VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Född med Hjärtfel

När Tim var sex veckor gammal höll vi på att förlora honom. Det var nämligen då det uppdagades att han hade ett mycket komplicerat hjärtfel och hade drabbats av hjärtsvikt. Jag tackar Gud varje dag för att han föddes i Sverige. Ett av de länder som är bäst i världen på hjärtfel. Jag tackar också Gud för att allt har gått så bra att han lever ett liv helt utan begränsningar och för den fantastiska vård vi har i vårt avlånga land.

Med 1.5 års mellanrum går Tim på hjärtkontroll för att kolla upp att allt är som det ska med pumpen. Idag var det dags igen.2015-06-04 09.05.22 För Tim är det inte en mycket större grej än att gå till tandläkaren. Han är van, känner personalen sedan många år tillbaka och är trygg. En utav dem som alltid funnits för Tim är hans Hjärtesyster Lotta. Lotta har genom åren blivit många barns Hjärtesyster. Att Tim och Lotta t o m fyller år på samma dag har nog bidragit till ett extra litet band dem emellan.2015-06-04 09.05.49 Visste du förresten att 0.8% av alla barn som kommer till världen varje år föds med hjärtfel? Det märkliga i kråksången är att den siffran är relativt konstant, oavsett hur många barn som föds så är det alltså knappt 1% som har ett medfött hjärtfel. Är inte naturen märklig så säg?

Efter att Lotta tagit EKG på Tim kom Doktor Johanna och gjorde ultraljud på hjärtat. Då gäller det att ligga still länge för det är mycket som ska mätas, kontrolleras och jämföras med föregående års resultat.2015-06-04 09.21.07 Det viktigaste av allt är att ingenting har förändrats. Eftersom Tim är ungefär halvvägs in i puberteten, en period då det händer mycket i kroppen, kontrollerades allt extra noggrant idag och eftersom en liten förändring kunde uppmätas i flödet bestämdes att vi ska ses om lite drygt ett år igen. Inte för att det finns någon anledning till oro men för att hålla koll.

Även tillväxtkurvan analyserades och min ”lille” kille har dragit iväg något kopiöst på både längd och vikt! Faktiskt så pass mycket att han ligger över ”normalkurvan” och beräknas bli en ganska lång och ståtlig herre! Just det tycker jag är extra fantastiskt med tanke på att han bara vägde 3 kg när han var två månader och därmed var mycket mindre än andra tvåmånadersbebisar!2015-06-04 10.05.20 Även Doktor Bengt har följt Tim genom många år och det kändes tryggt att även Bengt gick igenom resultaten från den kliniska fysiologin och lyssnade så att allt stod rätt till med Hjärtat.2015-06-04 10.19.31 Förmiddagen avslutades med hockeysnack och ”vi ses om ett år igen” innan vi lämnade sjukhuset och Tim fick åka tillbaka till skolan. Därmed kunde jag andas ut och återigen skänka tacksamma tankar för att vi haft sådan tur i oturen. För tänk om Tim fötts någon annanstans på jorden eller jag inte hade åkt in till barnakuten den där ödesdigra dagen för ganska exakt 13 år sedan.

Har du eller är du också ett Hjärtebarn eller känner någon som är det och vill vara med och stödja forskningen kring hjärt- och lungsjukdomar kan du gå in på Hjärt-Lungfondens hemsida och kanske där hitta ett sätt att bidra som passar dig!

Trevlig kväll önskar Tim och jag (som just firat livet med mysmiddag i kvällssolen i uterummet).


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna