VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Varför har vi föräldrar alltid så mycket åskikter om LUCIA?

Imorgon är jag inbjuden på lite Luciamys med barnen på förskolan som jag jobbat på (ska alltså inte jobba utan bara få njuta av fin musik med barnen som jag håller så kär). Vi kom även på i år att vi inte ska fira med tåg på jobbet utan vi ska filma dem och sedan kan barnen se tåget/ filmen tillsammans med sina föräldrar på en drop in fika på Torsdagen (ingen film kommer utanför vårt rum). Något jag hörde om för några år sedan och detta ville vi testa denna gång.

På pojkarnas förskola är det med firande imorgon, fast på kvällen och då har förskolan välkomnat oss föräldrar vid skymning. Där barnen lussar för oss utomhus, efter firandet går vi in och fika tillsammans med egen medtagen fika.

Jag gillar nytänk vid Lucia-firandet som blivit de senaste åren.

Förr skulle alla ha det på morgonen (för det ville de flesta föräldrar), det var  upp med barnen i ottan,
stressade föräldrar  som visste att de skulle bli sena till jobbet och i värsta fall ledsna barn som vägrade lussa när de väl fick chansen. För en del avdelningar funkar detta och det är väl bra! Men det känns som om

Låtar som de övat på i flera veckor var ingenting mot att sitta i knät på en familjemedlem istället och en besviken förälder tjatandes på barnet att det skulle vara med. Om ni undrar vem jag pratar om så var det vi!

Ja, jag är inte mer än människa, men förändring skadar verkligen INTE!  Detta var första året vi skulle få gå på luciafirande och det blev katastrof, Henri ville hellre sitta i knät på mormor och jag blev så besviken.
Hör ni mig säga det.. jag (så ego) 

Vi brukar alltid vara lediga den 13 december, är en tradition vi alltid haft sedan jag var liten då jag fyller år den dagen så jag har sluppit ledsna miner efteråt och inte behövt det med killarna heller.

Men jag förstår verkligen att det tar i ens mammas/papaps hjärta när man ska lämna barnens som nomalt kanske är glada att bli lämnade och gråter sig röd i ansiktet för att barnen hellre ville följa med sina föräldrar hem, eller att de kunde stanna dagen ut med sina barn . Jag får stresshormoner bara jag tänker på det,

Igår såg jag ett forum där det diskuterades över föräldrar som  rasar över hur man kan exempelvis ha:

-lussefirandet utomhus…

-på kvällen ….

-att det inte får fotas på luciafirande…

-Varför kan man inte göra som förr…

osv…

Jag kan bli så fruktansvärt irriterad över alla oss mammor och pappor som har sådana krav på
att det ska vara som ”förr” och att man orkar rasa över något så fint som ska vara en rolig tillställning.
Pedagogerna gör allt i sin makt för att det ska bli så bra som möjligt för våra barn.
En tillställning kan vara bra och mysig tillsammans med barnen, trots om den är utomhus, på kvällen och inte får fotograferas på osv.. Jag blir så besviken på att vi föräldrar ofta bara se oss själva i första hand på ex Luciafirande och inte från ex pedagogerna eller barnens håll.

Jag hoppas ni får en mysig Lucia, jag hoppas ni får en fin dag tillsammans med era barn.
Hur firas Lucia på er förskola? 

img_1809.jpg


Annons

Kommentarer


 1. Nadja 12 december, 2017 on 12:54

  …kvart över 7, på morgonen ska förskolan ha Lucia ute, jag är nästan glad att vi har ett febrigt barn hemma. Vi har bestämt att inte medverka i år. Sen har skolan åtminstone tänkt till och lagt Lucia med kombination julmarknad 17,30. Det ska vi gå på 😊 -bra skrivit 👆 Det gäller nog det mesta med allt vad hör till jul..för höga förväntningar som slutar i kaos. Att ta det som det kommer utan en massa stress vore nog bättre många gånger.

 2. Linda 12 december, 2017 on 19:39

  Åh vad bra att du lyfter detta! Jag har många gånger som förskollärare funderat på för vems skull…

 3. Sara 12 december, 2017 on 19:44

  Där jag jobbar träffas vi kl 15 och har då bjudit in föräldrarna till lite vinterfika, vi ska tillsammans med föräldrarna sjunga två sånger som vi skickade med inbjudan, och efter detta så får de tillsammans med sina barn gå en konstvandring där vi visar vad barnen gjort för pyssel i slutet. Barnen som vill får så klart vara utklädda och allt sker utomhus.

 4. barnrumsinspo 12 december, 2017 on 19:46

  Ja vi föräldrar är ju bäst på att stressa tyvärr och en mysig stund kan bli så otroligt trist, typ Liseberg i helgen =)
  Nej men helt ärligt, när jag läste forumet men alla dessa klagomål över hur vi borde fira lucia, att det är ”lamt att man inte längre få fota osv så blir man lite mörkrädd. Jag som jobbar inom sociala medier vet ju hur saker sprider sig snabbt. Allt man läste över vad vi föräldrar rasar över är lite skrattretande, har vi inget annat att klaga på liksom =)

  Ha en underbar dag imorgon och hoppas han/hon krya på sig!

 5. barnrumsinspo 12 december, 2017 on 20:02

  Låter som en underbar stund mellan föräldrar och barn, jag gillar att man tänker annorlunda nu för tiden, dels måste vi ju det och förhoppningsvis
  tycker föräldrarna med att det blir en mysig stund. Att låta det ske förändring är ju inte farligt och precis som jag skrev är att låter vi oss bara förnyas lite så tror jag barnen tjänar mer på detta. <3

 6. barnrumsinspo 12 december, 2017 on 20:04

  Jo visst är det så, alla vill sina barns bästa, men ibland tror jag även de bästa föräldrar låter stressen och sin egna vilja lite tar över sådana här stunder. Hoppas ni får ett fint firande på er förskola denna veckan

 7. jessica 12 december, 2017 on 22:19

  Här firas det inomhus, på kvällen med foto/film förbud, såklart. Efteråt bjuds det på fika barnen varit med och bakat till självkostnadspris. Supermysigt!

 8. Frida 12 december, 2017 on 23:41

  Vi vår på förskolans luciafirande idag, den 12:e, utomhus, kl:16.00. Och förutom att vi vuxna glömmer att klä på oss lika varmt som barnen så vad det toppen! Alla hinner komma, nästan ingen är sur eller grinig och vi föräldrar inte det minsta stressade! och enkelt!

 9. Camilla W 13 december, 2017 on 08:27

  Stort grattis på födelsedagen!
  Ang lucia så delar jag gärna med mig hur det har varit och är för oss:
  När Stor gick på förskola var det utomhus på kvällen – supermysigt! En fördel med den varianten är att barnen inte känner sig så trängda av att det är många människor, det finns mer luft och ja, det varar inte så länge eftersom alla fryser 😉
  Våra små går på Prästgårdens förskola – luciafirandet är i kyrkan, barnen går luciatåg och sjunger några julsånger, och de äldsta framför ett julspel.
  Jättefint och mysigt. Vi får ta foto så länge ingen lägger ut på sociala medier, och det har funkat bra.
  (Är ju stolt som en tupp över att min femåring var Maria i julspelet igår, inte ett öga torrt! :-) )

  Gillar att barnen får vara vad de vill i tåget, bara det är lite juligt. Så det fanns både renar och julgranar med detta året :-) Fyra lucior och en massa tomtar, bara en tärna tror jag. På barnens villkor – jag älskar det tänket.

  Oj vad jag skriver…
  Hoppas du får en fin lucia och en härlig födelsedag! :-)

 10. Camilla 13 december, 2017 on 08:44

  Tycker också att det är sjukt hur föräldrar lägger sig i. Vårt familjedaghem hade luciatåg igår. Min dotter kom ut i sina vanliga kläder med snutten i handen, hon satt så fint och sjöng men efteråt kommer en av dagmammorna fram och förklarar att dom hade försökt få på vår dotter sin tomtedräkt men att hon vägrat.
  För mig spelade det absolut ingen roll, kände bara att det var galet att dom kände att dom kände att dom var tvungna att förklara det för mig, som om jag skulle varit förbannad.
  Det är barn, det ska vara en kul grej dom VILL delta i inte känna att det blir en press eller att dom gör föräldrarna besvikna om dom inte ställer upp.

 11. Annika 13 december, 2017 on 12:42

  Vår förskola gör ett fantastiskt fint luciafirande! De större barnen (3-6) har luciatåg ute 8:00, funkar superbra och blir jättefint! Ffa som idag när det vart någon minusgrad och gnistrande vit snö. Sen är det fika inomhusmiljö förskolan ordnar jättefint. De små barnen upp till tre år) har luciasångstund med familj inomhus kl 8:30, man får sitta var man vill och vara utklädd om man vill. Man väntar in ev syskon och föräldrar från de större barnens luciatåg. Fika efteråt. Ingen förälder får ta foto/filma. Någon pedagog brukar fota och sätta upp bilder på förskolan så att man kan titta när man hämtar sen. Är så glad och tacksam att personalen ordnar luciafirande på ett så fint och mysigt sätt!!

 12. Sofie 13 december, 2017 on 14:18

  Så himla bra att du lyfter frågan. Ja för vems skull? Detta är första lucian jag medverkar på och jag har aldrig tänkt att det skulle vara på annat sätt än för barn/pedagogers skull. Skulle dem anpassa lucian efter oss föräldrar skulle någon lucia aldrig bli av. Och så detta snack om vem som skall vara vad i ett luciatåg. Min son är två år, TVÅ år och tyvärr hamnade jag (som är på min sons första lucia) i en diskussion om huruvida man som kille visst kan vara lucia osv. Huruvida vi föräldrar VÄLJER åt våra barn. Jag hade precis lämnat in en gråtande tomtenisse på avdelningen som ÄLSKAR att vara tomte och kände mig plötsligt som världens SÄMTSA förälder för han inte bar linne och krona och rött band runt midjan. Men jag ställer mig då frågan om DEN pojken som inte ens kan prata, valt själv?! Nej. Inte upplagd för en sådan diskussion kl 7.15 på morgon.

 13. Sandra Strömberg 13 december, 2017 on 15:36

  Vi var på dotterns första lucia firande på förskolan idag, hon är 2,5 och var så taggad över att sjunga ”pepparkakeland” som hon säger:) kl 07:30 var vi välkomna till förskolan och jag kan säga helt ärligt att jag ångrar att vi pälsade på både dottern & sonen (1år) ut i detta mörker & kyla! Dottern valde sjäkv att gå och sjunga med kompisarna efter en stund, satt med ca 2 låtar sedan ville hon till oss igen:) så för henne var detta nog en spännande upplevelse förutom att hon blev sååå kall! Lillebror däremot tyckte inte det var så spännande! Jag jobbar själv på förskola (mammaledig just nu) och vi har alltid haft på em kl 15:00, inne me de yngre barnen & ute med de äldre! Med de yngre barnen sitter man tillsammans som på en ”samling” och sjunger några låtar! Sen är det gemensam fika ute på gården för de som vill! Men som du skriver tror jag tyvärr att stressen tar över upplevelsen för många! Tråkigt då de är en fin & mysig tradition!

 14. Bitskemma 14 december, 2017 on 22:44

  Jag kände faktiskt lättnad i år när förskolan skrev en lapp att barnen skulle lussa för varandra på förskolan utan oss vuxna! År av slit och släng och tårar ute i minusgrader på en alldeles för trång rastgård har ändå inte gjort Lucia till något mysigt! Jag tror de hade de bättre utan oss föräldrar och framför allt lugnare;)

 15. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 06:47

  Ja jag håller med om att man tänker sig att det blir en mysig stund och när vi var iväg på killarnas blev det faktiskt mysigt. Men samtidig en stress för barnen, hämtas på tsk, sen hem igen för lite mellis och sen skulle de tillbaka. W somnade nästan i soffan innan vi åkte upp och jag lev så stressad av att han skulle somna i bilen upp. Men allt gick bra, sen ser man hur många som kommer sent kommer med andan i halsen. Så den kan nog medföra otrolig stress med. Nu gick det bra och barnen var så nöjda över deras framträden.
  Men ibland känner man att lusset går hand i hand med stressen istället, så det mysiga blir liksom tyvärr skymmande för det.
  Kram

 16. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 06:52

  Tusen tack <3
  Å ert firande låter så rofyllt och underbart!
  Kyrkan ger ju en otrolig rofylld energi i kroppen, så är man stressad innan, hinner det nog lägga sig när man sätter sig i bänkraden.
  Vad kul med lite julspel. Ja, jag önskar kanske lite att vi med fick fota om vi inte lägger ut det, men vi fick ut innan att det var fotoförbud, sen var det ändå lite förlorar som hade framme mobilen. Då blir man lite små sur och tänker får hon så kan väl ja 🤣 men samtidigt så får jag vara lite vuxen då och inse att bara för att andra gör betyder inte det att jag ska respektera vad andra gör. Kanske var för jag fyllt 32 haha 😜 😂 Nej skämt och sido, hittar man en bra tradition så tror jag på att det kan bli en magisk stund. Så som ni upplever!
  Kram

 17. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 06:53

  Ja det är lite som för oss, dock har vi med fika vilket i denna allergifamilj bara är bra.
  Jag tål ju ingenting och ofta kan jag inte begära att det tagit hänsyn till alla mina allergier 😉 så jag bakar hellre själv.
  Men låter som en mysig tradition <3

 18. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 06:54

  Låter som en mysig stund, själv tog jag på mig alldeles för lite kläder 🤣 bakläxa till nästa år!
  Men så skönt att man slipper stressen både innan och efter <3

 19. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 06:59

  Var mest när jag läste forumet om alla åsikter, hur det ska vara och inprincip folk rasade över alla ”nya” regler som kommit till.
  Å jag som har jobbat som fsklärare vet att det ställs mycket krav från föräldrarna som ibland är svåra att lösa då barnen kanske som i ert fall inte vill göra. Många av barnen (när man skulle hjälpa dem sätta på kronan) ville inte ha den på huvudet och sen har jag fått en tillsägelse eller två att föräldrarna minsann tyckte det var tråkigt att deras barn inte hade sin krona på huvudet eller sitt glitter i håret. Då får man tyvärr stå till svara och be om ursäkt, så skönt att inte alla är sådana. Men förstår lite er dagmammas försvarstal trots att det nu inte behövdes i ert fall.

  Blir en stor press för många men så länge barnen gillar det och får känna sig trygga i stunden så känns det ändå som en fin tradition.
  Kram

 20. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 07:00

  Det lät hur mysigt som helst, framför allt att man får vara utklädd om man vill.
  En fin tradition som de verkligen ska ta tillvaras på <3
  kram

 21. barnrumsinspo 15 december, 2017 on 07:08

  Hahah föräldrar i ett nötskal, vad tråkigt att han var ledsen, men du gör ett super bra jobb som mamma. Det viktigaste är att man låter sina barn ha en inblick i vad man vill. Sen är barn otroligt oförutsägbara, Henri ville vara nisse fram till luciamorgon, då han bröt ihop här hemma för att han ville vara ren i år igen. Men det var inget jag kunde göra åt det, så han fick snällt vara nisse ändå, då alla kostymer som renar var slut i butik.

  Men samtidigt så får de bara en liten inblick i vad de vill så tror jag som du säger att man löser det bäst tillsammans med sina barn.
  Jag gillar att alla får vara det man vill precis som du skriver, sen är det nog få 2 åringar som skriver svårt att veta vad de vill.
  Så man ska inte ha dåligt samvete för att man inte har som alla andra. Bara för att inte killarna är lucia betyder kanske inte det att du inte tillåter det ju, så förstår att du inte var öppen för den diskussionen då <3 stor kram till dig

 22. Helene Oldegren 17 december, 2017 on 00:16

  Hej, det är synd att det ska stressas så vid något fint och stämningsfullt.
  När jag jobbade på förskolan i Åsenhöga hade vi luciafirande tidigt på morgonen i skolans gympahall, skolan liggen nedanför förskolan.
  Sedan gick vi upp till förskolan och fikade. Roligt att sitta ner och prata med föräldrarna lite.
  Vi hade tänt marschaller jämde gången in, så fint, men föräldrarna fick ta ledigt från jobben eller kom direkt från nattskiftet och barnen var jättetrötta hela dagen och kinkiga.
  Inga övrig släkt fick följa med pga brandsäkerheten i huset.

  Nu när våra två yngsta barnbarn går på samma förskola så är det på kvällen och ute och då får även släkten följa med, de som vill får gå i luciatåget och så sjunger de så fint.
  Sedan blir det glögg eller varm saft och pepparkaka ute och alla barnen, stora som små leker runt på gården.
  Det är mysigt att även vi morföräldrar och morbror kan vara med.
  Bara att klä på sej ordentligt efter väder.

  Vårt äldsta barnbarn går i skolan och de har Luciafirande i sv kyrkan.
  Det är en skola med B-klasser, det går 2 eller fler årsklasser tillsammans. Vårt barnbarn går i 2-3an.
  Först sjunger förskoleklassen och 1an, sedan 2an och 3an, sist är det Luciatåg med 4an, 5an och 6an. Så fint och stämningsfullt.
  Efter det är det fika och lotter i Missionskyrkan för alla som anmält sej, det är klassföräldrarna som fixar.
  Det tar några minuter att gå dit.
  Det kommer massor av folk, svårt att hitta sittplatser så i år var vi bara i sv kyrkan och tittade på allt det fina.
  Barnbarnet vann i år en pulka och förra året ett pimpelspö och hans farfar vann fiskekrokar 😉😄
  Hälsningar från Småland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna