VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bröd mer fröer

  • Inlägg av:
  • Datum:
  • Kategori: Bakat

För en sisådära 2½ veckan sedan så fyllde jag år. En underbar maskin fick jag i present. Många pratar om Kitchen Aid hit och dit, jag säger bara en sak -OBH Nordica blablabla (blablabla = namnet på maskinen, jag kommer alltså inte ihåg vad den heter). Testat den har jag gjort, först malde vi kött i den med lite tillbehör som gick att köpa till. Högrev blev till köttfärs som blev till hamnburgare. Det är med att mala kött kommer nog att ligga på Robbans bord. Jag kommer ha den när jag bakar.

DSC_0084

Barnen tittade nyfiken på och hjälpte också till. 2 olika sorters bröd blev det bakat. Det ena brödet var grötbullar och den andra en variant på ett recept som jag fick med maskinen och mitt huvud. En stor limpa blev det.

Ingredienser:

½ paket jäst, 3½ dl ljummet vatten, 2 tsk salt, 2 tsk socker, 1 dl fröblandning (jag hade pumpafrön, solrosfrön, svarta sesamfrön och nåt mer), ca 3-4 dl råksikt, sen på med vetemjöl tills degen blir en deg.

Gör så här:

Värm vatten tills det blir ljummet och smula ner jästen i bunken. Blanda sen dessa och rör till jästen löst upp sej. Blanda sen i alla andra ingredienser och knäda degen i 5-6 minuter. Är degen för kladdig så häll i mer mjöl, lite i taget. Låt degen jäsa i 1 timme. Forma degen sen till en limpa (jag gjorde en stor, kan man så gör man fler mindre). Låt limpan jäsa i 45 minuter på plåten Grädda sedan i mitten av ugnen 175* i 40 minuter. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme i 10 minuter.

Så här gjorde jag och min limpa blev fullt ätbar. Fröerna jag hade i köpte jag på Coop Forum där jag nyss upptäckt att de har fröer på lösvikt för dem som vill göra sin egen müsli.

DSC_0087

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna