VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

SVARTSJUKAN – Relationens värsta fiende

Det jag kommer dela med mig av ikväll är väldigt utelämnande men efter att ha diskuterat avigt och rätt tillsammans med Tobias kom vi fram till att vi förmodligen inte är ensamma i situationen och kanske kan vår öppenhet i ämnet hjälpa andra par att hitta sätt att hantera relationens värsta fiende. Jag syftar på svartsjukan.20180708_174619Tobias och jag har snart känt varandra i två år och vi har haft en seriös relation i snart 21 månader. Enligt mig, som på alla sätt undvikit längre relationer sedan min andra skilsmässa, är det läääänge. Och när jag räknar efter är Tobias och min relation den längsta jag har haft efter mina tidigare tre förlovningar och två äktenskap..

MEN nackdelen med ett distansförhållande (Tobias bor i Stockholm och jag i Växjö) är såklart att det tar längre tid att lära känna varandra på djupet och veta hur man fungerar och hanterar olika situationer.

Innerst inne visste jag nog att det var som upplagt för trubbel när Tobias glatt meddelade att han också skulle tillbringa några dagar i Almedalen och ”såg fram emot att dela den upplevelsen med mig”… Magkänslan sade rätt.. 20180701_204552 Jag försökte verkligen förklara att jag är där för att jobba större delen av dygnets vakna timmar men att mitt jobb den veckan ser väldigt annorlunda ut i och med att den inkluderar allt ifrån seminarier till event, rosémingel och partyn. Det är nämligen så att jag på nattkröken brukar nätverka som bäst och de kontakter och möjligheter som skapats på Verandan och Kallis genom åren är ovärderliga. MEN om man inte själv har varit på plats och upplevt allt är det såklart väldigt svårt att förutse vad som väntar OCH lätt att dra felaktiga slutsatser.20180708_221704Nu kommer vi till pudelns kärna och det är att jag ÄLSKAR människor. Det yttrar sig i att jag oftast är glad, sprallig, nyfiken, skrattar med stor mun samt gillar att både få och ge komplimanger och är ganska fysisk. Jag gillar nämligen att kramas, bli kramad och ta på (lägga en hand på armen, klappa en kind på) människor jag gillar. Både män som kvinnor.

Men när man betraktar det på distans och dessutom inte känner sig välkommen i sammanhanget FÖRSTÅR jag att en viss svartsjuka kan uppstå. Särskilt om man själv har levt med någon som varit notoriskt otrogen…

Jag å min sida har levt med någon som var notoriskt svartsjuk och sedan jag lämnade honom har jag lovat mig själv att aldrig någonsin göra avkall på eller be om ursäkt för min glada, spralliga och fysiska personlighet igen. Aldrig.

Jag kan förstå att min personlighet kan locka fram svartsjuka hos männen jag är tillsammans med. MEN det var ju också den de en gång föll för och därför får jag inte ihop ekvationen. Jag har aldrig någonsin bedragit någon, jag tror nämligen att man dödar sin egen själ om man går emot sina principer..

Om någon annan än den jag älskar tror sig ha mer att hämta är det ju den mannens bekymmer. Inte mitt och inte Tobias eftersom han ju är den enda jag kysser (och den enda som köper både vita liljor, för att han vet det är vad jag gillar, och röda rosor för kärleken).20180708_174829Efter några dagar med mycket ältande om vad som är svartsjuka, var gränserna för vad man känner sig okej med går och vad som bara handlar om att vi ska finna formerna för vår relation får jag hålla med Tobias. Vår relation ”tog ett steg tillbaka i Almedalen men har nu tagit två steg framåt” eftersom vi vet var vi har varandra.

Han accepterar och förstår att jag inte kommer göra avkall på min personlighet någonsin igen. Sist jag gjorde det fick jag höra efter några månader ”vart tog den glada Åza vägen?”. Jag accepterar och förstår att Tobias behöver bekräftelse någon gång ibland gällande att Han är den jag vill bli gammal tillsammans med.

Från att vi var nära att ställa in alla gemensamma semesterplaner är vi båda faktiskt mer förälskade och mer harmoniska än vi någonsin varit tidigare i vår relation och nyckeln till det hela har varit öppenhet i form av att verkligen prata med varandra, ärlighet och en vilja att från bådas håll förstå varandra men samtidigt acceptera varandras olikheter.

 Over and out från Växjö och en mysig grillkväll! //Å20180708_17473620180708_174757Ps. Klänningen på första bilden är från Love Forever och shortsen från TrueMe vilket såklart känns ganska passande i sammanhanget 😉


Annons

Kommentarer


 1. Monica 8 juli, 2018 on 20:31 Svara

  Hej!! Bra skrivet av dig.. Men nu en knasig fråga från mig.. Va har du jobbat med i Almedalen? Jag har fått uppfattningen att du åkte dit som turist med vänninan.. Är det för partiet i Växjö eller va är det ? Hoppas på ett svar… Kram till dig å Bias..

  • Åza Brennander 8 juli, 2018 on 21:04 Svara

   Tack Monika, jag och svägerskan/ kollegan är där varje år för maqt.se, en bloggportal vi driver ideellt för att lyfta samhällsengagerade kvinnor och kvinnors hälsa i sociala medier. Kika gärna in på http://www.maqt.se samt maqt.se på Instagram, Facebook och Twitter. Kolla även gärna Maqt & Miljoner på Facebook och Instagram. Vi har varit ganska aktiva under veckan 😘 Kram Å

   • Monica 9 juli, 2018 on 10:26 Svara

    Tack Åza.. Har totallt missat det.. Har ju sett reklamen på er jumper. Men går ofta inte in på reklamgrejer för det ger så mycket skit tillbaka på datan.. Men jag skall kolla detta nu..

    • Åza Brennander 9 juli, 2018 on 13:05 Svara

     Inte lätt att hålla koll på allt Monica. Ja gör gärna det! Hoppas att du gillar sidan och även vill lyssna på vår podd som du hittar på http://www.maqtochmiljoner.se. Kram Å

 2. Emilia 8 juli, 2018 on 22:18 Svara

  Bra inlägg, man ska aldrig förändra sig själv för någon annans skull. Däremot så är jag extra försiktig med min entusiasm och glädje i närheten av andra män än min egen då jag är alldeles för medveten om vad för slags intryck det ger hos männen i fråga och öppnar jag mig för en annan man så kan det få min man att se sämre ut i den mannens ögon. Vi ska inte dra alla över en och samma kam men män är män.. 😂

  • Åza Brennander 9 juli, 2018 on 00:25 Svara

   Nej det ska man sannerligen inte och jag hoppas att du kan visa din entusiasm och glädje i framtiden utan att någon misstolkar det. Annars är det ju riktigt skruvat. Man ska ju precis som du skriver aldrig förändra sig för någons skull. Kram Å

 3. Katarina Ek 8 juli, 2018 on 22:38 Svara

  Jag har nolltolerans för svartsjuka. Jag tycker bara att det är destruktivt, tyvärr romantiseras det gärna i vår kultur. Men jag tänker såhär:
  1. Gillar du inte den här personen just för den hen är? Blir man kär i en utåtriktad och social person så är det ju ofta just de egenskaperna man kanske uppskattar mest.
  2. Tror du verkligen att du kan hindra någon från att vänstra om den verkligen vill? Du kan inte ha full koll på en annan människa dygnet runt. Lika bra att välja att lita på varandra :)

  • Åza Brennander 9 juli, 2018 on 00:18 Svara

   Jag tänker som du. 100%.Kram Å

 4. Tina 9 juli, 2018 on 07:54 Svara

  God morron.
  Oj oj oj, ja svartsjuka är ett elände. Och i distansförhållande kan det vara svårjobbat, men man ska ALDRIG förändra sig för den andre….. been there, done that….men det låg inte hos mig!! Vi hade några duster, och jag mitt enda svar till honom var: Tar du inte hjälp och jobbar med dig själv, så får det vara slut. Droppen var när han sökte lösenord till min mail m.m. Då jävlar!!!! Jag kan än idag, 16 år senare, se tecken att det finns kvar, men han försöker att komma över denna hemska ”sjuka”. Finns inte på kartan att jag skulle sluta träffa/prata med manliga vänner….
  Det är viktigt att prata prata prata om detta och bena ut vad som gör att det blir som det blir. Har man blivit sviken i tidigare förhållande eller liknande är det såklart inte lätt att bara svänga om att det inte händer igen.
  Kram finaste och ha en fortsatt skön sommar

  • Åza Brennander 9 juli, 2018 on 09:14 Svara

   Instämmer till 100%! Man ska absolut inte behöva ändra på sig. Bra att du stod på dig Tina. Starkt!!! Kram och detsamma önskar jag dig.❤

 5. Angelica 9 juli, 2018 on 09:41 Svara

  Du är så klok åza och jag gillar att läsa din blogg. Det här med att ändra på sin personlighet är farligt det kan ta död på ett äktenskap oxå. Man ska aldrig ändra på sig för någon. Kram Angelica 😍😘

  • Åza Brennander 9 juli, 2018 on 10:05 Svara

   Livsfarligt och något jag aldrig tänker göra om! Tack snälla du! Kram Å

 6. Lars Karlsson. 9 juli, 2018 on 21:38 Svara

  Okej jag har funderat på ditt inlägg.
  Som.före detta svartsjuk så vet jag vad det handlar om.
  Har varit mycket svartsjuk och detta drabbar både mig och den jag levde med då. Hm mina barns mamma. .
  Har jobbat med mig själv och nu är jag mycket bättre på det.
  Har som du ett distansförhållande och det fungerar.
  Hon sover över hos sitt ex av praktiska skäl ibland .
  Vi håller på mycket med hästar på olika sätt.
  Men du är en fantastisk kvinna och jag vet att Tobias gör allt för dig.
  Ni är ett härligt par tillsammans.
  Ja du vet Adam O Eva.
  Kram L

  • Åza Brennander 9 juli, 2018 on 21:42 Svara

   Tror det är bra med reflektion och eftertanke i ämnet för många. Jag säger inte vad som är rätt och fel. Kan bara utgå ifrån mig själv gällande vad som känns rätt och fel eftersom även jag befunnit mig på båda sidor. Bra att du jobbat på din svartsjuka. Det är ingen annan som kan göra det åt en annan människa. Tack Lars. Kram Å

 7. […] ÅZA BRENNANDER: ”Från att vi var nära att ställa in alla gemensamma semesterplaner är vi båda faktiskt mer förälskade och mer harmoniska än vi någonsin varit tidigare i vår relation och nyckeln till det hela har varit öppenhet i form av att verkligen prata med varandra, ärlighet och en vilja att från bådas håll förstå varandra men samtidigt acceptera varandras olikheter…” Läs mer >här< […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna