Vi har fått många frågor om hur man utvecklar bloggandet för att få fler läsare. Med denna bloggskola kommer vi att försöka hjälpa dig att lyckas med ditt bloggande och dina bloggmål. Vi går bl.a. igenom vad du bör tänka på när du bloggar och ger tips på hur du kan öka antalet besökare till din blogg.

Sökordsoptimering – SEO för bilder


SEO kanske ni har hört talas om, det är ett stort område och arbetet med SEO kan bli oändligt som ett öppet hav. Det är en engelsk förkortning på Search Engine Optimization, kort och gott att man optimerar webbinnehåll för att ranka bra hos sökmotorer. Stor mängd av all trafik in till webbplatser går via sökmotorer, det är således viktigt att tänka på detta. Även för bloggare som har många trogna läsare så är SEO ett bra sätt att nå ut till nya besökare.Sökordsoptimer för bilder att tänka på i SEO syfte

I detta inlägg kommer jag att ta upp SEO för bilder. Kan man optimera bilder för SEO, vad är syftet undrar du säkert? Sökmotorer som Google ser ett blogginlägg som en helhet där text och bilder ingår, därför är det viktigt att även bilder optimeras tillsammans med innehållstexten för att ranka bra. Dessutom om du optimerar bilder för SEO, så kommer din bild att rankas bra när någon använder bildsök.

En bild har 2 viktiga attribut, ALT och TITLE.

ALT står för alternativ text, för de som inte kan se bilden som t.ex. sökmotorer. Detta attribut är viktigast i SEO syfte och det är viktigt att fylla i ett värde. Högst 10 ord bör användas då s.k. keyword stuffing (spammande av ord) inte gillas av sökmotorer. Till bilden ovan har jag get alt texten värdet: ”Sökordsoptimer för bilder att tänka på i SEO syfte”.  

TITLE är en beskrivning av bilden som visas när man för muspekaren på bilden. TITLE är således ett komplement för besökaren till bilden. Använd gärna något beskrivande för bilden, använd ogärna samma text för TITLE som för ALT attributet. För bilden ovan har jag skrivit:  ”Optimering av ALT och TITLE är viktigt för SEO”.

ALT och TITLE anger du när bilden ska infogas. Detta går att göra i efterhand också. Se bilden:

Bildnamnet: Använd gärna ett beskrivande bildnamn för bilden, istället för bild1.jpg, så bör du döpa om bilden till t.ex. seo_och_bilder.jpg. Använd underscore istället för mellanslag och ersätt svenska tecken åäö med a & o.
Uppdatera ALT och TITLE i WordPress vekrtyg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *