VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Pollenallergi, Kortison och Fästingar

Usch, fy och blä. Idag har jag tagit årets första fästing på Råttan. Den jäkeln hade dessutom satt sig i örat på henne så det krävdes en fast hand och en lugn röst för att få tag i den.

Efteråt for hon (Råttan alltså, inte fästingen som snabbt spolades ner på toaletten) omkring som en furie och slickade mig överallt hon kom åt för att bedyra sin kärlek och förvissa sig om att jag inte var arg på henne eftersom jag just gjort henne illa i örat.

  Men säg vad en bit spansk lufttorkad skinka inte förlåter.. 20190328_184834Tror aldrig jag har varit med om att plocka fästingar i slutet av MARS. Brukar ge Inez en fästingtablett i början av maj normalt men nu funderar jag på om jag måste ge den tidigare? Det är ju rätt starka rackare de där tabletterna så helst vill jag bara ge en som håller i sig över sommaren.

Ett annat otyg som också drabbat mitt lilla Hjärta är pollenallergin. Även den kom exceptionellt tidigt i år! Det är lite ”roligt” för när Råttan börjar svullna upp i ansiktet, får röda ögon och klia sig maniskt vet jag att det inte tar många dagar innan svägisen (som också är känslig mot pollen) gör detsamma. 20190328_184705Eller kanske inte kliar sig maniskt.. Fia har tack och lov en impulskontroll som gör att hon inte lägger sig på rygg, ålar runt som en besatt, tjuter av vällust så fort hon får tillfälle och spatserar runt med skrapsår i ansiktet. Men svullen och rödögd det blir hon.

De första åren innan jag förstod att Råttan lider av pollenallergi var förskräckliga. Hon svullnade upp till oigenkännlighet och for så illa av sin klåda att hon varken ville äta eller lämna sin bädd. Men i samråd med veterinär har jag på senare år satt in kortison på henne ett par veckor efter att hon börjat uppvisa symptomen och det har visat sig fungera jättebra.20190328_184745Eftersom kortison inte är särskilt bra att ge under lång tid brukar jag avvakta så länge som möjligt och runt påsk brukar det vara dags. I år var det oundvikligt att vänta så länge.

Nu har hon knaprat piller i snart tre veckor och mår prima. Klådan är borta, pälsen är len, hon luktar inte illa längre, ögonen är fina och aptiten stor. Så nu är det bara att knapra på tills allt står i full blom och hoppas att den lilla kroppen inte tar stryk av kortisonet. //Å


Kommentarer


  1. Agneta 28 mars, 2019 on 20:16 Svara

    Är hon helt bra nu från det hon hade i höstas,och kunde de säga vad det var?

    • Åza Brennander 28 mars, 2019 on 20:52 Svara

      Nej tyvärr. Hon har förmodligen minst två diskbråck men just nu besväras hon inte så mycket av dem. Väntar bara på att det ska smälla till igen dock och ber till högre makter att hon tar sig igenom det igen då. Tack för omtanken! Kram Å

  2. LM 29 mars, 2019 on 12:48 Svara

    OBS tänk på att kortison kalkar ut skelettet och hon är en fralla

    • Åza Brennander 29 mars, 2019 on 15:20 Svara

      Jag vet. Kortison är orsaken till att min särbo Tobias tvingas byta BÅDA höfterna i år. Det är ett fördärv men tyvärr finns det inget annat som hjälper Råttan lika effektivt så trots bieffekterna har jag i samråd med veterinär kommit fram till att vi får ta riskerna och medicinera några veckor om året. Så tråkigt. Är frallor känsligare? Kram Å

  3. LM 29 mars, 2019 on 23:58 Svara

    Nej brallorna är inte mer känsliga än andra djur jag tänkte mest på den tyngd de har på framtassarna och urkalkning av skelettet tar det hårt där belastningen är.
    Men har du detta under koll med er vet så är det väl ok

    • Åza Brennander 30 mars, 2019 on 13:37 Svara

      Ah, då förstår jag. Stort tack för omtanken om min bralla!!! 😉 <3

  4. LM 29 mars, 2019 on 23:59 Svara

    Brallorna ????? ska vara frallorna

    • Åza Brennander 30 mars, 2019 on 13:37 Svara

      *ASG*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna