VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Årets Matbluff chockar igen

Det är med intresse och stor förskräckelse jag varje år kollar in finalisterna i Årets Matbluff, en tävling man sannolikt INTE varken vill bli nominerad till eller vinna…

Det är den ideella medlems- och konsumentföreningen Äkta vara som delar ut antipriset Årets Matbluff till mest vilseledande livsmedelsprodukt och idag presenterades 2020 års fem värstingar på Nyhetsmorgon.

  Tidigare har nedanstående produkter ”vunnit” det skamliga priset.
2019: Lätta original
2018: Polaricas kronhjortskav
2017: Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise
2016: Eriks Bearnaise tryffel
2015: Valios laktosbluff 20200115_115906Som vanligt var det med skämskudde och en känsla av att ha blivit grundlurad jag tog del av årets finalister. Vad sägs t ex om:

Skånemejeriers Bara yoghurt och bär utan tillsatt socker och tillsatser (med socker och lite bär). På förpackningen står det också att yoghurten innehåller 20% frukt men granskningen visar att mindre än 10% kommer från jordgubb och hallon. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker!

Alpros vispbara soya (nästan utan soja) som bara innehåller 2% från sojabönor men däremot 25% palmolja och en faslig massa konsistensmedel och aromämnen!

Semper glutenfritt bovete och teff MJÖL (en bakmix med ytterst lite mjöl) som bara innehåller 23% bovete och ynka 3% teff. Resterade är rismjöl 21% rismjöl och en annan massa skit som inte ens får kallas mjöl!

Rå Blåbär kallpressad juice (som värmts upp) som i själva verket är pastöriserad (upphettad) för att fölänga hållbarheten till 2 månader i rumstemperatur!

Pågens Brioche Hamburgerbröd (utan ägg och smör) Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg men Pågens brioche innehåller varken smör eller ägg. Däremot har de smaksatts med smörarom!

Blir man inte chockad så säg! Jag skulle vilja ge pris i bedrägeri till alla produkterna och hade supersvårt att välja mellan Alpros Soya och Pågens Brioche bröd. Slutligen föll dock valet på sojagrädden eftersom Alpro använt sig av Palmolja som har så många negativa effekter på miljön!

Vill du läsa mer och rösta gör du det på Äkta vara HÄR. //Å


Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna