VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Dieter hit och dit mina tankar om viktminskning

beräkna energibehov

Det finns ju så  mycket dieter att man blir yr. Själv ser jag det som ganska enkelt egentligen.

Gör av med mer än du sätter i dig så går du ner i vikt. Ja så ÄR det ju oavsett vilken diet du följer. KCAL kilokalorier för många sådana, eller mer sådana än vad du gör av med så går du upp i vikt. Ja och tvärtom givetvis.

Det är ju jätteenkelt men sedan är det inte lika lätt att veta vad man gör av med på en dag för att hitta antalet kcal man kan sätta i sig innan det börjar lägga sig på magen.

Jag har hittat en intressant formel för hur man ska räkna fram sin metabolism, dvs ämnesomsättning. Det är Harris & Benedicts ekvation från 1919. Hur väl den stämmer med verkligheten kan jag inte uttala mig om… särskilt inte med tanke på att ekvationen har några år på nacken.

Så här beräknar man sin basala metabolism (BMR)  i vila:

För män: 66,5 + (13,75 x vikt i kg) + (5,003 x längd i cm) – (6,775 x ålder)
För kvinnor: 655,1 + (9,563 x vikt i kg) +  (1,850 x längd i cm) – (4,676 x ålder)

Nedan följer en ekvation för att räkna ut din totala ämnesomsättning baserad på hur aktiv du är. Då tar du värdet på den basala metabolism som du räknat ut enligt ovan (BMR) och multiplicerar med passande nedanstående värden:

Mycket inaktiv, dvs en äkta “Soffpotatis”:  1,2-1,3 x BMR
Inaktiv,  med lågintensiva aktiviteter emellanåt: 1,4-1,5 x BMR
Medelaktiv, tränar ganska regelbunde på medelnivåt: 1,6-1,7 x BMR
Mycket aktiv, tränar regelbundet och intensivt: 1,8×1,9 x BMR
Extremt aktiv, träning på elitnivå: 2,0 x BMR

Eller så kan man räkna ut sin basmetabolism här>>

 

Ja och när du vet vad du gör av med så är det ju bara att äta kcal därefter.
Vill du räkna kalorier i livsmedel kan du göra det här>>

Ja sedan kommer det svåra och anledningen till att det finns olika dieter. Vilka livsmedel du äter kommer att antingen höja omsättningen lite, mätta mer eller hålla olika sug under kontroll. Det är då de olika dieterna kommer in i bilden.

Det anses även sämre att äta fett ihop med snabba kolhydrater för att man då lagrar fettet lättare och när man äter socker förbränner man inget fett. Så må det vara men ÄNDÅ så kvarstår faktum ät färre kcal än vad du gör av med så går du ner i vikt. Rör på dig så att du bränner mer så kan du äta mer eller gå ner i vikt snabbare.

Undvik fett och socker ihop om det nu försämrar de optimala möjligheterna. Undvik socker alls eftersom det är energitätt OCH dessutom triggar igång ett sug som du snart inte kan kontrollera.

Äter du tex ovanjordsgrönsaker så kommer du märka att du kan äta massor utan att du får i dig så mycket kcal dessutom får du i dig en massa fibrer och näring som hjälper dig att få ordning på suget. Väljer du istället pizza så kan du äta mycket mindre och dessutom startar du ett sug som kommer att vara som en djävul för dig framöver.

Men jag tror att äter du pizza fast sådan stor bit att det är mindre kcal än din totala omsättning så kommer du gå ned i vikt ändå. Men pga av att du på det sättet får äta så lite så att det kanske bara räcker till en gång om dagen så kommer du att må så dåligt, bli sugen och trilla dit och äta mer. Sedan får du ju inte i dig några bra näringsämnen heller.

Nej väljer du nyttiga livsmedel, rätt fetter mm mm så kommer du att få i dig allt du behöver och trimma omsättningen så mycket det går. Rör du dessutom på dig så trimmas det mer. Lågintensiv träning bränner under tiden och högintensiv bränner i flera dagar, men det där kommer vi till en annan gång.

Slutligen vill jag tillägga att det är med dieter som det är med träning, det är den som blir av som fungerar. Det gäller att hitta sin livsstil och det man själv kan leva med. Men att tro att en viss diet kommer kunna göra att du kan äta mer energi än vad du gör av med, DET är att lura sig själv, tror jag! OCH att tro att det är hälsosamt att bara sätta i sig onyttiga fetter i mängder bara för att det är gott, mättar och att man inte kan äta lika mycket = att  man går ned i vikt, det är ju rent löjligt.

Ja det är vad jag tror….


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna