VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Skolavslutning i kyrkan – För eller emot

Det är ganska exakt 4 år sedan jag fick uppleva en skolavslutning. Samma dag som Tim slutade årskurs 7 informerades jag nämligen om att INGA andra föräldrar skulle närvara och att det vore ytterst pinsamt om jag dök upp på skolgården som jag planerat.20190610_113345Men i morse var jag välkommen till den vackra Hedvig Eleonora kyrkan som ligger på Östermalm där vi bor. Jag fick t o m ”jättegärna” komma och lyssna på barnen från åk 1-6 som bjöd på klassiker som Idas sommarvisa och nationalsången när Theo idag gör sin sista dag som lågstadieelev på Hedvig Eleonora skola.20190610_112327 T o m prästen fick säga några ord och han tog då upp hur glad han är över att skolorna i området fortfarande vill hålla sina skolavslutningar i hans kyrka och hur ledsamt det är att en kyrka i Lidköping nyligen tackade nej till att hålla skolavslutning, eftersom det inte får förekomma religiösa inslag i undervisningen enligt skollagen.20190610_112243När Tim gick på låg- och mellanstadiet var det en liten sorg att hans skola varje år valde bort kyrkan eftersom jag tycker den ger både en fin och stämningsfull inramning till skolavslutningen. Dessutom är det ju en svensk tradition som vi har haft i flera hundra år så jag kan faktiskt inte se något fel med det oavsett vilken religion man sympatiserar med.

Håller du med eller vad tycker du? Är det rätt eller fel att hålla skolavslutning och luciatåg i kyrkan?20190610_112440Stort GRATTIS världens bästa Theo och tack för en fin stund i kyrkan. Nu väntar SOMMARLOV! //Å20190610_112357


Annons

Kommentarer


 1. Sofia 10 juni, 2019 on 13:04 Svara

  Jag har ingen erfarenhet av skolavslutning i kyrkan, varken själv eller med barnen. Vi hade alltid avslutning i eller utanför gymnastiksalen på låg- och mellanstadiet där jag bodde och därefter i en aula.
  Barnen är alltid utomhus i hembygdsparken på avslutningen oavsett väder eftersom det är en så pass stor skola med runt 500 elever F-klass till 9:or där också föräldrar och andra som vill (du med!) är välkomna, så där gäller alltid kläder efter väder och ingen möjlighet att vara inomhus någonstans.
  Dock ser jag inget fel i att ha det i en kyrka, mysigt och stämningsfullt.

  Hälsa GRATTIS till Theo som klarat lågstadiet och nu får njuta av ledighet!

  KRAM

  • Åza Brennander 10 juni, 2019 on 15:13 Svara

   Hembygdsparken är ju också jättemysig och även den ett kulturarv. Tack rara du. Vi ses snart!❤

 2. Helena 10 juni, 2019 on 13:22 Svara

  Jag förstår inte alls varför man ska vilja vara i kyrkan. I sånt fall kan man ju likaväl vara i en moské eller synagoga….

  • Åza Brennander 10 juni, 2019 on 15:16 Svara

   Det är ok att tycka olika men om man värnar om vårt kulturarv så tycker inte jag att en moské eller synagoga står för det.

 3. Emma 10 juni, 2019 on 14:32 Svara

  Hej !
  Jag har suttit och bölat under mina pojkars skolavslutningar . Jag personligen tycker det är en jättefin tradition , och under alla dessa år , så har aldrig prästen pratat om gud . Utan bara pratat om sommarlov och ledighet .
  Och efter har man samlats i skolan och fikat tillsammans .
  Nu är det högstadiet som gäller och avslutningar är som bortblåsta .. tyvärr

  • Åza Brennander 10 juni, 2019 on 15:18 Svara

   Ah.. du har också hamnat där..🤣😘
   Har inte heller upplevt att det handlat om religion… ❤

 4. Jag är helt klart för att fira skolavslutning i kyrkan. Med tanke på att Eid al fitr och ramadan uppmärksammas och barnen får ledigt och så vidare tycker jag inte att det är mer än rätt att skolavslutning firas i kyrkan. Antingen är det helt förbjudet med religiösa inslag eller så är alla religioner tillåtna. Tycker det är helt galet med den här dubbelmoralen som råder just nu. Det är så många som upplever att muslimer blir diskriminerade men det är ju samma sak vad gäller kristna.
  Så mysigt iallafall att få vara med i kyrkan. I år har jag lyckats lägga mig på jobb men har ett kort pass iallafall så det får bli den traditionsenliga lunchen lite senare bara.

  • Åza Brennander 11 juni, 2019 on 00:29 Svara

   Ja dubbelmoral så det står härliga till. Märkligt att skolan dessutom tillåter specialkost pga religion om det är så förbjudet med religiösa inslag…🤔😉❤

   • Ulrica 12 juni, 2019 on 17:09 Svara

    Ja men det är så det står i skollagen. Att äta särskild mat påverkar ju ingen annan medan att gå i kyrkan på skolavslutningen gör det och att prästen ger välsignelse.

 5. Ulrica 10 juni, 2019 on 17:02 Svara

  Hej, arbetar som lärare och absolut att kyrkan är en fin plats att vara på. Eftersom det dock förekommer religiösa inslag när man är i kyrkan som t ex välsignelse så fick vi som skola välja bort kyrkan. Prästen var inte heller villig att ta bort de religiösa inslagen då det ingår i konceptet kyrka och det kunde vi ju förstå. Det är ju olika uppdrag som vi har här som kyrka och präst kontra skola och lärare. Så länge det är så får vi som skolor välja andra fina platser för våra skolavslutningar och det har vi gjort.

  • Åza Brennander 11 juni, 2019 on 00:27 Svara

   Tråkigt när det faller på prästens gods vilja. Som när jag gifte mig första gången och prällen TOTALVÄGRADE att säga ”kyssa bruden” (Vi pussades ändå). Jag uppfattade faktiskt inte ett enda religiöst inslag i Hedvig Eleonora idag.
   Härligt att ni hittat andra fina platser. Glad sommar!❤

 6. Katarina 10 juni, 2019 on 17:43 Svara

  Jag och mina barn hade alltid avslutning i kyrkan under grundskolan. Kommer t o m ihåg vad vi sjöng! Fortfarande kan mina nu vuxna söner säga när vi närmar oss examensdags att de så väl kommer ihåg avslutningen i kyrkan och hur fint och högtidligt det var. Så för mig är svaret enkelt!

  • Åza Brennander 11 juni, 2019 on 00:22 Svara

   Uppenbarligen tog de ingen skada av firandet i kyrkan..😘🤣❤

 7. Christoffer 10 juni, 2019 on 18:20 Svara

  Att pracka på barnen ”klimatångest” och uppmuntra till skolk är OK enligt lärarna och ledningen men att vilja värna om en mysig tradition /kultur i en fin lokal blir ajabaja.

  Svenska kyrkan uppmuntrar muslim,katoliker etc att be i kyrkan så gnället om religiösa inslag kan bara ”kränka” ateister i så fall.

  • Åza Brennander 11 juni, 2019 on 00:21 Svara

   Mmm..sniffar en viss dubbelmoral i frågorna…😘

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna