VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hemmaträning i Karantän

Jag får många frågor om hur jag gör med träningen i mitt karantänliknande tillstånd. Eftersom vi har flera högriskpersoner inom familjen och jag dessutom dras med en seg förkylning har jag valt att uteslutande träna hemma. Något som vid första tanken kändes urtråkigt men som jag redan hittat riktigt bra former för.

Min bästa PT just nu är såklart Råttan som inte bara peppar mig i inomhusträningen utan också ser till att jag kommer ut i friska luften och får upp flåset!20200320_092734Jag har förmånen att bo bara 200 meter från ett naturreservat med elljusspår och flera mil löp- och promenadstråk men även du inte har nära till skog och mark är det ju inget som hindrar att du tar några varv runt kvarteret.

Jag pratade med en kompis som hade powerwalkat fem kilometer på sin innergård, vilket såklart också funkar lika bra men kanske inte ger en lika härlig naturupplevelse.

Har man som jag hund finns det såklart inga ursäkter för att bara kura ner sig i soffan men jag tycker att alla som kan bör ta en promenad på minst 30 minuter per dag. Inte bara för konditionens skull utan även för den mentala hälsan eftersom det dessutom har fantastisk effekt på personer med depressioner och utmattningssyndrom. 20200319_121910Råttan och jag promenixar 6-8 km per dag, oftast fördelat på två promenader. Jag rekommenderar att du går så snabbt att du får lite svårt att prata och börjar svettas lite lagom.

Om jag var tvungen att välja bara EN träningsform är det lätt promenaderna jag skulle välja men tack och lov behöver jag ju inte välja. Utöver promenaderna försöker jag dessutom utföra någon muskel- eller rörlighetsträning 5-6 gånger per vecka. 20200320_094420Bli nu inte förskräckt, vissa dagar kör jag bara 10-20 minuter, andra mer. Det viktiga är inte hur länge du tränar, det viktiga är att du tränar!

Eftersom jag inte är ett fan av att ha en massa utrustning som ligger och dräller hemma kör jag oftast muskelträning med enbart min egen kropp som motstånd men det som är bra att ha hemma är ett par kettlebells och gummiband som du kan variera din träning med i oändlighet. Och en yogamatta såklart.

 Ett av dagens projekt får bli att putsa vardagsrumsspegeln inser jag nu. Mobilskalet jag ofta får frågor om hittar du för övrigt här..20200319_121809Personligen gillar jag att bli vägledd i min träning och att registrera mina framsteg. Därför har jag testat massor av olika appar för muskelträning och yoga. Alla appar jag hittills testat är gratis men de båda sistnämnda kan uppgraderas till betalversioner.

Just nu använder jag mig av ”Samsung Health” som automatiskt registrerar mina promenader och tillåter mig registrera övrig träning, kost, vikt m.m manuellt. På så sätt har jag full koll på att jag sköter mig..

Muskelträningen kör jag i en app som heter ”Workout trainer” och erbjuder massor av träningspass på olika nivåer (intense, casual och moderate). Appen påminner dessutom om när det är dags för träning så att jag inte ”glömmer” bort mig.

Just nu håller jag på att utvärdera Yoga appen ”Yoga for weight loss” så jag har lite svårt att uttala mig om den. Hittills har den funkat helt okej, även om jag inte tror att övningarna jag utfört kommer bidra till någon direkt viktnedgång men däremot bibehållen rörlighet.
20200320_094347Även när jag tränar inomhus har jag stort stöd av PT-Råttan som strängt övervakar varje övning. Men även om du inte har en egen PT-Råtta hoppas jag att du prioriterar din hälsa även i dessa knasiga tider.

Det finns verkligen ingen ursäkt för att inte göra något och den bästa träningen är alltid den träningen som blir av.

Lycka till! //Å


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna