VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Luther, mord och äkta smålänningar..

, , ,

Innan Lilla familjen lämnade Päronen igår hade vi vår sista genomgång av släktforskningen som mamma och pappa fick av mig, Fredrik, Sofia och barnen i samband med att de fyllde jämnt.
 
Eftersom pappa fyllde först fick han sin genomgång redan i höstas och det bjöd på både den ena och den andra överraskningen kan jag lova.. Det största var nog ändå vart vårt efternamn kom från. Vi som alltid trott att det kom från någon Vallonsläkt fick oss en ordentlig kalldusch när det visade sig att en utfattig backstugsittare från Brännhult tagit namnet Brännander för att verka lite viktigare… Uppenbarligen funkade det för den dag han slog igen de blå hade han från ingenting lyckats skapa en ganska fin business.. Han hade även det goda omdömet att ändra stavningen från BrÄnnander till Brennander… Vilket underlättat betydligt i mina internationella kontakter.. Att stångas med Å i förnamnet har varit fullt tillräckligt…
 
En annan spännande grej är att en förfader från Berg förmodligen ingick i kungens livgarde och eftersom han var så lång fick han namnet Sven Lång, vilket är stort med tanke på att de flesta i min familj inte mäter särskilt högt över havet…
 
När det kommer till mammas släkt lyckades superproffset Gert ta sig ända tillbaka till 1500-talet och det mest spännande där är att en av våra förfäder hette Petri Benedictus och var kyrkoherde i Slätthögs församling bara några km från där jag är född! Det spektakulära i detta är att mamma inte är från vår bygd. Henne importerade pappa ifrån Tranås! Att min farmor dessutom är född i Slätthögs församling gör ju det hela ännu märkligare. Vi konstaterade dock att trots att mamma är född på gränsen till Östergötland så är vi alla ändå 100 % smålänningar! Snacka om urinvånare ;-).
 

 
Den där Petri Benedicti skrev dessutom in sig ordentligt i historieböckerna! Han var nämligen med och skrev under dokumenten vid Uppsala mötet 1593 och Gert har t o m kontaktat Riksarkivet för att få fram en kopia av underskrifterna. Man kan därmed säga att min släkt faktiskt varit delaktig i den lutheranska läran..
 
Lite kuriosa från Wikipedia:
Uppsala möte 1593 är Svenska kyrkans viktigaste kyrkomöte. I enlighet med prästerskapets anhållan sammankallade hertig Karl de förnämsta och mest lärda av prästerskapet i riket, biskopar med kapitulares och prostarna samt några präster av var härad att samlas i Uppsala den 25 februari 1593 för att förena sig

  1. om lära och ceremonier,
  2. om god ordning och disciplin samt
  3. om nödiga biskopsval.

Effekten av mötet blev att Sverige fortsatte vara ett land med en luthersk bekännelsekyrka.
 
Även Petri Benidictis son, Johannes Petri, blev kyrkoherde men han satte nog inte riktigt lika stora avtryck i historieböckerna. Det han förmodligen blir mest ihågkommen för är att han anklagades för mord på en av sina församlingsmedlemmar. Ingen merit precis….
 
Himla häftigt det här med släktforskning! På något sätt känns det som om cirkeln är sluten när man ser släktträden framför sig. Tänk så mång människoöden vi fått insikt i och som vi inte hade haft en aning o ifall inte korridorskollegan Gert varit en sådan fena på släktforsking! Stort tack för allt arbete du lagt ner vännen!
 
Glad Påsk! //Å
 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna