VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Är det okej att bryta mot lagen av moraliska skäl

Är det okej med civil olydnad och att bryta mot lagen av moraliska skäl? Det är en av de saker jag har klurat på här hemma i sjukstugan idag efter att ha sett ett inslag om den unga kvinnan som i somras hindrade ett flygplan lyfta från Landvetter med en man som utvisats till Afghanistan ombord.

Kvinnan är åtalad för det hon gjorde men trots att det hon gjorde å ena sidan tolkas vara olagligt av åklagaren och både försvaret och åklagaren är överens om vad som skett kan hon eventuellt frias ändå.chains-19176_1280Hur är då detta möjligt? I mitt stilla sinne trodde jag att det var olagligt att göra olagliga saker som att motsätta sig myndighetsbeslut och hindra flygplan från att lyfta. Men se så enkelt är det inte och i kvinnans fall finns det tydligen oklarheter i luftfartslagen som gör att hon kan frias.airplane-2507504__340Sedan finns det nog också en möjlighet att åberopa nödrätt eftersom man då kan frikännas för att man har gjort något som bröt mot lagen eftersom nöden krävde det.

Just i detta specifika fall blir det ju dock lite märkligt eftersom pojken som kvinnan hade för avsikt att hjälpa inte befann sig på det flygplanet. Och mannen hon beslutade sig för att hjälpa istället hade gått med på att utvisas efter ett avtjänat fängelsestraff i Sverige. Efteråt har han dessutom, enligt transportledaren vid utvisningen, berättat att han inte förstod vad som hände och via tolk frågat om han gjort något fel.

Frågan hänger kvar i luften över Landvetter. Är det rätt att bryta mot lagen av moraliska skäl?mlPersonligen tror jag definitivt att civil olydnad KAN stärka demokratin vilket har visat sig många gånger genom historien men det gäller nog att välja sina strider.

Ett känt exempel på en viktig person som ägnade sig åt civil olydnad var Martin Luther King som kämpade för de svartas medborgerliga rättigheter i USA. May he rest in peace. //Å4895-76-fredstecken-poster-petite-charlie


Annons

Kommentarer


  1. Agneta 7 februari, 2019 on 11:08 Svara

    Så svårt att svara på.Vi lever i våra bubblor . Världen är så fruktansvärt orättvis .Just nu sitter jag och äter frukost som kanske är betald med pengar tjänade av att tillverka vapen – som kanske dödar ett oskyldigt barn. Det är klart vi måste ha lagar och regler .Men inte lätt att alltid säga vad som är rätt och fel.När problemet vi i Sverige har är att välja om vi ska ha vitt eller grått kakel i köket,så är det bara ett flygplan iväg problemet för en annan familj om barn ett eller barn två ska få sista droppen mjölk.

    • Åza Brennander 7 februari, 2019 on 18:32 Svara

      Så sant Agneta. Det finns inget generalsvar på frågan och världen är inte svart eller vit. Kloka ord. Kram Å

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna