https://www.facebook.com/BevaraKinnarp/

Mia Gelin på P4 Skaraborg:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/847678?programid=97

Vad är det för speciellt med vår skola då?
En fantastisk sammanhållning, och vi gör mycket kul ihop. Vi har fantastiska lärare, som gärna dokumenterar också, Johan Lindwert har filmat en hel del…

 

Studiedag på Falköpings Alpin
https://vimeo.com/201160183?outro=1

Avslutningsvideo 2014
https://youtu.be/Tv0XzI9XnvA

Avslutningsvideo 2015
https://vimeo.com/130343180

Avslutningsvideo 2016

https://vimeo.com/169904102

Skolavslutning16

 

 

 

 

 

 

Older Posts »

annonser