VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Är alla liv lika mycket värda

Det är inte bara varför Sverige kör i vänsterfilen när alla andra kör i högerfilen jag funderat på idag. Något riktigt otrevligt som upptagit mina tankar idag är hur vi i Sverige ska hantera dem som avsiktligt utnyttjar Corona krisen för att begå brott samt hur skall vi hantera dem som inte förstått Statsministerns tal om det enskilda ansvar ALLA måste ta nu?

Att gå så långt som Tjetjeniens president, som nyligen svarade att karantän-trotsare ”ska dödas”, tycker jag såklart inte är ett alternativ. Men hur ska vi göra för att skydda vårt sjukvårdssystem från allt som kan belasta den i onödan? Jag tänker då speciellt på vår intensivvårdskapacitet..20200326_193339Oavsett vilken strategi man tycker att Sverige skall ha, så är det oerhört viktigt att skydda vården för överbelastning sker eftersom det kommer leda till att människor som kunde överlevt dör.

I dag läste jag följande från Danmark: ”Under en presskonferens i onsdags sade justitieminister Nick Hækkerup (S) att han även förbereder ett förslag om att kraftigt skärpa straffen för brott där de misstänkta har utnyttjat Corona pandemin och dess effekter på samhället. Det kan gälla allt från stöld av handsprit till bedrägeribrott. Straff handlar också om att markera samhällets avståndstagande till handlingar. När vi upplever att någon missbrukar situationen för att berika sig själv vill vi markera att vi som samhälle tar avstånd från det, sade Hækkerup.”

I Danmark har man alltså från regeringens sida planer på att markera hårt mot dem som utnyttjar Corona krisen för att begå brott och jag är mycket nyfiken på hur våra svenska politiker tänker kring kriminalitet som avsiktligt skadar någon i det känsliga läge vi står inför.20200326_193358I grund och botten är alla liv lika mycket värda och sjukvården måste såklart följa de principer som finns. Men vad händer om man på akuten t ex måste prioritera och hantera allvarligt skadade som kommer in efter uppgörelser i kriminella kretsar istället för att kunna fokusera på de akut sjuka?

Det är lätt att säga att alla är lika värda men om jag (Gud förbjude) skulle hamna i en situation där mitt barn eller mina älskade riskerar att dö i mina armar, eftersom det är fullt på IVA efter ett gängbråk, är jag inte säker på hur jag skulle agera… //Å


Annons

Kommentarer


 1. maria 27 mars, 2020 on 09:22 Svara

  Hej
  Jag såg som vanligt på presskonferensen 14 på tv 4
  Där säger de tydligt att inom en inte allför avlägsen framtid kommer de att tvingas välja vem som får intensivvård
  Jag som har alla riskkriterierna utom ålder, är 55, kommer ju då långt ner på listan när någon friskare o yngre behöver samma intensivvårdsplats
  Tycker att corona har skötts väldigt nonchalant här i landet
  Det har ju talats om att stänga Stockholm för att inte sprida ut smittan, igår sa Tegnell att det i så fall skulle gjorts för ett par veckor sedan, varför i helvete gjorde han inte det då???

  Hälsningar Maria en orolig sjukpensionär i Skåne

  • Åza Brennander 27 mars, 2020 on 19:04 Svara

   Kan inte mer än att instämma och skicka Styrke Kramar. Var rädd om dig, tag hjälp av andra och stanna hemma.❤❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna