VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Är gravida kvinnor med barn undantagna från att ha giltig biljett på tåget

Nu kanske jag sticker ut min nyopererade haka lite väl långt men visst är det väl så att alla måste ha en giltig biljett när man åker tåg eller tunnelbana?

Kanske tänker jag helt fel i mitt morfinpåverkade tillstånd men oavsett om man är gravid, reser med barn eller ensam med många väskor ska man väl betala för sin plats på tåget?

Bakgrunden till mina reflektioner är att jag på tågresan hem igår förvånades över ynglingen som först sov djupt när konduktören kom, sedan inte hittade sin biljett, sedan hittade sin biljett som bara visade sig vara giltig mellan Köpenhamn och Malmö trots att han likt mig skulle till Växjö..vakttNär konduktören pedagogiskt förklarade att ynglingen antingen fick fick hoppa av på nästa station eller betala en straffavgift på 1 000 kronor valde ynglingen att rafsa ihop sitt flyttlass (han hade definitivt fler väskor tillåtet) för att hoppa av i Höör.

Problemet var bara att han inte steg av och som den kärringjävel jag är skvallrade jag för konduktören eftersom jag inte kunde förstå varför vissa ska vara undantagna från regeln att betala för sin biljett på tåget när andra måste betala.vaktIdag har en video på en gravid kvinna (se den här), som tillsammans med sitt barn blev avvisad från tunnelbanan, spridits som en löpeld och reaktionerna har varit starka. Inte så mycket för att hon inte betalat för sin plats på tåget utan för att personer vädjade om att hon skulle släppas, hennes våldsamma motstånd och att vakterna kan ha begått tjänstefel.

Självklart ska under inga omständigheter övervåld brukas och det var säkert en förskräcklig upplevelse för både mor och barn. Men hur man än vänder och vrider på detta så är det väl ändå så att man även på tunnelbanan måste ha en giltig biljett? Eller är gravida kvinnor med barn undantagna? //Å


Kommentarer


  1. Strongmama 1 februari, 2019 on 16:03 Svara

    Alltså nej, gravida har inte undantag men jag kan tycka att du sticker ifrån ämnet här. Det viktiga var inte det, utan det onödiga övervåldet dessa män hade på en gravid kvinna och dessutom hur de gör med barnet som hon har med sig.
    Hon behandlas som om vi snackade om det va ett allvarligt brott med hot och våld inblandat. Väldigt onödigt, väldigt icke inom deras jobb. Det du borde reflektera över är väl den övervåld mot den gravida kvinnan, inte hur hon tänkte!

    • Åza Brennander 1 februari, 2019 on 16:47 Svara

      Ämnet för mig var att alla ska och bör betala sin biljett.

      När det gäller barnet reagerade jag faktiskt på att en vakt tog det åt sidan, satte sig på huk och verkade prata med det. Något som kändes högst logiskt eftersom mamman skrek hysteriskt. Men jag kan ha missuppfattat situationen såklart. Det är ju svårt att bedöma när man inte är på plats.

      Har övervåld brukats så har vakterna såklart gjort fel. Dock är det väl något förundersökningen som inletts kommer visa. Vakterna är så vitt jag förstått anmälda för tjänstefel och kvinnan för våldsamt motstånd. Kram Å

  2. Lars Karlsson 1 februari, 2019 on 16:28 Svara

    Du har rätt.
    Man ser mycket när man åker tåg.
    Men betala ska alla göra.
    Så enkelt är det.
    Kram L

    • Åza Brennander 1 februari, 2019 on 16:48 Svara

      Ja det är ju en ganska enkel regel kan tyckas. Kram Å

  3. Ewa 1 februari, 2019 on 16:48 Svara

    Klart att alla skall betala vem än de må vara. Att det finns de som inte kan uppföra om man blir ertappad är tråkigt. Hade hon stigit av hade ju inget hänt. Vakterna måste ju göra sitt jobb.

    • Åza Brennander 1 februari, 2019 on 16:53 Svara

      Högst sannolikt….Kram Å

  4. Birgitta 1 februari, 2019 on 17:44 Svara

    Håller med dig 100%Åsa! Vi måste alla betala om vi åker tåg buss eller tunnelbana! Vi bor väl inte i Bronx!? Lite vett borde man nog förvänta sig! Och tag lärdom av det som hänt! Ha alltid giltig biljett! Så slipper man obehagligheter ??

    • Åza Brennander 1 februari, 2019 on 18:07 Svara

      Ja det är ju en ganska enkel försäkring för att slippa bli avslängd…. Kram Å

  5. Anncharlotte 1 februari, 2019 on 18:09 Svara

    Hej självklart ska alla betala. I Stockholm har vi massor med människor som tränger sig igenom spärrar, på någon annans bekostnad, har själv varit utsatt för detta o blivit knuffad. Spärrvakterna sitter i sina kurar o gör ingenting. Undrar hur den gravida kvinnan m barn tog sig igenom spärren??? Hur ansvarsfullt är det att åka utan giltig biljett o dessutom med ett barn o sen vägra går ut vagnen, när man blir tillsagd. Så trött på snyft historier?

    • Åza Brennander 1 februari, 2019 on 18:18 Svara

      Fräckt som tusan och självklart ska det väl vara lika för alla? Kram Å

    • Katja 2 februari, 2019 on 15:46 Svara

      Hon hade ju SL kort men hittade inte det just då och fann det sen!

      • Åza Brennander 2 februari, 2019 on 16:06 Svara

        Om hon hade det så är det ju jättebra såklart eftersom man ju måste ha giltig biljett. Det jag inte förstår är varför det behövde bli så tumultartat. Begick vakterna tjänstefel? Gjorde kvinnan grovt motstånd? Tragiskt är det hela men det ska bli intressant att se vad förundersökningarna (både vakterna och kvinnan är anmälda för sina respektive ageranden som jag förstått) kommer visa. Kram Å

        • Katja 2 februari, 2019 on 18:16 Svara

          Har du sett programmet Tunnelbanan nångång? Väktarna drar och sliter i folk.

      • Carin 17 mars, 2019 on 13:27 Svara

        Håller helt med dig.
        Det finns mycket oklart i situationen – föll kvinnan? Kastade hon sig till marken? Vad hände när hon satt på bänken; var vakterna hårdhänt eller gled hon ned som ett slirigt barn? Varför dök biljetten upp först vid sjukhuset då hon fick besök? Osv… – och jag hoppas att vi får veta resultat av utredningarna.

  6. Susanne 1 februari, 2019 on 22:53 Svara

    Håller med dig Åsa till 100%. Betala och gör rätt för dig!!!

    • Åza Brennander 1 februari, 2019 on 23:34 Svara

      Ja det är ju en bra grundregel kan man tycka. Kram Å

  7. Malin Clapper 2 februari, 2019 on 00:24 Svara

    Håller verkligen med. Självklart ska inte övervåld användas, men man ska inte heller göra motstånd om man gjort fel. Tycker verkligen synd om barnet i denna sits.
    Spännande med operationen! Resultatet ser ju redan fantastiskt ut, kroppen är otrolig på att läka.
    Kram!

    • Åza Brennander 2 februari, 2019 on 00:26 Svara

      Instämmer på alla punkter! Kram Å

  8. Suzanne 2 februari, 2019 on 06:34 Svara

    Ser ingen anledning till att NÅGON om inte akuthjälp behövs såklart, ska slippa betala.

    • Åza Brennander 2 februari, 2019 on 11:10 Svara

      AMEN på det Suzanne! Kram Å

  9. Susan 2 februari, 2019 on 09:18 Svara

    Absolut ska alla betala för sig oavsett hudfärg, språk och tillstånd. Inga konstigheter.

    Vad beträffar gravida kvinnan i tunnelbanan så förstår jag inte vfö hon gjorde sånt motstånd o hur hon hade kraft att göra det när hon hade förverkar…Sen har hon väl eget ansvar det barn som var med o måste bete sig vuxet. Visst sjutton var det otäcka bilder o övervåld som utfördes av vakterna men hade hon uppträtt vuxet med det ansvar hon fsktiskt har – både för sig själv, barnet i magen o det stora barnet så hade hon kanske fått en taxi t sjukhuset istället.

    Aja, alla ska behandlas lika. Oavsett!

    • Åza Brennander 2 februari, 2019 on 11:10 Svara

      Kloka ord som jag skriver under på. Självklart ska alla behandlas lika! Kram Å

  10. Tage D 3 februari, 2019 on 08:41 Svara

    Tycker ingen fler än jag att det är svårt att uttala sig tvärsäkert om händelsen, då filmer om vad som hände i tunnelbanevagen verkas saknas eller inte spidas i någon större omfattning.

    De flesta inklusive media verkar nöjda med att se den halvan som utspelas på perongen .

    • Åza Brennander 3 februari, 2019 on 10:30 Svara

      Jo Jättesvårt och dessutom har vi ju inga folkdomstolar i Sverige..

      Instämmer därför med journalisten Thomas Ritter i Nyhetsmorgon ”Kan vi kanske låta utredningen ha sin gång innan vi varken dömer kvinnan eller vakten för vad det nu var som hände. Och framförallt kan vi vara lite snälla mot varandra i de sociala medierna och på tunnelbanan…”

  11. Mari 3 februari, 2019 on 08:53 Svara

    Hon hade ju månadskort som gällde .

    • Åza Brennander 3 februari, 2019 on 10:28 Svara

      Instämmer med Thomas Ritter i Nyhetsmorgon ”Kan vi kanske låta utredningen ha sin gång innan vi varken dömer kvinnan eller vakten för vad det nu var som hände. Och framförallt kan vi vara lite snälla mot varandra i de sociala medierna och på tunnelbanan…”

    • Sten 9 april, 2019 on 17:25 Svara

      Nej hon hade inte biljett. Enligt DN:s Hanne Kjöller idag så plankade hon och dottern. Vilken förebild för dottern….Hon vägrade efter biljettkontrollen (Hon visade kort som inte hade täckming) att gå av vid T-centralen som hon borde ha gjort OM hon skulle ha åkt till Karolinska.

      Hon är tydligen känd i Rågsved fär detta och bland handlate. Hon skrek och gapade åt vakterna från start. Många s.k. influencers har gjort ”rasism” av detta fast allt hade kunnat undvikas om hon betalt som alla andra eller tagit straffavgiften och gått av vid T-centralen. Denna avgift gör dessutom att hon kunde ha åkt hem eller till Karolinska. Lögner i mängd alltså!

  12. Calle 3 februari, 2019 on 18:54 Svara

    När kom månadskortet fram?

    • Åza Brennander 3 februari, 2019 on 19:01 Svara

      Jag har tyvärr igen aning så jag kan varken bekräfta eller dementera. Har SL bekräftat att det fanns ett giltigt färdbevis? I så fall är det ju jättebra för kvinnans del. Mvh Åza

  13. Robban 4 februari, 2019 on 08:55 Svara

    Etersom ditt huvudargument var att ”alla ska ha biljett” och kvinnan HADE biljett, men väktarna vägrade se på den, så håller det inte.

    OAVSETT om hon hade biljett eller inte; INGEN ska röra en gravid kvinna på det sättet som dessa idioter gör.

    Argumentet att ”alla ska ha biljett” eller ”regler är till för att följas” är givetvis helt korrekt, men det är också ett sätt för populister att gömma sig bakom när minoriteter attackeras och misshandlas för saker som i det stora hela är små förseelser.

    En t-banebiljett kostar 25kr. Är det rimligt att en höggravid kvinna ska tryckas ner av FEM våldsamma män och släpas iväg för 25kr?
    Svaret på den frågan är nej. Alltid.

    Föreställ dig nu att kvinnan var vit och medelinkomsttagare från Vasastan eller Östermalm och vakterna hade påbrå från mellanöstern.

    Tror du någon hade ifrågasatt hennes resande med eller utan biljett? Hade hon fått mängder av rasistiska tillmälen i efterhand?

    Hade du skrivit detta inlägg isåfall?
    Kanske, men inte troligt.

    // R

    • Åza Brennander 4 februari, 2019 on 09:43 Svara

      Jag hade med 100% säkerhet ifrågasatt på samma sätt oavsett ursprung och vad gäller rasistiska tillmälen har jag inte yppat något sådant över huvud taget, jag har inte ens berört nationalitet eller hudfärg på något sätt i mitt inlägg och tar faktiskt mycket illa vid mig av att du ställer en sådan fråga till mig!

      Om du läser mitt inlägg igen så kanske du möjligen förstår att upprinnelsen till det är MIN upplevelse på tåget från Malmö när en ung man uppenbart försökte tjuvåka och jag skvallrade. Det var bara en tillfällighet att incidenten med kvinnan kom samtidigt!

      För övrigt vet jag inte om det är bekräftat av SL att kvinnan hade giltig biljett. Det hade i alla fall INTE framkommit när jag skrev mitt inlägg!

      Instämmer med journalisten Thomas Ritter i Nyhetsmorgon ”Kan vi kanske låta utredningen ha sin gång innan vi varken dömer kvinnan eller vakten för vad det nu var som hände. Och framförallt kan vi vara lite snälla mot varandra i de sociala medierna och på tunnelbanan…”

      Å

    • Susan 4 februari, 2019 on 22:59 Svara

      Fast är det helt rätt att bete sig som kvinnan gjorde tycker du? Framför sitt barn? Vägra gå av o göra motstånd…hon har faktiskt eget ansvar! Och om hon hade förvärkar så ere allt konstigt att hon ens orkade ta fighten…man undrar hur många situationer med förvärkar du själv har haft.

  14. Fanny 14 februari, 2019 on 08:38 Svara

    Att en gravid kvinna med förvärkar kunde misshandlas på det sättet berodde inte på henne eller hennes handlingar. Det berodde på kvinnohat och rasism. En sak ska vara jävligt klart: ingen förtjänar att bli misshandlad för det ringa brottet att planka.
    Varför var det rasism? Med tanke på att antalet svarta kvinnor i Sverige är en klar minoritet, är det otänkbart att en vit gravid kvinna aldrig har åkt utan biljett på tunnelbanan. Ändå har vi aldrig skådat att en vit gravid kvinna blivit misshandlad av flertalet manliga väktare. Det har varit många fula argument om att “rasismkortet” används för att kvinnan råkade vara svart. Kvinnan blev misshandlad just på grund av att hon är svart. Svarta kvinnor anses inte vara människor. Enligt patriarkatet ska svarta kvinnor veta sin plats och lyda män som agerar förtryckare åt den vite mannen. Inte nog med att de inte brydde sig om att de skadade hennes ofödda barn, de ville göra det för hur pass de avskyr svarta kvinnor och barn och anser att de inte har rätt till sina egna kroppar och liv, speciellt inte om det inte tjänar den vite mannen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna