En blogg om resor vi gjort med våra barn

Annons

Sverigebesök och start för sommarskolan

17 juli 2017

Snabbvisit i Sverige på egen hand

Hej igen! Ursäkta att jag inte skrivit på sistone. Kanske har värmen gjort mig något avslagen och inte lika benägen att skriva. Förra tisdagen kom jag hem från ett femdagarsbesök i Stockholm utan både man och barn. Skönt, fast också väldigt ovant. Det var faktiskt första gången som jag har varit ifrån båda mina barn. Tur att det finns Skype…

Produktiva dagar

I Sverige var jag sannerligen produktiv och träffade både mamma, mormor, bästisen och en annan vän, förutom alla ärenden som jag fixade – som att gräva fram en plastsäck från vår källare där min jacka innehållande min kreditkortshållare låg. Jo, det är sant. När vi skulle åka hit till Malta valde jag mellan två jackor eftersom våra två resväskor inte tillät någon större garderob. I sista sekunden ändrade jag mig och valde min mörkblå trenchcoat istället för min korallfärgade vindjacka med huva. Problemet var bara att kreditkortshållaren med alla mina viktiga kort låg kvar i innerfickan. Inte mitt mest skärpta ögonblick, kanske, men det man inte har i huvudet får man ha i benen, som min mormor brukar säga…

Perfekt sommarväder

Jag måste ha tagit med mig solen till Sverige för vädret var strålande och grönskan tedde sig som gnistrande smaragder när jag kom ut från Skavsta flygplats. Det enda jag ville var att ta en promenad i skogen. Att sätta mig på flygbussen direkt efter landning, när rumpan knappt vaknat till liv efter en fyra timmar lång flygfärd var inte vad jag längtade efter just då.

Jag hann dock med ett par sköna och välbehövliga promenader i naturen också. För är det något jag saknat gruvligt på Malta så är det vår vackra svenska natur. De här bilderna som jag tog från planet är ganska träffande vad gäller skillnaderna mellan det maltesiska och det svenska landskapet. Självklart finns det delar av Malta som är gröna och delar av Sverige som inte är det, men generellt sett är skillnaderna stora.

IMG_20170706_105459     IMG_20170706_143058

Den årliga traditionen att plocka fläderblommor klämde jag också in. Men fläderblommorna stoppade jag in i mammas frys. Dem ska jag göra saft på när jag och barnen kommer tillbaka i augusti.

Sommarskolans första dag

Som jag har berättat förut så slutade skolan den 28 juni. Efter det har barnen varit på klubben under det som här kallas Bridge holidays – alltså glappet mellan skolan och sommarskolan. I dag var det så dags att börja på sommarskolan. Det är förstås frivilligt och kostar 25 euro per barn för hela sommaren, men de flesta av barnen på skolan verkar gå på sommarskolan. Exakt vad man gör på sommarskolan har jag inte riktigt fått klart för mig. Vi har visserligen fått information både skriftligt och via ett föräldramöte men där har vi mest fått veta vad som gäller med tider, ordning och vad barnen behöver ha med sig. Efter att ha frågat en av koordinatorerna fick jag dock veta att de kommer att ha många olika aktiviteter varje dag, både fysiska, kreativa och ”skolmässiga”. Enligt honom kommer de små barnen att prata om en bokstav i veckan som de ska öva sig att skriva osv.

Nya klasser

Eftersom sammansättningen av barn inte ser likadan ut som i kindergarten och skolan har barnen delats in i nya sommarskoleklasser. Indelningen är baserad på barnens födelsedatum, vilket för min dotters del tyvärr innebär att hon hamnat i en klass utan ett enda bekant barn. Min son har däremot hamnat i en klass där han känner flera, och det är jag tacksam för eftersom han inte är lika flexibel som sin syster. Med det sagt är det förstås inte så kul för min dotter att hamna i en helt ny grupp heller, men koordinatorn försäkrade mig att de flesta av aktiviteterna kommer att ske tillsammans med de andra klasserna. Därför kommer hon enligt honom kunna träffa sina gamla klasskompisar varje dag.

I skrivande stund ska jag snart gå och hämta dem. Det ska bli intressant att se vad de tyckte om sin första dag i maltesisk sommarskola. Jag håller tummarna för att det gått bra.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons