VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Fasansfullt men Viktigt

Direkt när jag steg innanför grinden tystnade fågelkvittret. Kalla kårar gick utmed min ryggrad och jag kände en djup sorg sprida sig i min kropp.

När jag såg travarna med utslitna skor, för trasiga för att återanvändas, och filtarna vävda av människohår kunde jag inte sluta gråta. Jag trodde att gaskammaren skulle vara värst att besöka men minst lika förskräcklig var byggnaden som användes för experiment på människor som enligt nazityskland inte hade något existensberättigande.20200127_195526Jag ville kräkas då och jag vill det nu när jag tänker tillbaka på mitt besök i Auschwitz, nazitysklands största koncentrationsläger under andra världskriget, dit 1,3 miljoner människor förvisades och 1,1 miljoner dog.

Det totala antalet offer för Förintelsen uppskattas till mellan 11 och 17 miljoner människor, varav 6 miljoner judar och idag är det på dagen 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades och den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.20200127_195327Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism och människor samlas idag över hela världen i en manifestation för att minnas och hedra alla dem som föll offer för nazitysklands galenskap.

Jag kommer aldrig glömma mitt fasansfulla men viktiga besök i Auschwitz och ikväll tänder jag ett ljus för att hedra, minnas och bekämpa onda krafter. Hoppas att du gör detsamma. //Å


Kommentarer


  1. Lars Karlsson 28 januari, 2020 on 10:03 Svara

    Ja det är en viktig dag.
    Jag försökte läsa boken om Aschwitz en gång.
    Den var väldigt tjock.
    Kom nog bara till sidan 150 av alla sidor.
    Det var säkert över 600 sidor.
    Var väldigt svårt och jobbigt att läsa.
    Jag hade också ett ljus tänt.
    Men det har jag alltid.
    Kram L

    • Åza Brennander 1 februari, 2020 on 16:08 Svara

      Det viktigaste är att vi aldrig glömmer. Kram Å

  2. Magdi 28 januari, 2020 on 15:52 Svara

    Så vidrigt men så viktig historia att berätta som INGEN någonsin kan på djupet förstå. Vi får aldrig gömma . Snart finns inga överlevare kvar & då måste vi andra prata om detta då det aldrig får glömmas bort & aldrig få föste igen…
    Min mormor var 14 år när hon fick eller blev tvingad att jobba som barnflicka till en nazistfamilj i Polen under andra världskriget. Om inte hennes pappa gömde sina döttrar därav min mormor så hade hon åkt med till Tyskland då familjen ville ha henne kvar. Min mormor var inte judinna men en polsk flicka som var bra att ha. Långa otäcka historier som hon berättat för mig som ung då hon tyvärr dog tidigt 63 år ung, jag var 15 år & var så berörd av hennes historia även om nu inte hennes familj var judar . Hon sa alltid till mig att ” historien får aldrig gömmas bort & aldrig upprepas , nazismen är vidrig ideologi ” tyvärr tror jag själv att idag kan den få fäste igen om vi tillåter den. Världen är & har blivit kall & vidrig på många sätt.
    Har själv besökt Auschwitz & det var en tung men nyttig upplevelse som alla borde se själva & besöka. Två gånger. Första när jag gick i 9 an & andra som 19 åring.
    Jag har släkt kvar i Polen & det är viktigt att jag kan min historia . Super av dig Åza att belysa & att ta upp denna viktiga dag!

    • Åza Brennander 1 februari, 2020 on 16:07 Svara

      Det smärtar mig så att höra om din mormor. Så förskräckligt och hemskt på alla sätt och vis. Instämmer i att alla borde besöka Auschwitz. Hur smärtsamt det än är. Stor kram till dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna