VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Saker som är sagda kan inte tas tillbaka

Dag 12 i karantän utan annat umgänge än Råttan. Nu menar jag inte att förminska hennes sällskap på något sätt men jag saknar mina tvåbenta vänner och familj något oerhört. Med ensamheten kommer inte bara saknad utan även många tankar. Tankar om vänskap och kärlek. Vad som egentligen är viktigt och oviktigt.

Jag är inte ensam om att reflektera och ikväll vill jag dela med mig av en tänkvärd text jag fick tillsänt mig av min vän från svunna tider, Mrs X som uppenbarligen också funderat över hur man bäst vårdar sin vänskap och kärlek.
Kram Åphoto-1534957753291-64d667ce2927 TIDEN LÄKER INTE ALLA SÅR

”Fast vi inte vill, planerar eller uppsåtligen gör det så hamnar vi ibland i situationer då vi sårar eller sviker någon som står oss nära. Någon vi bryr oss om, någon vi egentligen vill skydda mot allt ont i världen, någon vi älskar….

Jag själv hade kanske reagerat eller agerat annorlunda, men det spelar ingen roll. Det som spelar roll är hur mottagaren uppfattar och upplever situationen, det som hänt eller det som sagts. Även om vi båda värdesätter ärlighet högt….om inte högst och alltid eftersträvar densamma så gör det faktum att vi har olika historia, olika erfarenheter, olika bagage och tidigare sår som gör att även vår definition av ärlighet skiljer sig en aning.

Om vi återberättar en situation olika för att vi har upplevt den olika – är den ena inte ärlig då? Ljuger den personen då? Om jag utesluter detaljer eller saker i ett samtal för att det är oviktigt för mig, men det visar sig i efterhand att det var viktigt för dig – är jag oärlig då? Har jag ljugit för dig?photo-1450778869180-41d0601e046eOlika personer kommer högst troligt att svara olika på ovanstående frågor. Men det spelar ingen roll….. ” it is in the eye of the beholder” sägs det. Samma sak gäller med kommunikation, det som avgör är inte vad jag som avsändare menade utan hur det uppfattades av mottagaren. För saker som är sagda kan inte tas tillbaka. När papperslappen är ihop skrynklad så går det inte att göra den helt slät igen hur vi mycket vi än försöker.

Jag har svikit någon som står mig oerhört nära. Hon upplever att jag har brustit i min ärlighet. Jag kan vara en envis person och jag vill gärna ha rätt och framförallt så vill jag göra rätt. Den här gången lägger jag mig platt och tar konsekvenserna av mitt agerande där konsekvensen blev att hon känner sig sårad. För det är det enda sättet för mig att inte förlora henne. Och inget är viktigare.

Jag har inte kommit med någon bortförklaring, men en förklaring till varför jag handlade som jag gjorde. Hur min historia och mitt bagage påverkar och ibland tar ett järngrepp om mig och jag kan inte ta mig därifrån på egen hand. Min mening är inte att få henne ändra på sin berättelse eller upplevelse. Det är hennes sanning och så ska det förbli. Men förståelse och respekt för att vi båda har vår egen sanning gör att vi tillsammans kan hitta vägen framåt.photo-1500302019357-36c3bd35b2d8Att känna paniken, maktlösheten och sorgen som väller upp inom en när man inser att det finns en liten möjlighet att någon du älskar kan vända dig ryggen och gå är fruktansvärt. Bara vetskapen om att jag, jag som var den sista som skulle såra, är den som gjort just det…..sårat. Ditt hjärta håller på att gå sönder en smula och den enda du vill ringa, är den enda personen som du just då inte kan ringa.

Vetskapen om att jag har skrynklat ihop det papper där vår historia är nedskriven och att det aldrig kommer att kunna slätas ut igen….den känslan går inte ens att sätta ord på. Ska vi gå vidare och acceptera att det aldrig kommer att bli som förut? Konstaterar vi och går vidare eller ska vi försöka att ta oss tillbaka dit där vi var? Hur ska vi hitta tillbaka till fullständig tillit och det märkvärdiga? Det märkvärdiga i just vår relation? Eller behöver vi tillsammans bestämma att vi slänger just den pappersbiten i papperskorgen och börjar om med ett helt nytt oskrivet blad? Vad gör det med vår relation? Vad händer då med vår historia? Hur påverkar det vår framtid?

Kommer vi båda, fast på olika sätt, få leva med ett ärr i själen på grund av det här? Läker tiden alla sår? Nej….jag tror inte att det är tiden som läker våra sår. Det är det vi själva som gör….photo-1563569612708-eaffb3ab7986 (1)Hur och om våra sår läker beror på hur vi tar om hand om och behandlar dem. Väljer vi rätt sätt att behandla våra sår desto mindre och blekare blir ärren. Ärren kommer alltid att blekna tids nog, men det är inte ärren vi ska fokusera på….det är det som gör ont, det är såret vi behöver ta hand om. Det är det som påverkar hur stort och om det blir ett ärr.

Bryr vi oss inte om att ta hand om våra sår så kommer de aldrig att läka. Varje gång vi hamnar i en liknande situation så kommer sårskorpan att skrapas bort och såret öppnas igen. Om och om igen…..

Om vi tillsammans hjälps åt. Vi delar med oss, vi pratar, vi förklarar, vi väljer att försöka att hitta vägen framåt tillsammans.photo-1515353719550-cf04906a258cDet viktigaste är inte att veta HUR bara vi vet VAD vi vill och om vi tar ett steg i taget så för det oss framåt. Bara vi vet riktningen så kan vi ta oss till målet – tillsammans.

Tiden läker inte alla sår, men tid är allt vi har och jag har all tid i världen att vänta på den dagen då allt kommer att bli som vanligt igen. För någonstans där inne så vet jag att den dagen kommer. Det måste den……”
//Mrs X


Annons

Kommentarer


 1. Maria 25 mars, 2020 on 09:24 Svara

  Hej 👋🏻
  Och stort Tack 🙏🏻 för din ärliga och härliga blogg!
  Det känns som det skulle kunna vara skrivet av mig…om jag hade kunnat formulera mig så bra som Mrs. X gjort. Visst har man säkert sårat och tappar vänner bara för att jag är brutalt ärlig. På ont och gott🥺men som hon säger. Det är det uppfattade ordet som gäller, taggen finns alltid kvar och den kan förgifta ens tankar och handling.

  Önskar dig allt gott
  Kram fr. LillaMaria i Skåneland🌴

  Ps. Är också sjuk men ser ”frisk” ut. Så jag vet och känner med dig hur folk tycker & tänker.

  • Åza Brennander 25 mars, 2020 on 10:15 Svara

   Verkar som vi tycker lika och har samma erfarenheter i mycket. Tack för fina ord Maria. Kram Å

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna