En blogg om resor vi gjort med våra barn

Annons

Mer myndighetstjafs

17-18 maj 2017

Lång ansökningsprocess om maltesiskt barnbidrag

För ett tag sedan berättade jag att vi blivit tvungna att söka maltesiskt barnbidrag. Detta för att mitt svenska barnbidrag blev indraget i december. Jag har rätt att få tillbaka det för den tid jag varit inne i det svenska skattesystemet, det vill säga så länge jag fått svensk föräldrapenning för min son. Men för att kunna få det har jag alltså varit tvungen att söka maltesiskt barnbidrag. Om de maltesiska myndigheterna nekar mig ”Children’s Allowance” kommer jag att få fullt barnbidrag från Sverige. Om de beviljar mig bidrag som är mindre än det jag skulle fått i Sverige kommer Försäkringskassan betala mellanskillnaden. Detta gäller dock alltså bara för den period som jag fått föräldrapenning från Sverige.

Kontakten med Department of Social Security angående min ansökan om maltesiskt barnbidrag har varit minst sagt besvärlig. Redan när jag skulle skicka in själva ansökan var det krångligt att förstå vilka dokument de behövde. Efter några veckor fick vi veta att de behövde fler dokument, som födelsebevis för barnen, bevis på att vi är gifta, bevis på exakt när vi kom till Malta och information om vår inkomst. Jag trodde att det var klart nu, men i dag kom ett nytt brev från dem om att de vill ha information om våra inkomster år 2014 och 2015 i Sverige – översatt till engelska.

IMG_20170518_083907_resized_20170518_083920267

Inkomstuppgifter på engelska krävs.

Vill ha fler dokument

Grejen är att vi redan har skickat in det, men tydligen räckte det inte med ett utdrag av våra skattedeklarationer – trots att vi fått reda på att det skulle räcka. I skrivande stund sitter därför jag i Skatteverkets oändliga telefonkö för att försöka få tag i någon som kan skriva något slags dokument på engelska om våra inkomster för de åren.

Jag har försökt nå Department of Social Security, men deras telefonnummer fungerar inte. Har de månne glömt att uppdatera sin hemsida? Det skulle i så fall inte vara ovanligt här på Malta. jag börjar bli ordentligt less på de här nu. Tjafs med myndigheter är nog det värsta med att flytta utomlands!

3 reaktioner på ”Mer myndighetstjafs

 1. Ja det där tar lite längre tid här på Malta. Själv har jag just fyllt i nån lapp pch skickat in, har dragit på det då jag hört att det är mkt jobb för en liten peng så har skjutit upp det i 3 år nu 😂
  Vi får se hur det går med våran ansökan, skickade snigelpost för drygt 2 veckor sedan. Hoppas det löser sej för er.

  1. Hej Linda!

   Det löser sig säkert, det är bara att det tar så låååång tid. Tålamod är ingen dygd jag besitter, tyvärr… Vi får ses snart!

   Kram,

   Nina

   1. Ja det tycker jag absolut!
    Nu har jag iaf fått papper från dom och dom vill ha diverse dokument, bla en kopia på våra boardingpass från när vi kom hit! Som om att jag har dom kvar hahaha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons