VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Skyddsnätet är Obefintligt

Jag är tacksam för de åtgärder som erbjuds. Men är väldigt ledsen över att hjälpen inte ges till oss, som faktiskt skapat jobbtillfällen. Jag är anställd i mitt AB, som alla andra, betalar alla avgifter även för mig, men jag är även delägare.

Jag gör nu allt för att säkra tryggheten för mina åtta anställda. De kan permitteras och få ekonomisk hjälp av staten till sin privatekonomi. Men inte jag.

Jag, som skapat mitt AB,  jobbat dubbelt så mycket, aldrig tagit ut marknadsmässig lön, aldrig tagit ut bonus/utdelning. Tvärtom. Jag har gett företaget mitt liv. Alla mina privata besparingar är investerade i mitt AB.

Men jag är ägare, så jag undantas den här hjälpen. Jag tycker att det är ett orimligt beslut.”Lina-10Ovanstående text lade min vän Lina Ivarsson, grundare och VD på Palina, ut tidigare idag på sin Facebooksida och vi är nog skrämmande många egen företagare som känner igen sig i varje ord hon skriver.

För det är precis så det ligger till. Som egen företagare är skyddsnätet i princip obefintligt och man måste nog vara både lite idiot och extremt modig för att våga driva företag i Sverige.

Personligen har jag som egen företagare befunnit mig mellan två system sedan förra året, innebärande att jag inte haft någon inkomst på många månader. I min enfald trodde jag att de försäkringar jag tecknat och det jag betalat in till Småföretagarnas A-kassa skulle vara mitt skyddsnät. Men tji fick jag.dsc09518-1600x899För att dina privata försäkringarna betalas ut OCH du ska beviljas statlig sjukförsäkring måste nämligen Försäkringskassan godkänna dina läkares sjukskrivningar.

Blir du utförsäkrad uppmanas du att stämpla men för att få stämpla måste du först sälja eller försätta dina bolag i konkurs, något som sannolikt en ohygglig mängd småföretagare inom kort kommer bli varse om när deras bolag flämtar under Corona krisen…

Det var länge sedan jag resignerade och konstaterade att jag som egen företagare uteslutande måste klara mig på egen hand och att staten skiter blankt i mig.PicsArt_03-20-07.46.57Precis som Lina har jag investerat allt i mina bolag och just nu kan jag bara titta på när allt jag arbetat upp uteslutande går åt till att hålla verksamheten och personalen flytande så länge som möjligt.

Jag är likt Lina ledsen, besviken och sannolikt lite dum i huvudet som inte bara ger upp och lägger ner. Men hoppet ska ju vara det sista som överger människan så vi fortsätter hoppas på förändring och förbättring.

För att hålla verksamheten igång och samtidigt sprida lite hopp och glädje lämnar Lina nu 40% rabatt på all hudvård och makeup i webbshopen med koden ”hopp40” och jag lovar att återkomma med mina favoriter inom kort eftersom det är Palinas makeup jag använt så länge jag kan minnas.Screenshot_20200320-194928_InstagramGissar att någon nu tänkt påpeka att regeringen kom med ett nytt krispaket till företagen i eftermiddags och att vi borde vara nöjda och tacksamma för det. Det krispaketet gäller kreditgarantier och lån som till största delen är avsedda för exporterande företag, inte de som finns i landet… //Å


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna