Packningstips

Här samlar jag lite tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på och sånt som jag tycker är bra att ha med sig, i synnerhet när man reser med barn.

Allmänt bra att ha med på resan

 • En bärsele. Reser man med en bebis är det oerhört praktiskt att kunna bära den i en sele istället för att köra omkring med en otymplig barnvagn överallt.
 • En ryggsäck. Det är alltid skönt att kunna ha händerna fria. En ryggsäck är praktiskt att ha med sig när man ska till stranden eller ska på utflykt. Dessutom går det bra att kombinera med bärsele, förutsatt att ens rygg orkar.
 • En stor sjal. En sjal är en fantastisk sak att ha med sig. Den är inte bara bra att lägga över sina egna axlar när det är kyligt, den kan bland annat användas som filt till att lägga över barnet eller att sitta på till exempel på stranden, som insynsskydd när man ammar och som solskydd över suffletten på vagnen – men se då till att inte täcka över helt så att det inte kommer in någon luft – det kan vara farligt! Jag har en sjal som jag köpte på H&M för några år sedan som jag använder flitigt.
 • En flaska med rengöringsfilter. Vi har varsin flaska från Bobble som är jättebra. De filtrerar vattnet och gör det renare, vilket är väldigt praktiskt när man reser och kanske inte alltid kan komma åt att köpa vatten.  De finns också att köpa till exempel på nätet. Observera dock att man inte kan använda flaskan till att filtrera vatten som är otjänligt att dricka! Snarare kan flaskan vara bra som komplement när man är någonstans där vattnet är fullt drickbart men inte så gott.
 • Sugförpackningar med barnmat. Några ”sugisar” med fruktpuré tar inte så mycket plats i väskan och kan vara bra att ha med sig, speciellt om barnet är kinkigt med maten eller inte tycker om den kanske nya och annorlunda mat som serveras. Även om man inte kan ta med sig så mycket att det räcker för en hel vistelse hjälper det att kunna erbjuda något som är bekant.

Hygien och hälsa på resan

 • Olivtvål. En olivtvål funkar både som hand- kropps- och hårrengöring och kan också användas som tvätt- och fläckborttagningsmedel. I nödfall kan man även använda den som diskmedel. Vid behov kan man dela den i mindre delar. En praktisk allrengöringsprodukt!
 • Handtvättskum. Tycker man att man har plats kan det vara en bra idé att ta med en liten flaska handtvätt för barn. Jag har en ekologisk som heter Mother & Baby Hand Sanitizer från Bentley Organic som jag köpt på Ekologiska barnmatsbutiken. Den rengör men är ändå ”snäll” mot små barnahänder.
 • Våtservetter. Okej, våtservetter kanske inte är den mest miljövänliga produkten, men den är helt klart praktisk. På Ekologiska barnmatsbutiken finns två sorters ekologiska våtservetter, nämligen Organic wipes från Beaming baby och eco baby wipes från earth friendly baby. Den förra finns även till billigare pris på Gryningen (hälsokostbutik) i Stockholm. De är ekologiskt nedbrytbara och innehåller enligt tillverkarna ingenting som kan vara skadligt.
 • Magdroppar. Både vuxna och barn kan med fördel äta probiotika under resan för att hjälpa magen att hantera alla nya bakterier. Vi ger i och för sig Sempers Magdroppar till våra barn varje dag oavsett om vi reser eller inte, men jag tror att det kan vara en extra bra idé när man reser med tanke på att man kommer i kontakt med helt nya bakteriefloror.
 • Ett litet reseapotek. Plåster, sårtvättservetter och febernedsättande kan alltid vara bra att ha tillhands. På Vårdguiden finns en utförligare lista på vad man kan ha med sig.
 • Aloe Vera-gelé. Jag har en ekologisk aloe vera-gelé från Jason som är jättebra. Gelén är bra att smörja in sig med efter att man varit i solen, lindrar klåda och är fuktgivande. Den sägs vara läkande och kan användas på brännskador, småsår, spruckna händer och fötter och barns röda stjärtar. Med andra ord en bra naturprodukt med många användningsområden.

Skydd mot solen när man reser

 • Solhatt. En solhatt med brätte och knyt i halsen (i alla fall till de mindre barnen) skyddar barnets känsliga huvud och till viss del ögonen. Kan man hitta en solhatt med nackskydd är det ännu bättre.
 • Solglasögon. Även bebisar och småbarn behöver skydda ögonen och enbart solhatt är inte alltid så effektivt. Det finns godkända solglasögon för små barn att köpa där man köper barnkläder, men det finns också specialprodukter. De som har erfarenhet vet att det är svårt att få solglasögonen att sitta kvar, men jag har hittat solglasögon för bebisar och barn från Kietla som finns att köpa på sveabarn.se. De lär vara okrossbara, återvinningsbara och särskilt utformade för barnets ansikte. De har också ett justerbart band som förhoppningsvis gör att de sitter på plats. I ärlighetens namn har jag inte testat dem själv ännu, men de verkar vara både smarta och funktionella. Möjligen är de inte så snygga, men huvudsaken är ju att de skyddar barnens ögon.
 • Solskyddskräm. Visst, solskyddskrämer kan man få tag i ganska lätt även på resmålet, men är man som jag lite petig med vad man använder så är det absolut bästa att ta med sig. Eftersom jag är en ekotjej använder jag så naturliga produkter som möjligt. Just nu använder jag solskyddskrämer från eco cosmetics som är vattenresistenta och väldigt effektiva.
 • Tunna ”långa” kläder i bomull. Solskyddsmedel i all ära, men ofta är skugga och kläder det bästa solskyddet. En långärmad tunn blus eller skjorta och ett par leggings eller liknande är ett bra skydd exempelvis när barnet sitter i vagnen. Är solen riktigt stark kan man naturligtvis smörja på med solskyddskräm under kläderna.
 • Badkläder med inbyggt solskydd. När man badar mycket försvinner eventuella solskyddsmedel dessvärre. Nuförtiden går det lätt att få tag i badkläder för barn med längre ärmar och ben, som har inbyggt solskydd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *