VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Jag skäms för min Fördomsfullhet

Cirkusen fortsätter och i natt var det inte fullmånen som spökade när jag inte kunde sova. På något märkligt sätt är jag ändå tacksam över att insikterna som håller mig vaken om nätterna fått mig att förstå hur jävligt många människor har det och att kampen mot systemet oftast är förlorad innan den knappt har börjat. Insikter som jag faktiskt tror gör mig till en bättre människa.

Innan jag sprang in i kaklet var jag en av dem som fnös åt ordet ”utmattning”. Utmattade var nämligen något jag trodde lata människor blev och att det bara handlade om att ”bestämma sig och kavla upp ärmarna”. Fy vad jag skäms idag för min okunnighet och fördomsfullhet.20191206_174052Många har det så mycket värre än mig som har ett fantastiskt nätverk av familj och vänner som stöttar samt ett eget sparkapital att leva på. Jag har fått ta del av berättelser om hur dödssjuka människor tvingats jobba och söka jobb tills de legat på sin dödsbädd. Människor som jobbat och slitit hela sina liv och inget hellre velat än att bli friska igen och åtminstone borde fått tillbringa sina sista dagar tillsammans med familj och vänner istället för fylla i aktivitetsrapporter.

Men icke sa Nicke, med dagens system och regelverk har jag lärt mig att man har 180 dagar på sig att bli frisk, oavsett sjukdom. Något som såklart inte fungerar i realiteten.

Dagens cirkus bestod i att Försäkringskassan ringde mig för att påminna om att jag måste ansöka om ny sjukpenning på sk. kallad fortsättningsnivå, något jag så sent som i fredags fick besked om, ifrån samma instans, att jag inte behöver göra.20191006_204754När jag ifrågasatte varför, eftersom jag är utförsäkrad sedan länge, var svaret att OM Fk så småningom fattar ett nytt beslut räknas alla dagar både före och efter utförsäkringen ihop.

En liten strimma hopp tändes och jag frågade då om det skulle innebära att jag inte behöver söka nya jobb, fylla i aktivitetsrapporter och slåss för att få tillbaka min förlorade SGI eftersom jag fyllt i en blankett fel till Arbetsförmedlingen.

Svaret var blankt NEJ men jag fick tips om att ansöka om A-Kassa fast då måste jag såklart sälja eller lägga ner mina företag först. Staten strävar uppenbart efter att fler öka antalet arbetslösa i vårt avlånga land.

Sökte återigen NÅGON på Arbetsförmedlingen som kan vägleda mig bland digitala rapporter, arbetssökande och regelverk. Hittade då detta svaret i den automatiserade chattfunktionen ”Det är i dagsläget endast möjligt att boka ett första planeringssamtal med en arbetsförmedlare via webbplatsen vid inskrivningstillfället”.

Ringde då det numera välbekanta numret och fick beskedet ”Just nu har vi mycket hög arbetsbelastning och du har plats nummer 73 i kön”, vilket var 10 minuter innan stängning.20200127_214923Imorgon är en annan dag och då LOVAR jag att bjuda på något betydligt roligare än den här ändlösa historien. Kanske lite nytt badmode (om jag vågar) eller annan trendspaning.

Over and out… //Å


Kommentarer


 1. J 11 februari, 2020 on 12:29 Svara

  Nej, utmattning beror inte på lathet, tvärtom, det är ju många gånger ofta pga att man jobbar för mycket. Man kan få väldigt okänsliga, märkliga kommentarer. Jag förstår inte varför man ifrågasätter någons hälsa överhuvdtaget. Det går ju ändå inte att se på någon. Alla vill ju dessutom försöka visa upp någonting bra utåt sett. Det är ju ingen som vill gå ut bland folk och se ut som en påse sopor så som man kanske mår när man är bakom stängda dörrar. Den som är gladast utåt sett kan vara den som i ensamhet bakom stängda dörrar ligger och kämpar som en grönsak. Det är ju ingen som vet. Det är överlag en väldig okunskap tycker jag när det kommer till allt sånt. Och så mycket konstiga, okänsliga kommentarer. Människor som är djupt deprimerade t ex som bara ska ”rycka upp sig” från ena dagen till andra liksom. En okunskap och okänslighet i samhället överlag kring psykiskt.

  • Åza Brennander 11 februari, 2020 on 15:48 Svara

   Skriver under på det! Man ska ALDRIG döma hunden efter håren.. De dagar jag mår som sämst är det oftast viktigast för mig att sätta på mig lite läppstift och måla ögonen. Inte alltid jag orkar men när jag gör det mår jag alltid lite bättre än när jag ser ut som ett fullständigt ras. Kram

 2. Monika 11 februari, 2020 on 12:38 Svara

  Jag med! Men man är inte värre än att man kan ändra sig. Det är bra när man hamnar i skiten själv och drabbas, tycker jag. Annars fattar man inte! Önskar bara fler ska drabbas och inse fakta. Väldigt nyttigt! Mina barn har tagit avstånd från mig. För att jag blivit sjuk och lat. Det är bara att acceptera. Ensamt blir det, men inget att göra åt.

  • Åza Brennander 11 februari, 2020 on 15:50 Svara

   Förskräckligt tråkigt att höra att familjen vänt dig ryggen när du behöver dem som mest. Beklagar verkligen. Det är oerhört svårt att förstå innan man själv drabbats. Så är det nog med alla sjukdomar som inte syns på utsidan. Psyket är komplext. Styrkekramar till dig!

 3. Gittan 16 februari, 2020 on 00:11 Svara

  Hej Åza!
  Ödet som fick mig att hitta ditt inlägg på FB-sidan om upprop mot Försäkringskassan ikväll. Vi håller kontakten och jag är helt galet lycklig över ditt erbjudande om hjälp med min blogg.
  Jag har ju reklambyrå sen 30 år tillbaka men kommer att ge mig in i den nya sfären som bloggandet innebär + ge ut en e-Bok tänkte jag om mina erfarenheter som långtidssjuk p g a bullerskada (töntigt va?) och jag tänker publicera alla mina erfarenheter som långtidssjukskriven egenföretagare. Alltså, den sidan jag själv hade önskat att hitta!
  Jag har också nyligen varit i kontakt med Företagarna. Har en massa spännande planer på gång bara orken är tillbaka.
  Kram till dig från Mias (och numera din) kompis Gittan i Härjedalen!

  • Åza Brennander 18 februari, 2020 on 12:46 Svara

   ÅÅÅÅ vad roligt Gittan! Det ska verkligen bli spännande att få följa dig hos oss på http://www.maqt.se! Hör av dig när du är redo så hjälper svägisen och jag dig igång. Stor kram tillbaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna