VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Ett oönskat samtal mitt i natten …

, , , ,

God kväll! Hoppas du har haft en bra dag. Min har inte varit något vidare…
 
När jag efter att ha hostat mig utmattad äntligen somnade inatt vaknade jag av att hemtelefonen ringde brutalt! Eftersom Tim sov i rummet bredvid slängde jag mig ur sängen och rusade nedför trappan för att svara. Hu så många tankar som hinner fara genom huvudet! På några få sekunder återupplevde jag samtalet om farmors förestående död, när Tim hjärtopererats, när pappa genomgått by pass, när mamma ramlat och slagit i huvudet och när pappa fick en stroke för sju år sedan..
 
När jag svarade var det min svägerska Sofia som var väldigt len på rösten.. Då förstod jag att det var något riktigt fel. Det är inte så ofta hon är så len på rösten men mer alarmerande var tidpunkten hon rigde mig på..
 
Sofia berättade lugnt och sakligt att hon skjutsat mamma och pappa till sjukhuset (de bor några mil utanför Växjö) och att pappa hade drabbats av akut andnöd och nu var på akuten, där de snabbt konstaterat att han skulle bli kvar..
 
Min käre far har varit förkyld i 6 veckor, mesta delen av tiden varit på resande fot och hela tiden haft en grym hosta som tilltagit mer och mer. Nu så illa så att han inte kunde andas! De sista dagarna har vi misstänkt att det kunde handla om lunginflammation och uppmanat honom att söka läkare, vilket han självklart inte haft tid med…
 
Nu väntade han på att få träffa läkare och telefonerna gick varma mellan mamma, min bror och mig. Bara en timmas sömn blev det därför inatt….mycket lämpligt med tanke på mitt eget allmäntillstånd.. Slutligen kom läkaren och han konstaterade snabbt vad som är fel med min far… Han har drabbats av KOL!!! Varken han eller någon annan fattade någonting! Min far som inte rört en cigarett på 24 år har drabbats av KOL! Hur gick det till??
 
Läkaren berättade att om man har rökt tidigare finns risken att KOL ”slår ut” genom en vanlig, långvarig virusinfektion, vilket förmodligen min far har haft i och med att han varit förkyld så länge. Detta har jag aldrig hört talas om. Trodde i min enfald att bara man slutar röka så är man ”safe” efter något år.. Så är alltså inte fallet..
 
Nu ska jag därför avslöja något som jag skämts/skäms oerhör för.. Jag har rökt..nästan varje dag.. Märk väl att jag skriver har… Inatt tog jag beslutet som legat och grott länge. Jag slutar röka! Framförallt för att jag vill minimera riskerna för att bli sjuk och drabbas av t ex. KOL men även för att jag faktiskt tycker det luktar illa, är ofräscht, kostar pengar, ogillas av min familj, ser illa ut, skadar huden och sätter ner syreupptagningsförmågan (konditionen). Jag är väl medveten om att det är såååå mycket nackdelar med att röka men det är ju samtidigt en drog/ ett beteende och därför inte så lätt att göra sig av med –  om man inte har tillräcklig egenmotivation vill säga! DET har jag nu kan jag lova och jag har beslutat mig för att göra precis som min far gjorde 1989, d v s sluta tvärt. Inte ägna mig åt nedrappning eller hjälpmedel. Kan han så kan ju inte jag vara sämre.. 😉
 
Jag har haft tusen ursäkter för att inte sluta. Det har aldrig passat rätt i tid, jag har genomgått en skilsmässa, det är sommar, det är vinter, det är semester, jag rör på mig så mkt att jag kompenserar de få cigaretter jag röker, jag röker bara max fem cigaretter/dag och dessutom är de riktigt snygga.. Min stående kommentar har varit ”jag skäms så för att jag röker men eftersom jag nu gör det ska det vara med lite klass” (jag rökte superslimma mentholcigaretter i en miniförpackningsom såg ut som en liten läppstiftskartong ). Vem har jag lurat tror ni? Självklart mig själv!!! Det är aldrig okej att röka!
 
Ikväll har jag varit förbi min gamle far och kramat om honom lite extra! Tack alla ni som har skickat hälsningar via sms, Fb och Instagram! De har varit mycket uppskattade och jag läste ALLA högt för pappa!
 

 
Min alltid lika positiva far kramade om mig och sa att det bästa med att få KOL var att jag slutade röka!
 

Detta härliga kort fick jag med posten i somras när skilsmässan var som svårast. Mycket tankvärt! Stort tack B.S, det passar ju lika bra i detta sammanhanget.. 
 
Inatt fattades beslutet. Jag har bestämt mig och slutat röka! 
 
Kram Åza (fd. rökare)


Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna