En blogg om resor vi gjort med våra barn

Föräldramöte om nästa termins skolstart

31 maj 2017

Kinder 2 Transition Meeting

I måndags var det möte för alla föräldrar till barn i kindergarten 2 som ska börja skolan i höst. Japp, vi har bestämt oss. Vi ska vara här längre än det år vi sagt från början och kommer alltså inte åka hem i oktober som planerat! Jag berättar mer om det en annan gång. Med andra ord kommer vår 5 1/2-åriga dotter att börja skolan här i höst, närmare bestämt i primary school!

Inför mötet hade vi fått mejl med instruktioner om vilka copybooks  – det vill säga anteckningsböcker – och fodral vi skulle köpa. De skulle vi nämligen ta med oss till mötet och lämna in till skolan. Jag betalade ca 8 euro för alla anteckningsböcker, fodral och etiketter så det var ingen dyr historia.

IMG_20170515_104005_resized_20170528_080126344   IMG_20170515_103950_resized_20170528_080111093

Kvällen innan hjälptes jag och dottern åt att sätta in böckerna i fodralen och sätta på etiketterna.

IMG_20170528_194317_resized_20170528_080014441   IMG_20170528_195833_resized_20170528_075923656

Mötet hölls på maltesiska

Eftersom de flesta av föräldrarna är malteser hölls mötet på maltesiska även om det fanns en presentation på engelska som visades på väggen (som för mig var helt omöjlig att läsa). Skolchefens assistent satt längst bak i aulan med oss ickemalteser och översatte valda delar för oss. Trots det var det lite svårt att hänga med. Assistenten kunde inte prata så högt för att inte störa skolchefens information. 

Ska få skriftlig information

Efter mötet kände jag mig aningen förvirrad och inte helt nöjd med informationen så jag frågade skolchefen och det gick att få skriftlig information på engelska. Hon lovade att hon skulle mejla mig det men varnade för att hon kanske skulle glömma och att jag kanske behövde påminna henne. Glömde gjorde hon mycket riktigt så i dag bad jag en av tjejerna i receptionen att påminna henne. Man vill ju ha stenkoll på vad som gäller så att man inte missar något.

Striktare regler

Det jag fick med mig av informationen på mötet var att det är striktare regler som gäller beträffande frånvaro, sen ankomst, dåligt uppförande osv. Som det är nu på kindergarten är det ingen katastrof om man kommer sent eftersom grinden är öppen (och bevakad) i en halvtimme. Så kommer det inte vara i skolan. Då stängs dörrarna efter fem minuter. Det går förstås att komma in ändå, via receptionen, men sen ankomst innebär en viss åthutning.

Skulle barnet uppföra sig dåligt blir hen förd till receptionen där någon pratar med barnet och frågar vad som hände och varför det blev så. Allvarligare än så blir det alltså inte såvida det inte är något väldigt allvarligt som hänt.

Resurser finns vid problem i skolan

Något som är väldigt välordnat i den maltesiska statliga skolan är att barnen alltid får hjälp om de har speciella problem. Det gäller oavsett om barnet har något handikapp, inlärningsproblem eller bara har problem med ett visst ämne. Det finns flera barn med handikapp på skolan som alla har en egen assistent. Ett av barnen i kindergarten verkar ha någon form av autism och han får ibland raseriutbrott och kan vara våldsam. Den pojken har faktiskt två assistenter, vilket verkar vara nödvändigt med tanke på hur svårhanterlig han kan vara.

Skulle det vara så att ens barn har stora svårigheter med ett visst ämne får barnet en speciell lärare som undervisar barnet i ett annat rum så länge som det behövs. Ofta behöver enligt skolchefen barnen bara ha en eller två sådana privata lektioner för att förstå och komma ikapp. Hur som helst informeras alltid föräldrarna först så att de får ge sitt godkännande.

Privatskolor har generellt sämre resurser

Här vill jag passa på att nämna att resurserna inte alls ser likadana ut i privata skolor. Har man tankar på att välja privatskola bör man ta reda på exakt vad som gäller. Jag hörde om ett barn som gick i den dyra och prestigefyllda privatskolan St Michael School som hade problem i ett ämne och inte hängde med. Föräldrarna kallades då till möte där de blev tillsagda att det var deras ansvar att hjälpa barnet med läxorna och se till att hen förstod. Föräldrarna flyttade då så snabbt de kunde över sitt barn till en statlig skola – jag tror faktiskt att det var Pembroke Primary School som våra barn går i – och fick genast hjälp. Attityden var där den helt motsatta, nämligen att det var skolans ansvar att se till att barnet förstod och kunde tillgodogöra sin undervisningen och man satte in specialhjälp på stört!

Med andra ord, tro inte att privatskolor är bättre bara för att de är dyra och fina. Undervisningen är inte nödvändigtvis bättre och barnens behov blir inte bättre bemötta. Som jag tror att jag nämnt förut har privatskolorna attraktiva eftermiddagsaktiviteter som balett, karate och annat men var uppmärksamma på att de som undervisar i de ämnena inte behöver vara utbildade lärare. De kan med andra ord (med stor sannolikhet) sakna kunskap om barns utveckling, pedagogik och annat som kan vara bra när man jobbar med barn.

Sådär ja, nu har jag slagit ett slag för den maltesiska statliga skolan – igen. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *