VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Blåmusselsoppa med vitt vin, lättgrädde och få kalorier

Igår hände något särdeles sällsynt. Tonåringen ERBJÖD sig att fixa hemgjord Skagenröra till fredagsmyset, något jag såklart inte tackade nej till!

Ända sedan Tim var liten har vi haft våra”skaldjursfredagar” och igår var inget undantag. Färska räkor och blåmusslor stod på menyn och tanken var att göra en enkel musselsoppa eftersom Tim har ett par visdomständer som bråkar med honom och därmed har lite svårt att tugga.20200125_102043Eftersom jag går på en ganska strikt diet sedan årsskiftet testade jag att modifiera mitt gamla klassiska recept med lågkaloriprodukter, vilket blev helt okej (även om inget slår riktig vispgrädde förstås)…20200125_104931Så här kommer lågkalorivarianten och självklart är det bara att byta ut lätt ”grädden” mot äkta vara. Soppan delat på två ger ca 350 kcal per portion. Skagenröran valde jag att inte räkna igår.. 😉

Blåmusselsoppa med vitt vin och lättgrädde
2 port á 350 kcal.
Kolhydr 48 g, Fett 29 g, Protein 37 g

1 nät blåmusslor
Persilja
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
1 msk hummerfond
2,5 dl lättgrädde 4%
1 dl mellanmjölk 1,5%
Salt och Peppar20200125_102137Gör så här: Skrubba blåmusslorna och släng de som inte stänger sig. Skala och hacka morot, gul lök och vitlök. Fräs morot och lök i olivolja. När löken är glansig tillsätter du tomatpuré, vitt vin, vatten och hummerfond. Låt koka ihop på medelhög värme tills ungefär hälften av vätskan återstår. Tillsätt lättgrädde och mjölk. Krydda upp med salt och peppar innan du tillsätter blåmusslorna. Koka musslorna under lock c:a 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig. Servera med ett gott bröd, t ex frasig baguette som ger ca 175 kcal per medelstor skiva (65 g). Trevlig helg! //Å


Kommentarer


 1. Ulrika 25 januari, 2020 on 17:18 Svara

  Hej!
  Jag brukar skära bacon i mkt mkt små bitar och låta det fräsa med i det andra, blir en god sälta av det. Inte så bra ur kalorisynpunkt kanske men det räcker med ca ett halv paket till ett nät musslor.
  Även testat finfinhackad chili i, mums med lite hetta!

  • Åza Brennander 27 januari, 2020 on 09:27 Svara

   Låter supergott och ska absolut testas! Räknar ju inte kalorier sju dar i veckan… Tack för tipset. Kram Å

 2. Sussie 26 januari, 2020 on 07:37 Svara

  Har ALDRIG lockat mig med musslor….
  Vad är det för strikt diet du kör? VV? Jag tar gärna emot massa tips och recept för att få inspo för god och nyttig mat☺

  • Åza Brennander 27 januari, 2020 on 09:29 Svara

   Då är det väl dags att testa tänker jag! Vi älskar musslor! Jag går på en lågkaloridiet på max 1300 kcal per dag. Äter allt men gör förnuftiga val och små portioner. Har kört VV tidigare och tanken är densamma. Skillnaden är egentligen bara att jag räknar kcal istället för points och inte betalar 250 kr i månaden för en app. Använder mig av gratisappen Samsung Health som håller koll på allt ifrån kost till träning. Mer inspo och tips kommer. Kram Å

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna