Livet bland bajsblöjor, spyor, trotsiga barn och glamorösa mingel. Välkommen till min kaosfyllda vardag där jag är ärlig, rak och utan skyddslappar. En luttrad bloggare med många år på bloggnacken – som äntligen hittat hem i Allt för föräldrars värld. Jag säger vad jag tänker, och gör vad jag känner. Kontakt :atousak@live.se

Att föda med kejsarsnitt – mina erfarenheter och tankar .

Fick förfrågan att berätta för och nackdelar med att föda med kejsarsnitt .

Jag har ju gjort två kejsarsnitt och kommer att göra mitt tredje nu om 19 dagar. 

Detta sista snittet och mitt tredje snitt är dock obligatoriskt för mig att göra och inget jag själv valt. När man snittats två gånger blir den tredje födseln ”automatiskt ” ett snitt. Det är för att livmodern är skör och skurits i och kan brista under en vaginal förlossning då trycket är högt. 

Självklart finns det dom som ändå väljer att föda vaginalt trots rekommendationer att ej göra det men jag valde det säkra före det osäkra. Jag hade tänkt föda vaginalt denna gången och samla all kraft jag har men redan på inskrivningen på mvc sa Bm nej! 

Mitt första barn föddes vaginalt och jag hann knappt blinka eller förstå vad som hände, det var såklart en upplevelse och en kick. Men alla komplikationer och att ha ont och knappt kan gå eller bära barnet på nästan ett helt år gav mig verkligen psykbryt. Jag vägrade ”dra upp” gamla sår när jag var på bättringsvägen och jag var livrädd att samma sak skulle Ske igen, eftersom jag blev gravid när första var ca 6 månader gammal så var jag livrädd att det var så tätt inpå alla andra skador.

Barn nr 2 och 3 , planerade kejsarsnitt! Eftersom min erfarenhet av kejsarsnitt första gången var väldigt positivt och smärtfritt älskade jag det! Jag är ingen människa med hög smärttröskel direkt och hade förväntat mig värsta möjliga smärta! Alla sa hur vidrigt det var. Jag var rädd och bara inväntade att inte stå ut med smärtan. 

Självaste förberedelserna var lugna och fina, man kommer in på morgonen och får ett rum,hänger av sig sina saker och sätter på sig sjukhuskläderna. Därefter rullas man in på ultraljud och du ligger i sängen för att invänta din tur att rullas in i operationssalen. 

Väl där inne är det massor av personal, den ena tvättar dig, den andra sätter nålar i dig, den tredje tar puls osv … 

Dom frågar om man vill ha musik på och om man orkar ligga på rygg  . 

Eftersom jag är livrädd för nålar och grät och vägrade ta ryggmärgssprutan erbjöds jag lugnande (om det ens funkade), man får ta några smärtstillande innan snittet också. Skillnaden mellan första snittet och tredje var att jag fick morfin första gången men med Chloe fick jag bara alvedon i dropp. 

Dock snittades jag på två olika sjukhus också .

Snitt är enligt mig det absolut bästa jag gjort! 

Min erfarenhet är handen på hjärtat helt smärtfritt. Andra snittet var ännu smärtfriare än första dessutom . Det stramar och svider i såret men absolut ingen smärta .

Efter ca 6 timmar var jag tvungen att kissa och promenera vilket jag klarade av. För varje steg du tar desto mer kommer du igång! 

Att kliva upp ur sängen är lite som att ha foglossning ,du behöver rulla runt och hålla på dra upp dig. Dock försvann de svårigheterna rätt snabbt nu sista gången,kanske efter 2-3 dagar.

Jag minns hur jag frågade läkarna hela tiden ”när kommer det göra ont”, och de svarade att smärtan avtar ju hela tiden, det ska ju inte bli värre. Jag hade verkligen inte ont! 

När jag väl var hemma så var jag på benen igen.

Andra gången fick jag en infektion i ärret så jag fick stanna kvar två dagar extra. Försvann med lite medicin.

Jag vet att alla är olika och alla har olika upplevelser,jag tror också att de som har bättre upplevelser har haft planerade snitt och ej akuta. Eftersom ett akutsnitt måste gå på nolltid har de inte tid att göra allt lugnt och fint.
Fördelar med snitt –

* du vet tid och datum när barnet ska födas och kan planera allt in i minsta detalj, tex barnvakt . 

* du slipper stressen över att inte veta när vattnet går eller råka få värkar vid fel tidpunkt

* du vet att du inte kommer gå över tiden, mitt första snitt 10 dagar före bf mitt andra snitt 8 dagar före och denna blir också 8 dagar före. 

* du slipper spricka mellan benen, klippas upp, bli sydd osv

* du slipper genomgå ett akutsnitt under en förlossning 

* i mitt fall, på vandrande fötter snabbare än en vanlig förlossning 

* såklart slipper du känna smärtan under en förlossning 

Lite vad jag kan tycka är positivt.

Jag har inget negativt att säga om snitt förutom att en del likt mig får ”hänghud” över ärret. 

Och ärret. Mitt syns inte ens, det bleknar och är ett fint litet streck väldigt långt nere .

Nu inväntar jag mitt tredje snitt om 19 dagar och måste erkänna att jag är livrädd att det ska kännas denna gången. Jag har redan börjat få panik över att tänka på ryggmärgsbedövningen som är min största fobi.

Om atousapink

3 barnsmamma på heltid. 3 flickor. Vardag familj barn shopping tävlingar recensioner tips hälsa skönhet events och mycket mera. Följ vårt liv bland spyor trots och bajsblöjor till galapremiärer och vipmingel!

3 reaktioner på ”Att föda med kejsarsnitt – mina erfarenheter och tankar .

  1. Jag har samma positiva bild som dig av kejsarsnitt. Med första barnet blev det akutsnitt då han inte fick tillräckligt med näring. Med tvåan var det planerat. Jag är rädd för smärta och även om det värsta första gången var att sätta nålen i handen (tyckte inte ryggmärgsbedövningen gjorde ont) så nämnde jag ändå att det var lite obehagligt och då fick jag Emlaplåster både på handen och där de skulle sätta ryggbedövningen. Funkade kanoners, tips till dig nu inför kommande tips :-)

  2. Men är det redan dags? Har inte läst bloggar på ett tag och tycker det var typ igår du berättade att du var gravid :-)
    Jag har gjort tre kejsarsnitt och håller med dej i det du skriver – framförallt att det är så lugnt och harmoniskt!
    /Charlotte – Studier&Vardagskaos – en blogg med studietips, studietekniker och hur man får studentliv och mammaliv att fungera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *