VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

STOPPA HAT- och HÄCKLAVIRUSET

Jag vet att många av er tycker att jag tagit på mig rollen som någon slags Domedagsprofet, med tanke på allt jag skriver om Corona situationen, och därmed uppfattar mig som fruktansvärt negativ.

Jag har t o m vänner som just nu väljer bort mig eftersom jag ”skapar panik och sprider en negativ stämning”. Därför känns det emellanåt skönt att lyfta rösterna från andra som i stora drag tycker det är lika viktigt att belysa allvaret som jag.

Människor som Statsministern, Hans Majestät Konungen, Marcus Oscarsson och idag min vän och entreprenören Susanne Ytterskog…20200323_105539Med godkännande av Susanne citerar jag hennes kloka och viktiga text på Facebook tidigare idag.
LÄS och BEGRUNDA! //Å

”Det kändes som om vi skulle kunnat valt korrekt väg. Att vi skulle fixa detta. Tillsammans. Det tänkte jag tills jag vaknade. Tills jag såg detta. Hur kan man som privatperson stiga på ett fullt tåg?

Jag fattar att man har ett viktigt jobb och tider att passa men har man inte förstått att ansvaret ytterst ligger på den enskilde individen? Har detta ej kommunicerats in absurdum? Från alla håll? Solklart ett gigantiskt klavertramp av SL. Gigantiskt med stort G som kan komma att få ödesdigra konsekvenser.

Lite talande att rubriken i artikeln under handlar om att kurvan plattas ut. Not anymore! Men ändå, det är slut med andras torkande där bak på enskild individ. Både myndigheters och statens. Det är det personliga ansvaret som hjälper eller stjälper nu. Om kommunikationerna såsom bussar och tåg stängs är det ytterst ditt ansvar. Du som prompt skulle till jobbet fast du inte behövde. Du som prompt skulle lämna barnet på dagis fast du inte behövt. Du valde att riskera samhällsviktig personal. SL likaså.Screenshot_20200323-105237_FacebookPå tal om att hjälpa eller stjälpa så förfasas jag över en del människors nonchalans och ansvarslöshet just nu. Jag ser köer både här och var. Utan några som helst en, helst två meters avståndstänk. Många vill rädda deras lokala restauranger (vilket är jättebra förstås) och skippar det personliga ansvarstagandet genom att hänga i baren, bli på kanelen, köra kramkalas, sitta och stå på varandra.

Så hjälper ni INTE restaurangerna som i många fall agerar i ren panik nu. Som verkligen behöver er nu. Ert beteende kommer leda till att de får stänga helt. Det går utmärkt att hålla avstånd och här kommer en viktig lärdom från Sydkoreas agerande.

En av några avgörande framgångsnycklar. (Övriga är bland annat ett massivt testande och deras erfarenhet av epidemier som typ Sars och Zikaviruset gjorde att de stod väl rustade både gällande skyddsmaterial, renhållning, vårdplatser och vårdstrategier.)

Sydkoreanerna är ett extremt disciplinerat folk. När deras regering beordrade social distancing följde folket uppmaningen och agerade ansvarsfullt. Vilket ledde till att landet inte behövde göra en lock down. De ville rädda ekonomin och även tänka på morgondagen. Och ser so far ut att ha lyckats. Precis som vårt tänk är. Vi har inte varken resurser eller erfarenhet som de har när det gäller att testa personer (har dock gjort över 14 000 tester vilket är många) men, vi kan och måste vara lika disciplinerade.

Och på tal om disciplin så finns det något som heter för hård disciplin. Till exempel det att slå någon. Jag har lust att slå några just nu i disciplinsyfte men det är vedertaget att det är omöjligt att uppfostra eller lära någon något på det viset, så därför låter jag bli. Nu är ovan inte helt sant eftersom jag för många år sedan slutade bli upprörd i onödan eller ens någonsin önskat slå någon, men det kändes passande att skriva så då jag ändå verbalt nedan ämnar dra några i örat.

Jag tar kraftfullt avstånd till dem som just nu häcklar vår statsminister efter gårdagens tal till nationen. Han har rätt i det han säger. Han och majoriteten av alla partier samarbetar nu för att hjälpa oss. Dig och mig. Din mamma och dina barn. Han litar på våra specialister, dvs våra myndigheter (som också visat sig vara en framgångsrik strategi i kampen mot Covid-19) och försöker ingenstans vinna politiska poänger. Han backas av nästan samtliga partier och det är vackert att se en så enad front.

Jag accepterar inte att ni beter er så illa. Mina barn har Facebook och ni ska ge blanka tusan i att smitta ner mina barn och kommande generationer eller för den delen vem som helst, med ett ännu äckligare virus. Hatviruset.

Skärp er. Lägg ner. Gör om. Gör rätt. Behave. Jag noterar att hata och häcklaviruset, åtminstone bland de inlägg jag läst, oftast sprids av män. Högmodiga, högljudda, höjdrädda sådana (tycks vara mycket lågt i tak någonstans där inne). Även sett illvilliga inlägg från kvinnor men i mina flöden tycks dessa ej vara lika krigiska.

Högmod spiller ofta över i ett förakt mot andra. Högmod är självhävdelse. Se på mig! Jag kan minsann pinka på andra och i det blir jag sedd och bekräftad. Usch!

Kom ihåg att högmod går före fall. Och att motsatsen till högmod är ödmjukhet.
Samt att lösningen till både hata och häcklaviruset och Covid-19 heter SOLIDARITET.

Hit it!👊”


Annons

Kommentarer


 1. Ann 23 mars, 2020 on 11:50 Svara

  Vad finner du dessa hat?

  • Åza Brennander 23 mars, 2020 on 11:57 Svara

   För egen del framförallt i grupper med politiska inriktningar på Facebook. Där är stämningen inte alltid särskilt trevlig och precis som Susanne skriver är det nästan bara män som går hårt fram. <3

 2. cecilia 23 mars, 2020 on 20:54 Svara

  Hej Åza! Jag såg talet här från USA och måste säga att det var bra, förmodligen så ”strängt” som det kan bli i Sverige :) Hoppas nu att flera lyssnar och förstår att dagen är här, tiden är nu att steppa upp och ta sitt ansvar (eller hur han sa :) ). Men ikväll har jag redan sett 3 bloggar där man har varit runt på olika hotell, träningshelg, äldre släktingar mm mm och de som uppenbarligen BORDE ha lyssnat på talet gjordet inte det utan var istället ute och socialiserade. Undrar när det ska ändras? Tack för bra blogg!

  • Åza Brennander 24 mars, 2020 on 10:51 Svara

   Tror det kommer ändras inom kort.. Tack för kloka och vänliga ord.🙏💕

 3. Lars Karlsson 23 mars, 2020 on 21:08 Svara

  Jag håller i det stora hela med dig i det du skriver. Särskilt om en del andra sidor.
  Men sedan måste jag säga en sak som oroar mig eller två blir nog tre.
  1. Spridningen av informationen.
  Många lustiga sidor och kommentarer.
  2. Spridningen och vad som händer i olika länder.
  3. Har en väldigt stark känsla att det är styrt från något håll. Med tanke på vad som händer ekonomiskt i världen.
  4. Miljön tjänar på det. Bra men också en sak som kan styras.
  Blev visst fyra.
  Bara några tankar.
  Krama om Inez ordentligt ftån mig.
  Kram L

  • Åza Brennander 24 mars, 2020 on 10:51 Svara

   Kloka funderingar Lars. Vet du att Polen m 40 milj inv bara hade 8 dödsfall i Corona igår? De stängde för ett par v sedan… Kram Å

 4. Lars Karlsson 24 mars, 2020 on 15:14 Svara

  Mmmm Åza det här med siffror.
  Jag säger inte mer men….

  .

  • Åza Brennander 25 mars, 2020 on 10:14 Svara

   Du syftar på min dyskalkyli? 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna