VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Genustänk?

Hade en frågestund en stund här under gårdagen och kände att det var en fråga jag ville lyfta extra mycket. Den löd så här: Screenshot_20190626-140614_Instagram

Alltså jag tänker att så här: Jag tänker nog många kanske reflekterat över det, men vågar inte fråga. Jag är i grund och botten pedagog. Och genus för mig handlar inte bara om kläder. Kanske är det minsta det handlar om. För mig handlar genus om sättet vi behandlar barnen på. Hur vi säger saker till barnen oavsett kön och gränserna vi sätter för dem oavsett vem man prata med. Jag har alltid varit noga med att låta killarna vara precis så som deras personlighet har utformat dem att vara.

Men det tråkiga är att vi lever i ett samhälle där barn inte får vara barn. Utan att stämpeln sätts direkt när de ex leker och vad de väljer att leka med.  Ha en pojke klänning så är han automatiskt lite mer flickig enligt normen. Skulle Isabelle ha Hulken kläder varje dag. Så blir hon nog automatiskt pojkflicka..

Men för mig är det inte alla så.

Jag och Johan  har uppfostrat alla våra 3 barn lika, vi har alltid satt samma gräns, har samma krav ( självklart beroende på ålder) och älskat dem exakt lika mycket oavsett kön.

Vare sig de leker med Elsa eller om de leker med blixten så skulle vi aldrig stoppa dem att leka med det eller dem de vill. För visst finns det föräldrar som inte låtit sina barn leka den lek de vill enbart för den är för ”killig eller tjejig”för just det kön de är.  True storie.

Men i vilket fall. Sen är det som sagt vad vi gör det till. Jag kan hålla med om att isbaelle har mer klänningar och rosa kläder. Men det är bara vi vuxna som kan ändra denna stämpel på just ex barnkläder.

Alla barn är olika och så länge man talar, ha samma krav och ger dem samma lärdom oavsett kön. Tror jag att vi kan skapa fantastiska människor. Vare sig de ha rosa eller blå kläder på sig ❤❤❤

Sen kanske jag har mer  rosa på bellis och blå på Henri och Wilhelm. Men de äger kläder i  alla regnnågensfärger. Så det handlar nog om utbud och vad jag gillar i butik.   Det är inte något jag tänker ska handla om mina tankar och känslor för dem kring genustänk.  Tänket kring just genus för mig handlar inte om färgen på kläder,kalas osv. Det handlar om hur vi låter dem utforma sin personlighet ❤

Kram


Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna