VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hjälp oss att rädda kvinnohjärtan!!

Hjälp oss rädda kvinnohjärtan!   

Den 6 mars drar Woman in Red igång för sjunde året i rad. En livsviktig kampanj om hur man håller sitt hjärta friskt. En pin i form av en röd sko kommer säljas till förmån för forskning om kvinnohjärtat.

Idag är hjärt- och kärlsjukdom den vanligaste dödsorsaken bland svenska kvinnor, men skillnaderna runt om i landet är stora. Dalarna, Västernorrland och Jämtland har störst dödlighet, medan de lägsta siffrorna återfinns i Skåne, Stockholm och Västerbotten. Trots detta vet vi för lite om kvinnohjärtat. För att öka vår kunskap och samla in pengar till forskning kring kvinnors hjärtan drar 1,6 & 2,6 miljonerklubben och insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa återigen igång kampanjen Woman in Red.

− Woman in Red handlar om att rädda kvinnohjärtan genom att sprida kunskap om vad man själv kan göra för sin hjärthälsa. En sund livsstil ökar chanserna till ett friskt hjärta, bl.a. bidrar rätt kostval till en bättre hjärthälsa, säger Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

I årets kampanj kommer även stipendier att delas ut för att uppmuntra forskning med ett genusmedicinskt perspektiv. En av stipendiaterna är Nina Johnston, överläkare Centrum för Genusmedicin vid Karolinska Institutet, som forskar kring kvinnors ovanliga symptom vid hjärtsjukdom.

Kampanj-kickoff
Den 6 mars kickar Prinsessan Christina igång kampanjen på Oscarsteatern med en kväll om kvinnohjärtats hälsa och ohälsa. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth pratar om kultur som ger hälsa och barn- och äldreminister Maria Larsson och landshövding Chris Heister delar ut forskningsstipendier, bland annat! Kvällen avslutas med en sprakande modevisning i rött. Kampanjen fortsätter sedan runt om i landet, på 16 orter.

För mer information om Woman in Red och för att köpa den röda skonålen vänligen besök www.kvinnorochhalsa.se och www.1.6miljonerklubben.com. Skonålen säljs även i butik, bl.a. på Apoteket, Hemköp, Willys och Viking Line.

Kontakta oss gärna!
Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben
Tel: 0708–28 09 11
E-mail: alexandra.charles@telia.com

Fördjupning – Statistik över dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom

Hjärt- och kärlsjukdom är ett brett sjukdomsbegrepp, men sammantaget den vanligaste dödsorsaken i Sverige. 2010 berodde 40,6 % av dödsfallen bland kvinnor på hjärt- och kärlsjukdom. Motsvarande siffra för män var 39,6 %.

Regionala skillnader
Förekomst och dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom varierar stort över landet. I tabellen nedan redovisas dödligheten för sjukdomar i cirkulationsorganen (Ischemiska hjärtsjukdomar, andra hjärtsjukdomar och sjukdomar i hjärnans kärl) för respektive landsting i Sverige. Angivet är också den procentuella skillnaden till rikets tal. Dödstal är en jämförbar siffra som anger antalet avlidna personer per 100 000 invånare.

Dalarna, Västernorrland och Jämtland har störst dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, bland kvinnor i Sverige. De lägsta motsvarande siffrorna återfinns i Skåne, Stockholm och Västerbotten.

 

Kostråd för kvinnors hjärtan

Det är inte svårt att äta hälsosamt. Det bästa och enklaste sättet att få i sig alla olika näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi behöver är att äta så varierat som möjligt och att tänka på helheten. Kosten är en av de faktorer som påverkar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Vid sidan av att tänka på maten är det också viktigt att röra på sig regelbundet, inte röka och att dricka måttligt med alkohol.

Hjärtat mår bra av att vi:

Äter mer frukt och grönt, som mellanmål och till varje måltid
Får i oss fisk minst två gånger i veckan och väljer magert kött och färs med nyckelhålsmärkning
Äter lagom mycket fett och av rätt sort, tänker smart och väljer omättade fetter framför mättade
När vi äter bröd, flingor, ris och pasta väljer fullkornsprodukter och tittar efter nyckelhålet
Njuter av godsaker, men väljer våra tillfällen. Nötter och popcorn är ok som snacks i måttliga mängder

Med stöd i kostforskningen

Livsmedelsverket framhåller forskning som visar att frukt och grönsaker, fullkorn, magra mjölkprodukter, ärter, bönor och nötter kan bidra till att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och dödsfall hos kvinnor. Det visar resultaten från en stor amerikansk studie av
88 000 sjuksköterskor1. Kvinnor som åt mycket av dessa livsmedel hade 24 procent lägre risk för hjärtinfarkt (både dödlig och icke-dödlig) och 18 procent lägre risk för stroke. Uppföljningen pågick under 24 år.

Resultaten stöder tidigare undersökningar om att regelbundet intag av frukt och grönsaker, baljväxter, fullkorn och magra mjölkprodukter är hälsosamt2. En sådan kost karakteriseras oftast av högt fiberinnehåll, en lägre salthalt och begränsat innehåll av mättat fett och transfett. Detta visar att förändringar av matvanorna i enlighet med kostråden och livsstil kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke bland kvinnor.

Ovanstående kostråd ryms inom de Svenska Näringsrekommendationerna (SNR), som innehåller riktlinjer för en kost som ger förutsättningar för god hälsa och minskar risken för kostrelaterade sjukdomar.

 

 

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor.
1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna